God houdt nu eenmaal van de Verenigde Staten, terecht

Dossier:

COLUMN - Amerika is gewoon een geweldig land, meent de herintredende Sargassoblogger rc. In zijn nieuwe rubriek Notes from New Netherlands zal hij zijn liefde en ergenissen bezingen. Vandaag het eerste deel: waarom we allemaal intens van de Verenigde Staten moeten houden.

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het zicht, verbaast mij steeds weer de obsessie van de Nederlandse media met Amerika. Verkiezingen in Duitsland, Frankrijk of Rusland, worden nauwelijks dieper besproken dan wat er van de telex van het ANP rolt, maar over de Amerikaanse verkiezingen hoor je uit en ter na de ene na de andere deskundige zijn anekdotisch mening uit de doeken doen op radio, tv en in de krant. Waarom in godsnaam?
De Amerikaan kent zonder blikken en blozen het antwoord wel: cause America is thé greatest country in thé world. De bewondering voor Amerika, hoewel die niet graag volmondig wordt toegegeven in Nederland of Europa, komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Ondanks tientallen jaren van linkse doembeelden over Amerika tijdens en na de Koude Oorlog, en ondanks dat je doorgaans alleen maar de doorsnee massacultuur uit Amerika (betaalbare, zo Nederlands zijn we dan weer wel) voor je kiezen krijgt. Waarom die enorme aandacht voor Amerika? Omdat Amerika  simpelweg een geweldig land is, en de Amerikaan een bewonderenswaardig mens.

Grand Theft Auto

Net als je als Europeaan denkt dat de teloorgang ingezet is, de Pax Americana in elkaar lijkt te storten door zinloze oorlogen, de Chinese, Arabisch and Russische financiers Amerikaanse industrieën en vastgoed opkopen, de schulden crisis de wereld doet imploderen, uit het niets komen ze er weer bovenop en komt er weer iets onvoorstelbaars bewonderenswaardigs uit de hoge hoed van Uncle Sam. World of Warcraft, Halo, Tom Clancy, Grand Theft Auto (gaming is groter dan Hollywood), Apple, Google, Facebook, complete nieuwe industrieën die ieders leven in de laatste tien jaar volkomen op zijn kop hebben gezet. Het is dan ook niet vreemd dat nieuwe generaties eigenlijk alleen nog maar in Amerika zijn geïnteresseerd, en wij Nederlanders in tijden van crisis naar Amerika kijken om gered te worden.

Je mag dan wel in Leiden of aan de Erasmus gestudeerd hebben, een echte baan garantie heb je pas als je ook je LLM of MBA aan Columbia, Wharton, MIT of Yale gedaan hebt. Weliswaar kost dat 1 of 2 jaartjes aankloten aan een Amerikaanse ivy-league voor $60.000 per jaar, meer dan 4 of 6 jaren rommelen aan de grachten, maar die verdien je dan wel met 1 jaar keihard werken snel terug in midtown New York bij een van de vele white-collar sweat-shops.

Die hoge lonen, vraag en aanbod, en kosten zijn de drijfveer van de Amerikaanse spirit. Raar genoeg hoor ik de VVD nooit over het loslaten van de loonmatiging in Nederland als ze het hebben over privatisering van bedrijven en marktwerking, het verlagen van de belastingen of het versoepelen van het ontslagrecht. Maar nog vreemder is dat je de PvdA daar nooit over hoort. De inkomens in Nederland liggen schrikbarend laag. Het probleem is niet de hoge inkomens, maar de lage inkomens. En met lage lonen komt lage motivatie op de arbeidsmarkt.

Als er over het lage percentage eigen woningbezit in Nederland gesproken wordt, hoor je niemand klagen over de lage inkomens in Nederland, maar wel over allerlei minieme belastingvoordeeltjes hier en daar, alsof het stelsel nog niet ingewikkeld genoeg is. Het probleem van de Europese economie zijn niet de hoge belastingen, die zijn er in Amerika immers ook, maar de lage inkomens. En dat is ook een reden om Amerika te bewonderen, loon naar werken, als je hard werkt, risiko durft te nemen, en geluk hebt, verdien je veel.

Grote broer

De gemiddelde Nederlander kijkt met een gedweeë bewondering naar de Amerikaanse ‘brave and free’ als naar een grote broer. De achteloze onbevangenheid, veerkracht en motivatie van Amerikanen gaat bovendien niet gepaard met een teloorgang aan sociale waarden en normen, zoals dat in Nederland het geval lijkt, maar komt met een grote dosis sociaal verantwoordelijkheidsgevoel. Alleen vinden Amerikanen het verschrikkelijk om die verantwoordelijkheid dan weer af te staan aan een anonieme overheidsinstelling.

Ook daarnaar kijkt de Nederlander met jaloezie en bewondering, en zelfs met een zekere afkeer van de eigen onverschilligheid die zolang voor tolerantie werd aangezien en jarenlang als een molensteen om de Nederlandse nek hing. Dat is allemaal niet af te doen met een classificatie van Amerika als een stelletje domme religieuze idioten zoals de clowneske Maarten van Rossum altijd doet, en verdient een meer oprechte en inzichtelijke blik op de aantrekkingskracht van Amerika. Dat die grootheid af en toe tot uiting komt in excessieve arrogantie is haast onvermijdelijk, maar ook vergeeflijk.

Ook cultuurveranderingen in Amerika gebeuren jaren voordat deze eindelijk ook Nederland bereiken. Voor de polarisatie van Geert Wilders, was er de polarisatie van George Bush. Voor de herrijzenis van het politieke midden was er de verkiezing van Obama. Commerciële televisie, betaal televisie voor sport, daily talkshows, commercieel theater, standup comedy en ongesubsidieerde kunst, het kost in Nederland jaren van mislukking en weerstand, maar uiteindelijk volgt Nederland de Amerikaanse trend. Politieke televisie debatten met een polemiek tussen een linkse en rechtse middenpartij, RTL en SBS6, Sport 1 en Eredivisie Live, De Wereld Draait Door, Joop van den Ende, het kost de Nederlander even, en vaak gaat het gepaard met een subversieve weerzin, maar uiteindelijk geeft de Nederlander zich over, en volgt gedwee het Amerikaanse voorbeeld … net als de rest van de wereld.

About:

‘Notes from New Netherland’ is een lichtzinnige column met impressies uit Amerika. Eerder schreef rc voor Sargasso columns onder de titel ‘Bericht uit Nieuw Nederland’. ‘Notes from New Netherland’ is een vervolg serie, 5 jaar na de eerdere serie, 5 jaar verder in het assimilatie proces van een Nederlandse buitenlander in Amerika. rc woont en werkt in New York, NY en emigreerde 10 jaar geleden naar Amerika.

Reacties (32)

#1 Boer

Tja,tegen stompzinnigheid valt niet op te boksen.

  • Volgende discussie
#2 Inje

Eindelijk weer eens iets wat het waard is om te lezen. Hulde voor deze aanwinst!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 jeanclaude

Al op de dag van 11 sept zelf verklaarden VS luchtverkeersleiders dat het onmogelijk zo gegaan kon zijn als Bush en kornuiten beweerden.
Maar als je bent opgegegroeid in het idee van de redder van de vrije wereld kun je niet zomaar geloven dat die redder een 3000 van z’n eigen burgers vermoordt om een smoes voor oorlogen te krijgen.
Maar het bewijsmateriaal stapelde zich op, en op een gegeven moment kun je de feiten niet langer ontkennen.
De volgende vraag is dan hoe het mogelijk is dat onze bevrijder van Hitler zo is veranderd.

Maar als je je dan in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog gaat verdiepen kom je er achter dat onder echte historici er al lang consensus over is dat ook Pearl Harbour doorgestoken kaart was.
Zie b.v. de VS historicus Glaser, hij schreef het al in 1965.

Gister zond CNN rechtstreeks het verhaal van Romney over zijn beoogde buitenlandse politiek uit.
Gezien de visie die ik nu al een aantal jaren op de VS heb wond ik me niet meer op, bij deze fascistische imperialistische praat.
Ik begin het humoristisch te zien, je kunt er toch niets tegen doen.
Op Russia Today werd vanmorgen uitgelegd dat de ideeën van Romney precies dezelfde zijn als die van Obama, ten aanzien van het Midden Oosten.

En zo lijkt Van Rossum helemaal gelijk te hebben.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen, Noam Chomsky is denk ik het beste voorbeeld.
Maar als je hem tegenwoordig hoort is de ondertoon droevige berusting.
Zoals Solsjenytsyn al opmerkte, in één van z’n laatste interviews, ‘de invloed van intellectuelen is zeer beperkt’.

Dat is ook geen wonder, twee dingen van gister:
In een gesprek over hypotheken merkte de RTL dame op ‘dat wat je aflost op je hypotheek je niet voor iets anders kunt gebruiken’.
En in een programma over kleinschaligheid, vooral over stroomproductie, had de hoofdpersoon het over ‘een zuinige waterkoker’.
Dit is kennelijk het begripsniveau van de gemiddelde Nederlander.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 kevin

Kutartikel. De ene helft is niet waar, de waarheid in de andere wordt als hemel voorgesteld waar het een hel is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 su

Empire syndrome..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 benjbenj

Je kunt alleen maar hopen dat dit vederlichte gebabbel zwaar ironisch bedoeld is, maar ik zie er onvoldoende aanwijzingen voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jeroen Laemers

Dat van die hoge lonen moet toch even worden genuanceerd. Het federale minimumloon is op dit moment $7,25 per uur. In 2007 was dit nog 5,15 per uur. Het Nederlandse minimumloon (bij een 38-urige werkweek) is aanzienlijk hoger: 8,84 euro per uur. Dat is dan de andere kant van de medaille.

Dit wil niet zeggen dat het bovenstaande verhaal niet klopt. Het beschrijft slechts een beperkt deel van het leven in Amerika. Het kan daar geweldig zijn: optimistisch, bruisend, etc. En dat mag ook wel eens worden benadrukt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 jeanclaude

Het kan daar geweldig zijn: optimistisch, bruisend, etc. En dat mag ook wel eens worden benadrukt.

Voor de paar procent rijken is dat zeker waar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Rob

“En dat is ook een reden om Amerika te bewonderen, loon naar werken, als je hard werkt, risiko durft te nemen, en geluk hebt, verdien je veel.”

Als je hard werkt, risico durft te nemen en geen geluk hebt dan kan je in Amerika je tentje opzetten, en moet je maar hopen dat je niet een keertje ziek wordt. Amerika mag zijn pieken hebben maar de dalen zijn des te dieper. De auteur is hard toe aan een reality check.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 HansR

Bizar stukje irrealiteitszin.

NB 1 : de titel dekt de lading niet.
NB 2 : is de auteur een kind van HPax en Likoed Nederland?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Anoniem

Ik heb zelden zo’n stom stuk gelezen, hoe progressief is sargasso eigenlijk nog en wie zit er tegenwoordig in de hoofdredactie en het bestuur?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joop
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Yevgeny Podorkin

aanv. @9

Heeft de auteur ook nog tips hoe we de plm 40 mln Amerikanen die in armoede leven moeten/ kunnen negeren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Yevgeny Podorkin

Was te voorbarig. @13 is retorisch, dit is nog maar het 1ste deel natuurlijk, sorry.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 sander_1583

haha zo’n column valt hier natuurlijk niet lekker, het leukste zijn dan weer de communistische/socialistische/pacifistische reacties.

De verkiezingen worden natuurlijk bekeken omdat wij denken dat de VS de grootste macht is op het wereldtoneel en het is lekker simpel, 2 kandidaten (ook al zijn het er meer) en heel links nederland wil natuurlijk over Obama babbelen en de republikeinen als nitwits wegzetten. Is ook leuk om te doen.

Verder heeft iedere ‘voor’ van de auteur ook een ’tegen’. Ik denk dat VS in veel opzichten al sinds de 18de eeuw een voorbeeld is en kan blijven, maar de invloed neemt af richting een gelijk speelveld tussen enkele (continenten) landen. Dat is echter gelet op de geschiedenis weer een gevaar.

iedereen die de VS (noem dat svp geen amerika) op de korrel neemt kan naast enkele landen in europa of canada en austalie geen beter voorbeeld geven van een succesvol land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 lapis

@7 Het gaat hem ook helemaal niet om de minimumlonen, het gaat hem om de lonen aan de top. Hij betoogt dat Amerika een beter systeem heeft omdat de inkomensongelijkheid groter is, want dat drijft innovatie. Naar de lagere inkomens wijzen doet niets af aan zijn standpunt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 HansR

Het doet me een beetje denken aan Candide met rc als Pangloss.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 benjbenj

Ha ja, Pangloss!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Taco Zip

Hopelijk zijn de volgende delen interessanter. Deze introductie is in ieder geval niet veel meer dan een lange lijst clichés en vooroordelen over Nederland, Nederlanders en de USA en haar inwoners

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Amateur Commenter

Het is triest om te zien hoe iemand altijd maar naar de sterren kan kijken terwijl de vloeibare stront langzaam tot zijn lippen begint te staan. Geef mij maar het Social Kapitalismus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Bismarck

@2: Ik hoop dat je dat ironisch bedoelt. Ik vond na een alinea of vier het lezen toch echt teveel zonde van mijn tijd worden en ben dus maar gestopt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Rob

@21 Je hoopt, maar je weet wel beter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Kalief

Verkiezingen in Duitsland, Frankrijk of Rusland, worden nauwelijks dieper besproken dan …
Vanuit Amerika is dat allemaal natuurlijk ook moeilijk om bij te houden. Ter info: in Duitsland hebben ze meerdere partijen en dat is minder een wedstrijd dan het tweepartijenstelsen in de VS, Over de wedstrijd tussen Sarkozy en Hollande is (hier wel) uitvoerig over bericht en in Rusland zijn al decennia geen echte verkiezingen meer geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Bismarck

@23: in Rusland zijn al decennia geen echte verkiezingen meer geweest.

Dat maakt me wel benieuwd: Wanneer waren er daar dan echte verkiezingen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Thallman

Veel kritiek op dit stuk, maar nergens inhoudelijke kritiek.

Typisch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 HansR

Nou @Thalmann, ik vind mijn eigen reacties anders behoorlijk inhoudelijk. Of vindt jij iets pas inhoudelijk als puntsgewijs geprobeerd wordt te gaan argumenteren? Sommige stukken zijn zo bizar dat dat zinloos is. Het stuk als geheel diskwalificeren is toch naar mijn mening wel degelijk inhoudelijk.

Ik voel er niets voor woord voor woord te gaan weerleggen wat rc schrijft. Ik zou hem dan veel te serieus nemen en mezelf niet. Irrationaliteit is net zoiets als surrealisme : je voelt het aan of je snapt er niets van.

Maar als je inhoudelijk zo leuk vindt, kom dan eens met een reden waarom dit soort positief geweeklaag over de VS zo inhoudelijk geweldig zou zijn (want dat proef ik een beetje uit jouw statement).

Oh, en die +1 is zeker door jezelf gegeven ;)

(NB : ik ben het schuurtje aan het schilderen en vind dit wel een leuk pauzenummertje zo tussendoor)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 lapis

@26 Je afvragen of de auteur niet toevallig de liefdesbaby van HPax en Likoed Nederland is, is misschien niet heel inhoudelijk commentaar :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 gbh
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 jeanclaude

“De VS sinds de 18e eeuw een voorbeeld.”

Met Australië, Nieuw Zeeland, en Palestina heeft de VS gemeen dat de oorspronkelijke bevolking helemaal is uitgemoord of verdreven.
Tussen 1820 en 1870 kwamen een dertien tot vijftig miljoen Indianen om.
Daarna was de Civil War was zeer bloedig.
Vervolgens begonnen de moordpartijen buiten de VS.
Echt een land om een voorbeeld aan te nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Let

Wat een werve(le)nd en overtuigend geschreven column, maar nu voel ik me als marginaaltje uit Nederland wel héél erg minderwaardig, vrijwel non-existent, geringer dan nietig en zelfs bij lange na nog geen aspirant loser. Zou er desondanks voor mij in de VS nog een loopbaan als droogloopmat, verkeersdrempel, of paraplustander in zitten, mocht ik het gore lef hebben dat te ambiëren? De banen voor krantenmagnaat zijn vast al vergeven, maar ik ben ook heel tevreden wanneer ik eindig als fietsenstandaard in een gated community.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Sikbock

Zo, zo, Remco caprio is weer terug. Gelukkig zit hij nog steeds op veilige afstand. Zijn kraakhome Frankrijk is gesloten en de meisjes moesten hem hier niet, dus een terugkeer is niet waarschijnlijk. Aan deze column te zien is hij nog steeds een meeloper.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Micowoco

Er gaat geen dag voorbij of je leest weer iets over de VS waardoor je blij bent dat je ver weg woont.

  • Vorige discussie