De evoluerende terrorist

Het was slechts een kwestie van tijd. Toen Israël de muur bouwde, had ik een discussie met een Israëliër. Zijn punt was dat het de terroristen buiten zou houden. Een paar goed bewaakbare ingangen en geen enkele explosief kon meer het land in. Mijn punt was dat het een illusie was te denken dat je daarmee veilig zou zijn en dat het geld van die muur ($2,5 miljard) beter besteed kon worden.
Vandaag werd mijn punt, helaas, ondersteund. Een Palestijn heeft met een bulldozer in Jeruzalem voor ravage gezorgd waarbij, zover nu bekend, drie mensen zijn omgekomen.

De aanslag van 9/11 was al een belangrijke les over het aanpassingsvermogen van terroristen. Die verzinnen nieuwe manieren om schade aan te richten. Liefst natuurlijk met zoveel mogelijk materiële puinhopen en menselijk lijden. Maar de essentie van terrorisme is destabilisatie van de tegenstander. En daar heb je niet veel voor nodig.

Tegenwoordig zijn kleine flesjes vloeistof, rugzakken, hakken van schoenen, fotocamera’s, boeken en nog veel meer verdacht. De hele westerse maatschappij en Israël neemt keer op keer maatregelen om weer nieuwe vormen van terrorisme te proberen te voorkomen. Maar omdat de terrorist dat ook wel weet, zal iedere volgende aanslag weer op een nieuwe manier gebeuren. Dit keer was het een bulldozer, morgen een auto, overmorgen een bouwkraan, volgende week misschien gif, en zo verder.

Hiermee is niet gezegd dat je dus maar helemaal niets moet doen. Opsporen of voorkomen zal je altijd moeten blijven proberen. Alleen is het zinloos je eigen maatschappij volledig te ontwrichten met allerlei maatregelen, die soms ingaan tegen die vrijheid die je probeert te verdedigen, met als doel meer veiligheid. Het is een illusie.
Steek de energie en het geld in creatieve, constructieve zaken.

 1. 1

  Hiermee is niet gezegd dat je dus maar helemaal niets moet doen.

  Toch lijkt me de sleutel naar succes in zekere zin te vinden in “niets doen”; het is nou niet net alsof Israel de Palestijnen niet dermate heeft getreiterd dat ze tot rare wanhoopsdaden komen…

 2. 3

  Ja ach, het succes van de terrorist kun je in grote mate aflezen aan de maatregelen die ertegen genomen worden (in zowel financiele als maatschappelijke kosten). In die zin zijn de terroristen van 11 september 2001 wel heel effectief geweest, want zonder hen hadden we ook in Nederland niet zulke draconische maatregelen genomen als de opslag van een jaar internetverkeer, identificatieplicht vanaf 14 jaar, verkrachting van de regels van de rechtsstaat etc. Daarbij vergeleken is zo’n muurtje van 2,5 miljard eigenlijk maar een schijntje (NB. ik ben me ervan bewust dat er in Israel nog veel draconischer maatschappelijk ontwrichtende maatregelen van kracht zijn).

 3. 4

  Point taken Steeph, al was die deur al een paar miljoen maal eerder ingetrapt. En al had dat ook met wat minder scheve voorbeelden geillusteerd kunnen worden; Een mens, Palestijn in dit geval, heeft het recht verzet te plegen tegen de bezetter van zijn land en is daarom niet op voorhand terrorist, en dat terroristen veantwoordelijk waren voor 9/11 is nog nimmer met bewijzen gestaafd.

 4. 5

  het was bijna een full pull , maar de chauffeur werdt voortijdig afgeschoten vanwege onsportief gedrag.

  waarom is dit nieuws ? omdat het nieuws is?
  er is namelijk niets nieuws aan.

 5. 7

  Ah steeph nog altijd boven op het nieuws. Ik ben onlangs nog geconfronteerd met die onzin maatregelen; een over ijverige douane beambten van het type soepnazi die mijn laptop eens even door ging bladeren. Had totaal geen zin want het bedrijf waarvoor ik werk geeft tegenwoordig een schoon geveegde laptop mee voor de vliegreis maar zwaar geïrriteerd was ik wel. Als ik die irritatie met een factor 1000 vermenigvuldig om op Palestijns niveau te komen dan zou ik ook plannen maken om die man een bom onder zijn gat te schuiven. De geschiedenis leert dat terrorisme alleen verdwijnt als het draagvlak onder de bevolking die het voortbreng verdwijnt. Suppressief beleid werkt hooguit tijdelijk en heeft als nare bijwerking dat het meestal het draagvlak versterkt. Om nog maar te zwijgen welk terrorisme een overheid toe in staat als ze te veel ruimte krijgen.

 6. 9

  @7: Zou je heel reizend en privay minnend Nederland een plezier willen doen en aangifte doen van dat doorzoeken van je laptop? Het is namelijk nog helemaal niet zeker dat dat wel mag.

 7. 11

  @Dewy: Je mag blij zijn dat je de laptop terugkreeg. Het schijnt dat in 10% van de gevallen hij voor nader onderzoek 2 weken verdwijnt.

  In NL hebben we dat, nog, niet. Maar las laatst wel ergens iets wat daar op leek (even kwijt). Was alleen meer vanuit de copyright hoek.

 8. 12

  De enige échte oplossing is een koersverandering van de internationale politiek, dus fuera Bush en zijn neocons, serieuze politiek tov Israël en het van het toneel verdwijnen van Arabische dictators. Tot die tijd kan je ook wel blij zijn dat dergelijke soepnazi’s die met het doorzoeken van laptops (999 keer onterecht, 1 keer bingo) een aanslag op je kinderen voorkomen of blij met een bankbewaker die een pistool draagt waarmee hij een doorgedraaide Palestijn omlegt, hard maar waar.

 9. 17

  @steeph, 11 Inderdaad, dat is de reden geweest om voortaan alleen nog met schone installaties te reizen, als duidelijk is dat er toch niets op staat krijg je de laptop meestal meteen weer mee.

  @carlos, 12 Het is meer 999 onterecht en 0 keer bingo. Net als ik reist bijna de hele zakelijke wereld tegenwoordig met een schone installatie en logt in bij aankomst om alle persoonlijke en zakelijke bestanden encrypted binnen te halen. Het is alleen maar uitermate hinderlijk en helpt nergens tegen en geeft al die uniformen met een Hollywoodfilm syndroom nog meer vrijheid om de soepnazi uit te hangen. Als er iets is waar gebrek noch behoefte aan is in deze wereld dan zijn het wel soepnazi’s.

 10. 18

  Maar @Dewy..vanuit de lange arm bezien is het eenvoudiger om te zorgen dat labtops leeg binnenkomen. FF de “encrypted” stroom bekijken is a peace of cake toch? Het systeemlog hebben ze al.

 11. 19

  @7:

  Da’s precies het punt.
  Stel dat je bevolking gegrond of niet, met historische aanleiding of vertroebeling, een angstsyndroom heeft opgelopen ten aanzien van een (‘andere’ )groep.
  Dan is dat de voedingsbodem om ‘gerechtvaardigd’ die groep aan te pakken.

  Het is van 2 kanten georganiseerd en geraffineerd terrorisme, in de zin van angst aanjagen om stappen gerechtvaardigd te krijgen.
  En van een kant veel geraffineerder en efficienter en die hebben netto meer macht en middelen. Maar dat maakt niet uit verder.
  Havikjes hebben eigenbelang bij status quo, en spelen de bal naar het spiegelbeeeld aan de andere kant.

  Dus zeg maar dag met je handje naar de werkvergunning in Jeruzalem voor de laatste paar gematigde ploeterende palestijnen. DIe kunnen zich dan melden bij Jihad etc.

 12. 20

  Ja Dewy, dat het lastig is ben ik met je eens. Het is wat betreft ook zeker niet de oplossing. Geheime diensten zijn altijd erg schimmig over het percentage verhinderde aanslagen aangezien dat hun bestaansrecht legitimeert.

 13. 21

  Als je er midden in woont is het toch wel lekker dat er een hek staat. Je geld in creatieve en constructieve zaken steken?!! kijk dat klinkt aardig, maar dat werkt dus niet. Uiteindelijk leven we allemaal ‘right now’ Misschien leef je in Egypte, Zuid Afrika of Zuid Amerika gezellig tussen het volk, maar als je eenmaal beroofd wordt en de volgende week nog een keer ja dan ga je daarna wel op zoek naar een veilige compound. Sneu voor de goedwillende Palestijnen, maar ook zij zijn gebaat bij een veilig Israel waar tenminste nog wat werk is. Jammer dat het ze niet lukt om een uberhaupt iets als een democratische beweging of vertegenwoordiging op te richten.

 14. 22

  @21: Maar dan ga je er dus van uit dat de maatregelen voor veiligheid zorgen. Dat blijkt vooralsnog dus niet (dat is juist de teneur van het artikel). Als de maatregelen op korte termijn niets opleveren en op langere termijn alleen maar contraproductief werken, dan zou je toch eens een keer achter je oren moeten krabben.

 15. 23

  @22:

  Beste Bismarck, hoeveel terreuraanslagen met dodelijk gevolg zijn er geweest sinds de bouw van de muur?

  1,5 ofzo. Het ‘enge’ is juist dat deze maatregel alweer geruime tijd voor relatieve rust zorgt in ISrael. Het betekende het einde van de 2e intifadah zo ongeveer en mensen in Israel konden weer ademhalen.

  Dat de kwaadwillenden, of doorgedraaide palestijnen nu een bulldozer pakken zal leiden tot het besluit dat palestijnen steeds meer uit de bouw worden geweerd oid.

  Op die manier blijven de Israeli’s ze telkens een stapje voor. Met onacceptabele kosten aan de andere kant, maar dat nemen ze voor lief of willen ze niet weten..

  Op dezelfde manier werken de genoemde beveiligde compounds door de hele wereld behoorlijk goed. Zeker als je het combineert met helicoptervluchtjes zoals in Rio. Dan hoef je je niet druk te maken over de chaos buiten je eigen straatje.

 16. 24

  @ #23 anderS:

  hoeveel terreuraanslagen met dodelijk gevolg zijn er geweest sinds de bouw van de muur?

  1996 – 2001: 388
  2002 (begin bouw): 451
  2003 – 2008: 541

  bron

 17. 25

  @su oorzaak gevolg? wiki zegt radicaal andere dingen over de impact van de barriere op het aantal doden door aanslagen.

  Specifiek:
  Eind 2002 begon de bouw nadat de meesten van de 451 doden dus al gevallen waren. En dit begin was op lokaal initiatief (i.e. dus niet het grote plan). In de jaren daarna kwamen er steeds meer kilometers muur en nam het aantal doden per jaar af. Zonder dat er trouwens direct bewijs is voor enig causaal verband daarvoor gebeuren er tegelijk nog teveel andere dingen.

  Disclaimer: ik probeer verder geen mening te hebben in deze materie, maar de getallen zoals jij ze brengt zijn volgens mij in tegenspraak met wat de consensus lijkt te zijn over de chronologie van het aantal israelische doden en de bouw van deze vervelende muur.

 18. 26

  @ #25 Karsa Orlong:

  oorzaak gevolg?

  Nee, alleen de cijfers. Er werd gesteld dat de muur de aantal doden door terreuraanslagen drastisch heeft verlaagd (1,5), wat niet uit de cijfers blijkt.

  Eind 2002 begon de bouw nadat de meesten van de 451 doden dus al gevallen waren.

  Vandaar dat ik de cijfers van 2002 apart citeerde. Er werd geen onderscheid gegeven van voor of na de bouw van de muur.

 19. 27

  @su

  Nuttige site dat johnston archive

  De bouw was niet af 2002. EN ook in 2003 en 2004 was ie nog niet “af”. Hij is nu nog niet af. Jouw opdeling in je cijfers is IMHO arbitrair. En suggereert een before-wall after-wall onderscheid dat niet bestaat.

  En je laat de start van de tweede intifida weg. Dat is de reden voor de spike na 2001. En dat is voor 90% de verklaring voor pre 2002 en post 2002 getallen.

  Een spike die trouwens na 2002 behoorlijk afneemt: tot 14 in 2007.

  Als je plotje zou maken vanaf 2002 met km muur en # doden dan zou je een mooie correlatie omlaag zien. Dat zou ook cheaten zijn maar dan de andere kant op.

  Volgens wiki is de consensus precies omgekeerd aan jouw conclusie. En het verschil zit ‘m erin hoe jij de cijfers presenteert en hoe anderen dat gedaan hebben.

  (Verder heeft anderS het ook nog eens over gated communities in ZA en Brasil … )

 20. 29

  @Larie, 18. Ik weet niet precies wat je met de logs bedoeld. Ook als er een image wordt getrokken van je laptop hebben ze niets. Er staat een kale ongebruikte standaard installatie op zonder enige sleutel die ze kunnen gebruiken om de encrypted files te bekijken. Je kan van alles als sleutel gebruiken zolang je die maar niet op je laptop hebt staan en combineert met een lange toegangscode. De snelste computers van nsa zijn dan jaren bezig om je files te kraken.
  Dat alles ook nog onder de voorwaarden dat ze filestream kunnen vinden en aan mijn persoon kunnen koppelen. Als ze me zo belangrijk vinden dan mag het.

  En voor de terugreis moet ik er weer een dvd insteken die de schijf x-tig keer overschrijft en weer een brandschone installatie terug zet. In theorie kunnen ze met veel moeite de data op de schijf nog achterhalen door de platters er uit te halen maar alles wat ze vinden is weer zwaar encrypted en behoorlijk beschadigd . Om daar nog wat van te kunnen maken gaat alleen met de grootst mogelijke inspanning en is het onzeker wat het resultaat zal zijn. Wederom als ze me zo belangrijk vinden dan mag dat.

 21. 30

  @ su:

  Mijn stelling is dat het dodental aanzienlijk gedaald is, alhoewel 1,5 inderdaad een overdrijving is.

  Maar belangrijker is dat de gepercipieerde, ervaren dreiging enorm gedaald is. En dat hierdoor de Israeli’s weer hun ‘gewone’ leven leidden.
  De staatsterreur van de muur is dus in de ogen van de bevolking gerechtvaardigd.

  Het lijkt erop dat deze burgers, en ook andere burgers zoals in compounds in veel delen van de wereld, hun eigen (gepercipieerde) veiligheid belangrijker achten dan het leven van alle mensen aan de andere kant van de muur.

  Dus de stelling van het stuk dat de muur zinloos is en slechts tijdelijk voordeel bied is niet helemaal correct.

  Dat het uiteindelijk geen oplossing is ben ik helemaal met de auteur eens. Maar het is mij nog nooit gelukt een israeli hiervan te overtuigen.

  De reactie van Israel op het ‘destabiliserend terrorisme’ vande Palestijnen is ontwrichtend staatsterrorisme, wat in gelijke mate effect heeft.
  Israel komt er niet verder mee, maar de hardliners in de politiek behouden hun macht en worden steeds enger en perverser.

 22. 33

  …en d’r zal toch ook wel ergens een loophole in of een tunnel onder die muur liggen? Al was het alleen maar om tekorten in levensmiddelen te stelpen…

  Een béétje zelfopblaasterrorist laat zich toch zeker nergens door tegenhouden?

 23. 34

  Ik begrijp niet dat er hier telkens over terrorisme gesproken wordt terwijl dat wat deze man gedaan heeft duidelijk een wanhoopsdaad is geweest.
  Stel je voor dat dit voorval hier in Nederland zou zijn gebeurd. Die man zou je dan geen terrorist noemen, maar een persoon die -op zijn minst- emotioneel er helemaal door zit. Alsin, wat zeggen wij van de ouders hier die het leven niet meer zien zitten en maar het hele gezin de dood mee intrekken? Nog nooit gehoord dat ze terroristen genoemd werden.
  Dus waarom wordt deze daad als terrorisme bestempeld? Seq omdat het een palestijn is en er joodse burgers omgekomen zijn? Of zou het zijn dat we het beter over terrorisme kunnen hebben dan dat er akelige akties uit pure wanhoop uitgevoerd worden omdat die muur waar over gesproken wordt het leven van zijn familie zo hinderd dat hij niets anders meer heeft dan de dood op te gaan zoeken. Wraak in zo’n case is zoet.

 24. 35

  @34 Treb. Wat ben jij scherp en slim zeg! check anders even de tijden waarop gereageerd is, in het begin had het er alle schijn van dat het een aanslag was.

  Uiteraard levert een hek meer veiligheid op, zelfde als een slot op de deur. Je houdt de shit buiten, dit is niet echt Rocket Science.

  Als je mensen vraagt wat het belangrijkste in het leven is, dan zullen ze zeggen: Liefde. Psychologen weten echter wel beter, het meeste behoefte heeft de mens aan: Veiligheid.