KRAS | Vooroordelen

Na een terreuraanslag in Frankrijk, waarbij een dappere gendarme het leven liet, twitterde de voorman van de Christen Unie over het contrast tussen beide gelovigen. De een destructief, de ander zelfopofferend. Hij wilde maar zeggen: het geloof kan zo totaal verschillende doen met mensen.

Anderen viel het op dat de ene gelovige een moslim was, de ander een christen. Zij namen onmiddellijk aan dat de christelijke politicus, die anders nooit op een polariserend woord te betrappen valt, zich hier even moslimbashend had laten gaan. Maar ik vroeg me af wiens vooroordelen hier precies blootgelegd werden.

 1. 1

  Uit ‘Gerelateerde Artikelen’ bij dit stuk: Gert-Jan Segers moet nodig eens naar de hoeren. Gelukkig hebben we Prediker om brutale media-mensen eens integraal de les te lezen!

 2. 2

  Wat me in de eerste plaats stoort aan de tweet is dat er een wij/zij-tegenstelling wordt benadrukt. Ook betreur is het feit dat de lone wolf onmiddellijk wordt geportretteerd als deel van een groep terwijl dat bij een gewelddadige christenfundamentalist die bijvoorbeeld los gaat tegen een abortusarts niet gebeurd. Als Segers het onschuldiger bedoelde had hij beter over zijn tekst moeten nadenken. Dat mag ik van een ervaren politicus verwachten.

 3. 3

  Gert-Jan Segers (Christenunie) komt oorspronkelijk uit de SGP en is lid van de Gereformeerde Gemeente, een tamelijk conservatief protestant-christelijk kerkgenootschap in Nederland.
  Het is opvallend, dat lieden uit een dergelijke intolerante geloofsgemeenschap zich voorstaan op een door God geschonken onberispelijk geweten waar andersoortige religieus ingestelde stervelingen een behoorlijk puntje aan kunnen zuigen; laat staan heidense mensen.
  Wellicht probeert de heer Segers met deze tweet stiekem in de vijver van PVV-adepten een hengeltje te werpen, teneinde enkele argeloze spijtoptanten te vangen.

 4. 4

  Die krasse stukjes claimen geen mening te geven maar alleen te wijzen op een mogelijk punt. Toch proef ik een mening. In elk geval lees ik ‘dappere gendarme’ en ‘twitterde de voorman van de Christen Unie over het contrast tussen beide gelovigen. De een destructief, de ander zelfopofferend.’

  Een gendarme die een gijzelaar vervangt en zich dan dood laat schieten na twee uur te hebben staan ‘praten’ met de gijzelnemer, is bij mij niet per definitie dapper. Misschien gewoon dom. Maar ik leef waarschijnlijk in een parallelle wereld.

  Daarnaast kun je van de voorman van de Christen Unie geloven wat je wilt, maar een ding hebben alle hardliner christenen echt gemeen: een afkeer van de islam met bijbehorende vernietigingsdrang. Hun vriendjes in de Amerikaanse regering hebben het iets te vaak over een kruistocht. Ik wil het niet eens moslimbashen noemen, het is vernietigingsdrang.

  De suggestie, dat er een vooroordeel van zijn critici zichtbaar is in de reacties, is banaal en volstrekt manipulatief net zoals de tweet van die voorman dat zelf ook is.

  De tweet van Gert-Jan Segers is net iets te slim voor Trump, maar qua sociale groep had het zo maar gekund.

 5. 5

  @3.

  Erg hè, en zijn neef is burgemeester van Staphorst.

  Ik denk dat Segers spreekt als een christen die in Egypte zeven jaar heeft gewerkt als zendeling. Die daardoor weet hoe het is om in een islamitisch land te leven als een christen.

  Waar hun dochters beschermd moeten worden tegen die [edit] want als ze verkracht wordt moet ze verplicht trouwen met die gast.

  Dan hebben we hier een moslima die naar de politie is gegaan vanwege uitschelden en klappen voor haar hoofddoek. Blijkt niet waar te zijn. Maar hoe dat is uitgemeten. Ongelofelijk.

  En dan hoor je maar weinig over de christenen in de azc’s die door de moslimmeerderheid stelselmatig worden vernederd, gepest en getreiterd. [edit]

 6. 9

  Twee gelovigen. Redouane Lakdim was bereid te sterven en vermoordde eerst nog een paar omstanders. Arnaud Beltrame gaf zijn leven om dat van anderen te redden. Een hemelsbreed verschil..

  Meneer Segers? Staat er niet in uw bijbel (even googelen) “Houdt op met oordelen, opdat gij niet wordt geoordeeld; want met het oordeel waarmee gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden; en met de maat waarmee gij meet, zal men u meten.”

  U meet met de maten van goed en kwaad, meneer Segers. U lijkt me best een geschikte man, maar binnen dit meetwerk vallen de christenen binnen ‘goed’ en moslims binnen ‘kwaad’. En ik weet van u dat u een redelijk man bent, die geen haat wil zaaien. Maar waarom dan dit vergelijk waar u zelfs uw zondagsrust voor opofferde?

  En dan twee gelovigen? Ik weet niet of Arnaud Beltrame een gelovige was of alleen een katholiek uit naam. Ik ga zijn familie daar uiteraard niet naar vragen afgezien van het feit dat ik geen Frans spreek.

  En van Redouane Lakdim weet ik niet veel meer dan dat hij een kleine kruimelcrimineel was. Wordt je een gelovige als je “Allah Akbar” schreeuwt als je een misdaad pleegt?

  Maar ik zal u niet oordelen, beste meneer Segers. Dit was gewoon een beproeving van God. Volgende keer beter of zoiets. En je kan alleen leren van je fouten hè.

 7. 10

  @9:

  En van Redouane Lakdim weet ik niet veel meer dan dat hij een kleine kruimelcrimineel was.

  We kunnen twee (terechte) vooroordelen toevoegen aan het profiel van de terrorist:
  1. carrière in de (“kleine”) criminaliteit;
  2. gebruik van (“soft-“) drugs.

 8. 11

  Blij dat Segers deze website ook leest, waarin hij met bijbelteksten om de oren wordt geslagen. Nou, ik denk dat hij nog wel een aantal psalmen uit zijn hoofd kan die spreken over een god die aanhangers van vreemde goden van de aardbodem verdelgt, etc. Wat anders dan die vrijzinnig liberalen die hun eigen pacifistische bijbel er van hebben gemaakt. Want staat er in de bijbel geschreven dat er zullen mensen opstaan en uit de Bijbel citeren, en zij zijn godsloochenaars.