Klimaattop legt Poznan’s openbare leven plat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

4e aflevering in de serie “Polska Revisited”
Hevig gemor in de huiskamer, als het plaatselijk tv-station uitgebreid verslag doet van de maatregelen die de aanstaande Klimaattop hier zullen omgeven. De halve binnenstad zal twee weken lang feitelijk worden afgegrendeld voor passanten, bussen en tramverbindingen worden omgeleid. Van 1 tot 12 december is het aan de rand van de binnenstad gelegen congres- en expocentrum het strijdtoneel van de ‘United Nations Climate Change Conference’, waar tal van regeringsleiders hun opwachting zullen maken.
‘Allemaal mooi en wel, maar hoe moet in naar mijn werk dan?’, reageert mijn vriendin in lichte paniek. Ze werkt bij een wetenschappelijke uitgeverij, gesitueerd midden in de tijdelijk ingestelde no go area. Ik opper dat het wel iets met toegangspasjes zal worden. Blijkbaar is nog niet alles goed geregeld. Ook wordt gemeld dat het levendige universiteitsgebeuren (Poznan telt meerdere universiteiten) twee weken plat gaat. Studenten krijgen die tijd vrijaf. Wat mijn partner’s pa, zijnde hoogleraar, tot enige vrolijkheid stemt.


Polen mag in EU-verband dan nog een beetje achteraanhobbelen; als het om security gaat laten ze hier niets aan het toeval over. Zo zal de binnenstad overbevolkt zijn door een immense politiemacht met groot materieel. De modale Poolse politieman ziet er sowieso al dreigend uit: hooggelaarsd, in zwart ME-like uniform en opzichtig bewapend, meestal met gemillimeterd kapsel. Niet iemand waar je gezellig een praatje mee maakt op straat.

De Poznan International Fair, waar de klimaattop is gehuisvest, heeft in Polen een faam die te vergelijken is met die van de Utrechtse Jaarbeurs. Met in totaal 11 hectare aan expositie en congresoppervlak een van de grotere complexen in Europa. De veiligheidsmaatregelen reiken verder: ook het op enkele kilometers afstand gelegen vliegveld wordt voorzien van zware bewaking. Één voordeel heeft deze stad wel: de wegen zijn zelfs in de binnenstad goed gestructureerd: breed, met vele rijstroken. En met de rondwegen om het centrum zit het ook wel goed, zodat geen echte verkeerschaos te verwachten valt.
Oh ja, en er wordt ook nog wat aan groen vervoer gedaan: alle extra bussen die worden ingezet om de vele gasten te vervoeren zijn van het hybride type.

En dan nog wat cijfers. 42 duizend vierkante meters vergaderruimte, verdeeld over 42 conference rooms zijn klaargezet om de 120 nationale delegaties te huisvesten. Voor de plenaire conferentie zijn 388 stoelen te bezetten en in de press room is plek zat voor de ruim 700 journalisten die inmiddels zijn geaccrediteerd. In totaal zullen naar schatting 10 duizend gasten het klimaatcircus in Poznan bezoeken. Nog veel meer info vind je hier.

Persoonlijk denk ik dat Barack Obama (die als ‘climate emissions Terminator’ een leidende rol ambieert, ook nog wel zal aanschuiven tijdens een van de banketten. Onaangekondigd uiteraard, for safety reasons.
Dan nog de vraag: zullen op deze Klimaattop ook spijkers met koppen worden geslagen? De algemene verwachting is dat het in Poznan nog blijft bij schone intenties. De wereld heeft met de financiële crisis wel iets anders aan zijn kop. Kijkend naar de Nederlandse inzet mag je verwachten dat Poznan niet meer zal zijn dan een opmaat naar Kopenhagen, waar in december 2009 de inzet zal zijn: een nieuw mondiaal klimaatakkoord.

Eerdere bijdragen in deze serie:
Shit happens
Menig Pool geneert zich voor het destructief gedrag van president Lech Kaczynski
Poolse perikelen: de tocht begint

Reacties (11)

#1 Carlos

Ze zullen het in Poznan toch moeten slikken, het is voor een goed doel, zonder nieuw klimaatverdrag smelten de Polen.

  • Volgende discussie
#2 HansR

…het is voor een goed doel, zonder nieuw klimaatverdrag smelten de Polen.

Ben je nu serieus of ontbreekt het ironieteken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bianconero

Jij kunt je accreditatie nu wel vergeten Carlos

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pleuro

Klimaattop in Polen… Hmmm… Waarom denk ik dan ineens weer terug aan 1984, toen ik vanuit het toen nog 1 land zijnde Tsjechoslowakije benoorden bij Ostrava Polen binnen reed. En na enige tijd terecht kwam in de kolenmijnenstreek in het zuiden des lands. En daar een volkomen zwart landschap ontwaarde, zwart bestoven door kolengruis en schoorsteenuitbraakselen. Na twee uur rijden lag in de auto een even dikke laag zwart stof als buiten, net zoals dat in 1989 gebeurde toen ik in Boedapest was. Waar de kachels met bruinkool werden gestookt. Dat zwarte landschap was toen. Hoe is dat nu? Ben er sindsdien niet meer geweest. Is het daar nog steeds zo’n zwaar vervuilde bende? Als dat zo is, dan is een klimaattop in Polen wel de grootste godspe van 2008.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

In de periode 1990-2006 verminderde de uitstoot CO2 in Polen met 28%, dit was echter te wijten aan het instorten van de staatsgeleide economie begin jaren ’90. Inmiddels laten de meeste Oosteuropese landen weer forse groeicijfers zien als het gaat om CO2 uitstoot. Wel beschikken de nieuwe fabrieken uiteraard over de nodige filters en moeten voldoen aan EU milieunormen, thuis zal er overigens nog redelijk wat op bruinkoolzooi worden gestookt.
https://sargasso.nl/archief/2008/11/19/co2-vliegt-elders-harder-de-lucht/

De vorige klimaattop was op Bali, Indonesië is nummer 3 in de wereld als het gaat om CO2-uitstoot omdat ze hun veenbossen op Kalimantan ontwateren en in de fik steken om er rijstvelden en palmolieplantages van te maken. je kan het een gotspe noemen, het is ook wel een statement om dichtbij de bron te gaan zitten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bianconero

Polen heeft al uitstel gevraagd, qua emissienormen. Hier draaien alle elektriciteitscentrales nog vrolijk op steenkool.

#4 Er is toch wel al heel wat verbeterd. Die zwarte aanslag kom je eigenlijk alleen nog maar in gebieden met zware industrie tegen. Aan de andere kant: ik heb nog niet 10 procent van dit land verkend, dus elders kan het best nog een smeerboel zijn. Maar in Poznan is het goed toeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Zullen op deze Klimaattop ook spijkers met koppen worden geslagen?

Wie heeft de hamer?

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1098902.ece/VN_nieuw_record_aan_broeikasgassen_gemeten

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie