Nog meer extragratis dagbladen (Poll)

Vanaf vandaag kunnen treinreizigers kiezen uit vier gratis dagbladen. Ongevraagd heeft DAG zich gevoegd in het rijtje Spits!, Metro en DePers en zullen er dagelijks 400.000 extra krantjes worden gedrukt voor de forensende kantoormens. Waarom toch al die moeite, energie en kostbare grondstoffen aanwenden voor kantoormensen die toch al de hele dag op het werk Nu.nl en GeenStijl zitten te F5-en? Gewoon omdat het kan! Dankzij de adverteerders worden er weer wat extra bomen tot pulp vermalen en treinstellen volgepompt met rondslingerend papier. Maar is deze ontwikkeling überhaupt wel wenselijk?

De krantjes zijn stuk voor stuk kleurloze aftreksels van de ANP nieuwsfeed met een gebrek aan duiding of anderzins een wel erg amateuristische duiding. Duiding die bij Metro en Spits! vaak doorslaat in populistische prietpraat. En nu is er dan een vierde bijgekomen, een heus “crossmediaal nieuwsplatform” met een website waarop mensen kunnen reageren. Als dit toch allemaal mogelijk is dan wordt het internet nog eens groot…

Ikzelf lees deze krantjes (vanwege bovenstaande bezwaren) zelden, liever neem ik nog wat artikelen door voor m’n werk of staar uit het raam. Alles beter dan in mijn hoofd gekotst worden door de Spits! of Metro.

En nu hophophop alle webcare teams van gratis dagbladen vlug stemmen in de poll, zijn gratis dagbladen wenselijk? >>> [poll=49]

 1. 4

  De Pers vind ik wel een leuk krantje. Metro en Spits heb ik meestal thuis al op nu.nl gelezen. Die nieuwe krant moet ik nog zien en dus beoordelen, maar als het enige verkooppunt “crossmediaal zijn” is zit ik er niet op te wachten.

 2. 5

  Overbodig, maar ik vrees voor de regionale dagbladen die vaak ook niet meer brengen dan ANP- en GPD-berichten, en zo meteen weleens te duur kunnen worden voor menigeen.

  Gratis kranten en slechte kranten verpesten de markt voor redelijke kranten.

 3. 6

  Ik vind het overigens voor wel meer kranten (gratis of niet) gelden dat het zonde van de bomen is… En van het gros van de televisie programma’s vind ik het ook zonde van de energie… Maar goed ik ben mij er van bewust dat andere mensen er wel plezier aan beleven, dus voor mij hoeft de stekker er niet uit…

  @Zino, 3: een verbod vind ik echt niet kunnen. Dan worden zeker alleen nog door de staat goedgekeurde publicaties toegestaan?

  Als gratis kranten zo’n belasting voor het milieu is, dan voeren we toch gewoon een milieu belasting in? Als de verscheidenheid gratis kranten toeneemt, zal de papierprijs/prijs van journalisten e.d. toch ook toenemen? Op een gegeven moment zal het niet meer rendabel worden om gratis kranten te drukken…

  Overigens, over een x-tal jaren (x

 4. 8

  De DAG vond ik niet bijster interessant, veel papier en weinig inhoud. En het meest irritante vond ik de voorbedrukte markerpen zinnen, betutteling ten top.

 5. 9

  die gratis krantjes vind ik vaak minder gekleurd (afgezien van de columns) dan bv de journalisten van de volkskrant die veel meer interpreren en aan duiding doen… Ik begrijp de mening van carlos dan ook niet helemaal..

  wat mij betreft dus een nuttige toevoeging

 6. 10

  Ik vind het niet helemaal eerlijk om alle bladen over één kam te scheren. Spits en Metro zijn gewoon kopietjes van elkaar, precies dezelfde berichten, foto’s uit dezelfde serie en een boel reclame.

  De Pers probeert er nog wel wat aan toe te voegen, ze zijn ook duidelijk geweest in het noemen van hun doelstelling en blijven continu terugkoppeling vragen van lezers. Daarnaast hebben ze geloof ik ook een aantal ‘primeurs’ gehad, zo was er een interview met Wilders en hebben ze nog wat dingen over Nina Brink weten te onthullen. Misschien is het niet de beste krant van Nederland, maar ik lees het liever dan zeg, de telegraaf.

  De DAG heb ik nog niet gezien, maar uit de proefdrukken leek het me niet echt geweldig.

  Vier gratis kranten lijkt me inderdaad overbodig, maar om nou te zeggen dat het allemaal troep is vind ik een beetje overdreven.

 7. 11

  Een krantje in de trein is wel zo prettig voor de mensen die zich anders toch maar vervelen en nu dus wat meer van het nieuws meepikken (niet iedereen weet de F5-knop te vinden). Waarom het er zonodig 4 moeten zijn als ze dezelfde bron gebruiken is me inderdaad een raadsel.

  Mijn gok: Een gevolg van vrije markt. Met een mooie geleide economie had er alleen “de Waarheid” gelegen in precies voldoende oplage voor spituur-interesse. Aangezien iedereen de dingen toch in de trein laat liggen (en daar kun je eventueel nog wat aan opvoeden), had je die dan ook nog kunnen laten “hergebruiken”. Dat was natuurlijk veel beter geweest, maar dat mag ik natuurlijk neit zeggen van jullie kapitalisten.

 8. 12

  De regionale kranten zíjn de GPD ijsbrand. Niet gek dat ze die stukken brengen dus. Enfin, terug naar het onderwerp. Ik heb op de knop geen mening gedrukt en wel hierom: Sp!ts en Metro hebben een heel duidelijke functie en toevoeging. Het bewijs is dat ze nog steeds bestaan. Nee, ze duiden niets, maar niet iedereen zit daar op te wachten. De mensen die de Metro en de Sp!ts lezen hebben meestal niet ’s ochtends om 6 uur hun pc aangezet om te lezen wat er zoal is gebeurd. Die kijken hoogstens even het journaal met een bakje cornflakes en reppen zich dan naar het openbaar vervoer.

  Of de Pers toegevoegde waarde heeft moet nog blijken, evenals de Dag. Je kunt helemaal geen mening hebben (vooral) over deze (laatste) krant(en) omdat ze simpelweg te kort bestaan om ook maar enige betekenis te hebben gekregen. Je kunt ook geen mening hebben over de significantie van Einstijn voor het fundamenteel fysisch onderzoek toen Albert net geboren was.

  Enfin, de tijd zal het leren, al zie ik als journalist, grote verschillen tussen het snelle nieuws (wie wat waar wanneer) van de metro en vooral de Sp!ts, en de toch wel iets zorgvuldigere, en vooral veel beter geschreven Pers die bovendien nog wel eens de waarom vraag durft te stellen. Af en toe zelfs de hoe, al valt ook dat tegen. Wel valt het me op dat de Pers qua advertenties tamelijk leeg is, meestal een slecht teken.

  De Dag heb ik nog niet gezien, maar het bestaan ervan an sich is al frappant. De PCM zichzelf van binnenuit met een gratis krant gaat beconcurreren heeft veel weg van kannibalisme, en ik kan mij niet geheel aand e indruk ontrekken dat hier op de redacties van de pcm bladen, toch op zijn minst met licht wenkbrauwfronsen is gereageerd.

  Wat zeer belangrijk is in een vol medialandschap als Nederland, is dat media een duidelijke nichemarkt hebben. De telegraaf, NRC Handelsblad, NRC Next, en de Wegener uitgaven hebben dat. Tot voorkort hadden Sp!ts en Metro dat ook: mensen die niet teveel vragen stelden, kort en bondig willen worden geïnformeerd, en niet zitten te wachten op moeilijke beschouweingen en analyses van politicolgen of zemelende literatuurfreaks. Wat een bepaalde gebeurtenis voor hen betekent, bedenken ze zelf wel (denken ze).
  De Pers probeert op die markt de mensen te vinden die wel meer willen. Ik weet niet zo 1-2-3 of ze dat lukt, al geen ik ze vooralsnog het voordeel van de twijfel. Een tweede teken aan de wand is echter de grootschalige restyling die op de rol staat voor deze periode (meen ik te hebben opgevangen op de radio).

  Ik ben trouwens benieuwd of er in Nederland eenzelfde soort oplageoorlog zal komen als in Engeland, waar grote hoeveelheden extra kranten worden gedrukt om de oplages kunstmatig hoog te houden. Die kranten worden dan ergens gedumpt.

 9. 13

  @Kaasploeg, een oplageoorlog zoals in Engeland lijkt me een gruwelscenario voor de Finse oerbossen.

  Misschien moeten al die al dan niet overbodige blaadjes gewoon verschijnen op schermen in de trein. Of kan je straks als forens je oprolbare scherm op het perron even tegen de Spits-zuil tikken en dan heb je laatste versie op je eigen schermpje staan? Niet electriciteitsvrij maar wel pulpvrij…

 10. 14

  Volgens mij wordt krantenpapier, net als wcpapier, voor een groot gedeelte van gerecycled papier gemaakt, al durf ik daar geen eed op te zweren. Desondanks zet ik mijn geld niet op print. Electronisch papier heeft inderdaad de toekomst, al zou ik vooralsnog geen hele boeken van een scherpje willen lezen.

 11. 15

  Klopt dat krantenpapier van recycled papier wordt gemaakt (weet overigens niet of het NS-schoonmaakpersoneel het apart inzamelt?). Maar na een paar keer gerecycled te zijn worden de vezels in de pulp steeds korter, daardoor moet er steeds een beetje verse houtpulp worden bijgemengd. Het is dus inderdaad niet zo dat er steeds hele nieuwe bossen voor worden gekapt maar de krantenindustrie is wel degelijk een afnemer van houtpulp.

 12. 16

  Overigens voelt de papier en pulpindustrie inmiddels de hete adem van de biomassa-energie in haar nek (prijsopdrijving). Het gevecht om de vezels is reeds begonnen.

 13. 18

  Wat maken jullie je druk om dat hout? Er is de afgelopen decennia toch alleen maar productiebos bijgekomen? Hout zat dus..

 14. 19

  Op het Noordelijk Halfrond is er inderdaad bos bijgekomen. Echter biodiversiteitsrijk (oer)bos wordt nog steeds ernstig bedreigd, ook in Finland en Rusland. Productiebos is (meestal) een monocultuur, minder wenselijk dus vanuit biodiveristeitsoogpunt dus. Overigens is er op de wereldmarkt een tekort aan hout vanwege de grote construction boom in China en India. Sorry Sikbock ik ben wel lastig hehe ;-)

 15. 20

  Vat ik dan je argument goed samen als ik zeg dat gratis kranten ten koste KUNNEN gaan van de biodiversiteit?

  Is er bekend voor welke kranten ze productiehout gebruiken en welke kranten er op “oerboshout” gedrukt worden?

 16. 21

  Het uitgeven van kranten op papier levert gewoon een extra druk op de papier en pulpindustrie op. Een industrie die overal haar vezels vandaan haalt: hout, oude kleding, landbouwafval. Kranten worden gemaakt van recycled papier maar er moet toch altijd wat extra verse pulp worden bijgemengd om de gemiddelde vezellengte op peil te houden. Lees de link bij Finse oerbossen maar en je krijgt een indruk wat er alleen al in Europa speelt rondom pulp en houtkap.

  Het hele hout-pulp-papier issue staat los van het feit dat ik zelf gratis dagbladen (qua inhoud) redelijk overbodig vind.

 17. 22

  Gratis dagbladen zijn er voor het ov-forensend plebs
  de avant garde werkt thuis of fietst naar zijn/haar werkplek en maalt er niet om.

 18. 24

  ok.. twee aparte onderwerpen dus..

  on topic: er is toch “vraag” naar die gratis kranten? dan zullen ze wel in een behoefte voorzien denk ik dan..

 19. 25

  Wat te denken overigens van alle (full colour glossy)reclame folders? Die teringzooi wordt vaak niet eens gelezen maar als je alle reclame folders bij elkaar optelt lijkt het mij een grotere stapel dan de gratis krantjes.

  en inderdaad je kunt met een nee-nee sticker de reclame folders niet in je bus krijgen en je kunt ook de gratis krantjes laten liggen.

 20. 26

  Gelukkig hoef ik niet vaak te komen op de plekken waar deze pulp wordt verspreid maar de keren dat ik er tegen aanloop verbaast het simplisme van de artikelen, niveau teletekst. Je moet wel heel desperaat niet met medereizigers willen praten om je hoofd erin te steken Onbegrijpelijk dat er nog geld mee valt te verdienen, laat staan dat er weer een nieuwe bij komt.

  Nog meer inzichtloze simplistische stukjes is net wat Jos en Edgar nodig hebben, de geestelijk armoe groeit rechtevenredig met de oplage. Eigenlijk zijn gratis krantjes nog erger dan de telegraaf en daarmee is wel genoeg gezegd. Dus Nee (erger dan overbodig initiatief).

 21. 27

  er is toch “vraag” naar die gratis kranten? dan zullen ze wel in een behoefte voorzien denk ik dan..

  Dat doen ze ook, dat punt had ik al gemaakt. :)

  De vraag is alleen of de Dag en de Pers (beetje flauwe namen vinden jullie ook niet?) in die markt de concurrentie aan kunnen gaan met ‘gevestigde’ namen als Metro en Sp!ts.

  @Carlos: Ik had de link al even gekeken. Dat er steeds nieuwe houtpulp bij moest had ik me niet gerealiseerd. Toch denk ik niet dat dat dat relatief kleine beetje pulp dat er in kranten gaat zitten nu a priori voor zorgt dat de oerbossen worden gekapt. Ik denk eerder dat de vraag uit China en India en de vraag naar papieren op kantoren (gek genoeg print iedereen zijn e-mailtjes…) de vraag naar pulp voor kranten wereldweid ver overstijgt.

  Over die reclamefoldertjes heb ik me altijd al verwonderd. Ik kan mij niet voorstellen dat het rendabel is voor een bedrijf om die shit te laten drukken die vervolgens ongelezen in de kattenbak verdwijnt. Waarom bestaat dit nog steeds? – Het zal dus wel degelijk effect hebben..?

 22. 28

  De meeste effectieve manier om mensen je winkel in te krijgen is met aanbiedingen.

  Het probleem met al die gratis krantjes is dat je nu hele horden mensen hebt die Sp!ts, Metro of Nu.nl (de internettegenhanger) hebben gelezen en denken dat ze goed geïnformeerd zijn. Terwijl dat zelfs als je alle Europese en Amerikaanse onderzoeksjournalistiekbladen leest natuurlijk maar zeer ten dele het geval is.

 23. 29

  @Dr. Banner #22; wat een grenzeloze arrogantie…

  @ Carlos; zo lang gelukkig niet iedereen in NL onder de kop ‘doctorandus met twee linkerhanden’ valt zal er publiek blijven dat niet gecharmeerd is van Sargasso/VN/NRC etc..

  Je artikel geeft meer een waarde-oordeel over mensen die geen interesse hebben in intelligente blaadjes waar ze voor moeten betalen dan dat je blijk geeft van marktinzicht…

 24. 34

  ”No one ever went broke underestimating the taste of the American public.”
  – H.L. Mencken

  Het woord American is weglaatbaar, uiteraard.

 25. 42

  Hoop dat de De Pers het red. Vaak hebben ze leuke leesbare stukjes met een aparte invalshoek. Wel vreemd dat er zo weinig adverteerders in staan.. heb de indruk dat het iig in de trein heel behoorlijk gelezen word.

  Verwacht van De Dag niet veel; brave en saaie tekstjes met veel kleurenplaatjes.. zit niemand behalve pubers op te wachten. Dat crosmedia verhaal is ook niet interessant. Men wil gewoon een goed verhaal kunnen lezen, om al die franje zit niemand te springen..

 26. 43

  In de trein is het ook vaak een kwestie van het doden van tijd, dan schieten plaatjes inderdaad weinig op. Wellicht dat De Dag het goed zal doen in trams, bussen en metro’s; en De Pers goed in de trein.

 27. 44

  — Redactie: Uit spamfilter gehaald —

  Als ik al ’s op een trein beland die uit NL komt, lees ik de (Nederlandse) Metro wel, en ook de Spits, en ik leer er uit bij, net zoals uit elke andere krant uit Nederland die dan gratis op te trein ligt.

  Anders gaat het met de (Belgische) Metro, want die biedt nauwelijks informatie die ik niet elders uithaal, en is dus tijdverlies vergeleken met de boeken die ik dan kan lezen.

  Maar ik heb ook geen dédain voor Metro & co. Ze bereiken een publiek dat anders geen krant koopt, de berichtgeving is redelijk objectief, en er staat zelfs non-redactionele informatie in die voor die mensen interessant is. Is vandaar ook een succes bij de adverteerders. Wat dan betreft teloorgang van paid for newspapers : jammer, maar niet de zaak van de consument, ultimately. Zie ook : het verkoopsucces van Het Laatste Nieuws. Je kunt enkele titels het mediaklimaat niet aanwrijven.

 28. 46

  @ Carlos; ik heb veel vertrouwen in jouw duurzaamheidsinzicht, maar er is simpelweg geld te verdienen met deze niche-bedienende gratis kranten.

  Binnen twee jaar komen de regionale kranten terug, maar dan in gratis vorm…

 29. 47

  De Pers is een prutskrant met te weinig buitenland en een overdaad aan human interest en die zichzelf kwaliteitskrant durft te noemen. Ikke nie begrijp.