Kabinet op weg naar Prinsjesdag zonder lekken (slot)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Jammer maar helaas. Het is Prinsjesdag, en uiteraard was er een paar dagen geleden al een lek. Officieel beschikten sinds afgelopen vrijdag alleen de fractievoorzitters over een exemplaar van de Miljoenennota. Op zaterdag zwaaide RTL Nieuws al met een kopie. Waar het Balkenende in 2006 gelukt was om het droog te houden, viel in 2007 de begroting weer in het water.

Aangezien het lek zo overduidelijk een één-tweetje is tussen het CDA-smaldeel in het kabinet en voormalig CDA-woordvoerder Frits Wester (RTL Nieuws) zal ik daar maar verder geen woord aan vuil maken. Interessanter is de koers van het nieuwe kabinet, die in haar eerste begroting duidelijk zal moeten worden.

Koerswijziging Balkenende

“Groei, duurzaamheid, respect en solidariteit. Deze begrippen staan centraal in de plannen van het kabinet. De miljoenennota 2008 geeft een verdere uitwerking van de doelstellingen uit het coalitieakkoord.”

De woorden duurzaamheid en solidariteit geven een duidelijke wending aan van de koers van het kabinet Balkenende IV ten opzichte van eerdere kabinetten van de jeune premier. De harde, kille woorden en de toon van sanering van Nederland is verlaten. Rita Verdonk is een eenling geworden en de LPF is verdwenen.

Paniekvoetbal

Deze koerswijziging is ook duidelijk te merken in de reacties op de uitgelekte begroting. Waar werkgeversorganisatie VNO-NCW voorgaande jaren nog geilden op de begroting, zijn ze nu een stuk minder enthousiast. De werkgevers spreken over paniekvoetbal:

“De mobiliteitssector (auto’s, vliegverkeer) wordt hard geraakt door vergroening van belastingen. Accijnzen gaan omhoog. De ziektekostenpremie voor ondernemers stijgt automatisch door. Dit raakt de economie hard.”

De vakbond spreekt ook harde woorden, maar geeft het kabinet overall toch nog een zesje. Dat is opmerkelijk positief, aangezien ze zeer ontevreden zijn over de plannen van Minister Donner over het ontslagrecht. Daarnaast kondigt de FNV aan dat ze met een eigen voorstel komen om de topinkomens aan te pakken:

Kern daarvan:

? beperken van pensioenen voor inkomens boven de Balkenendenorm, door afschaffen fiscale faciliteiten en plafonds in premie en doorgroeimogelijkheden.
? een extra belastingschijf van 60 procent voor inkomens boven de Balkenendenorm van185.000 euro
? afschaffen gouden handdrukken bij overnames
? verhoging van vermogensrendementsheffing voor inkomens boven de Balkenendenorm
? beperken hypotheekrente-aftrek voor inkomens boven de Balkenendenorm

Balans

Het lekken is niet gestopt. Maar wat er gelekt is, is duidelijk andere koek dan voorgaande jaren. Balkenende draait aan het roer van de mammoettanker die Nederland heet om een andere koers te gaan varen. De gemengde reacties van werkgevers en werknemers kan hij voorlopig naast zich neerleggen, aangezien deze elkaar in balans houden. Maar de balans is wel doorgeslagen naar links.

Reacties (9)

#1 Mark

“De harde, kille woorden en de toon van sanering van Nederland is verlaten”

Oh? Ik hoorde vanochtend op de radio dat er flinke lastenverzwaring komt en dat eenieder er op achteruit gaat, behalve de minima.

  • Volgende discussie
#2 Arnoud

@ 1: wat heeft dat volgens jou met harde, kille woorden en sanering te maken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Adriaan Pek

“Aangezien het lek zo overduidelijk een één-tweetje is tussen het CDA-smaldeel in het kabinet en voormalig CDA-woordvoerder Frits Wester (RTL Nieuws) zal ik daar maar verder geen woord aan vuil maken.”

Het was juist Balkenende die van het lekken een enorm punt had gemaakt, wilde zelfs niks meer van te voren geven. Het doet me denken aan de dominee die zelf overspel pleegt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Peter

Ik vind het net iets teveel lof. De enige koerswijziging die ik zie is dat nuy de argumenten “tegenvallers” en/of “dalende conjunctuur” niet van stal worden gehaald om de lastenverzwaringen te verkopen. Nee, juist nu het met de economie goed gaat, moet iedereen een flinke duit in de staatskas doen (de minima worden engizins gespaard).
We gaan natuurlijk pas juichen als de “ambities” daadwerkelijk waargemaakt gaan worden. Dus laten we even er mee eens blijven dat Algemene Zaken de grootste inkomenspost blijft en dat vervolgens Onderwijs, Gezondheidszorg, Milieu en Sociale Zaken (werkgelegenheid)qua uitgaven de numero’s 2 t/m 5 zullen zijn in het staatshuishoudboekje.
Milieu was vorig jaar nog een sluitpost.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Teun

@4 ”De enige koerswijziging die ik zie is dat nuy de argumenten “tegenvallers” en/of “dalende conjunctuur” niet van stal worden gehaald om de lastenverzwaringen te verkopen. Nee, juist nu het met de economie goed gaat, moet iedereen een flinke duit in de staatskas doen (de minima worden engizins gespaard).”

Mijn reactie was juist: ‘he-he, ze hebben het eindelijk door

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Mark

@Astro: saneren is bezuinigen, dus indirect lastenverzwaring, dus de toon van sanering is niet verdwenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Arnoud

@ 6: er wordt per saldo niet bezuinigd. De rijksbegroting groeit namelijk. Dus bezuinigen staat niet gelijk aan saneren. Bij saneren doelde ik vooral op grote ingrepen in de sociale zekerheid en gezondheidszorg. Vergeleken bij het vorige kabinet saneert dit kabinet nauwelijks, hetgeen ook tot uiting komt in de reacties van bijvoorbeeld VNO-NCW en de VVD.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Arnoud

Shit, ik lees wel dat het bier duurder wordt. Wat is voor een kabinet? ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 RH

Verdonk is een eenling geworden? Volgens mij staat ruim eenderde van de VVD achter haar en zit Wilders met 8 kompanen in de Kamer.

Ik vind de grootste tegenvaller van gisteren het gebrek aan aandacht en vooral geld voor het middelbaar onderwijs en de leraren. Valt me vies tegen van Plasterk, die ik op zich hoog heb zitten.

  • Vorige discussie