Zuid-Amerika: nieuwe opzet met meer lezersinput

Foto: MorphMaker.deviantart.com copyright ok. Gecheckt 09-11-2022
Serie:

ELDERS - Deze week uit Latijns-Amerika: een suggestie om de boel wat anders aan te kleden, met een grotere rol voor jou, señor((it)a) lector(a). Ohja, en Argentijnse voorverkiezingen; waarom Web 2.0 in Zuid-Amerika heeft gefaald en hoe het gered kan worden; en condorstierenvechten in de Peruviaanse Andes.

Vandaag een meta-postje: ik wil de opzet van de Elders: Zuid-Amerika wat omgooien namelijk, om meer inspraak van jullie kant te vragen.

Een mogelijkheid is om, á la het Monday Memo van Americas Quarterly, op dinsdag een lijstje van 6 – 10 waarschijnlijke nieuwsthema’s te geven voor de komende week. Door middel van een poll bepalen jullie vervolgens welke thema’s in de volgende update aan bod komen.

Die opzet geeft ruimte voor jullie input, discussie over wat meer of minder relevant is en waarom, en geeft mij iets meer mogelijkheid wat dieper in de thema’s te graven.

Voor komende week, even gebaseerd op AQ’s wekelijkse update, stel ik de volgende onderwerpen voor:

John Kerry Travels to Brazil and Colombia

FARC and Colombian Government Hail Progress in Peace Talks

Panama Concludes Search of North Korean Ship

Brazil’s Dictatorship-Era Spying
Voor volgende week regel ik even een PollDaddy plugin. Gooi vandaag nog even alles in de comments: je voorkeur voor een of meerdere thema’s, vragen, twijfels, specifieke dingen die je graag uitgezocht zou zien, onderwerpen die nog niet op de lijst staan. Ik ben erg benieuwd naar jullie gedachten!

Oja, en dan was er ook nog dit aan de hand: Argentijnse voorverkiezingen laten de lijnen van aankomende electorale strijd zien; waarom Web 2.0 in Zuid-Amerika heeft gefaald en hoe het concept misschien toch nog gered kan worden; en condorstierenvechten in de Peruviaanse Andes.

Reacties (7)

#1 Andy Cap

Nou, dan wordt de volgende week in ieder geval een heel stuk interessanter dan de vorige, met de genoemde 4 uitstekende onderwerpen.

En deze week, dat moet ik nog even bekijken.

  • Volgende discussie
#2 Co Stuifbergen

Simon,

van mij mag jij zelf bepalen welke onderwerpen het interessantst zijn.

Ik kan niet oordelen op grond van een titel.

Schrijf de boeiende stukken op (John Kerry lijkt mij saai, maar misschien komt hij tot een akkoord om Julian Assange naar Venezuela te laten vliegen, en dan is het interessant), kijk naar de reacties, en ontwikkel uw gevoel voor journalistiek.

Overigens: hulde voor deze rubriek, hij zet mij op het spoor van informatie die ik elders niet tegenkom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Andy Cap

@2: Dat moet je nou niet zeggen: Columbia is na Israel het land dat de grootste (militaire en economische) steun van de VS geniet. De VS hebben daar 7 (!) legerbases, tot groot wantrouwen van de buurlanden (want waar dienen die toe?) en de regering van Uribe (en die daarvoor) was gebaseerd op ondersteuning door de rechtse milities (die hun geld verdienden met de cocaine), het uitmoorden van vakbondsleiders (het hoogste aantal ter wereld) en het onderdrukken van het indiaanse deel van de bevolking.

Alleen hoor je daar bijna niks over, want hier doet de pers (in navolging van de Amerikanen) net of het FARC de grote bandieten zijn. Tanja helpt ze niet voor niets een handje.

In Brazilie wordt het op eieren lopen, want de Brazilianen zijn wel heel beleefd, maar ze zijn woedend over PRISM. En Dilma kan een hoop punten scoren door daar erg boos over te doen, want de VS is bij de bevolking absoluut niet geliefd. Dat heeft ze nodig, want het is zeer onrustig in Brazilie, vanwege de niet aflatende corruptie en nog een heleboel.

Julian Assange naar Venezuela? Volgens mij zit hij in de ambassade van Ecuador en daar hoeft Kerry in Columbia al helemaal niet over te beginnen, want de verhoudingen tussen Ecuador, Bolivia en Venezuela enerzijds en Columbia anderzijds, zijn niet altijd even goed.

Brazilianen hebben geen echte standpunten,
die babbelen alleen maar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Het vredesproces in Colombia heeft mijn voorkeur uit de vier onderwerpen, maar laat je vooral ook niet teveel beïnvloeden/in een keurslijf persen door ons. Het mooist blijven natuurlijk de actueelste actualiteiten en daar kun je geen poll over houden. En bovendien moeten we in de comments nog wat te zeuren overhouden ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Boer

Nederlandstalig s.v.p.en wat mij boeit is de gewone burger, een drieluik interview met drie generaties over hoe zij het hebben ervaren etc.
Ga op bezoek bij een gevangene ,een boer een Nederlandse stagiare , wat zijn de trends en stop met knippen en plakken.
Commenters alhier weten blijkbaar beter de weg in Columbia dan in Appingedam en laten dat iets te graag blijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

@2: Sluit me hierbij aan. In mijn bijdrage over nieuws uit andere Europese landen probeer ik aan te sluiten bij thema’s die je vaker ziet langskomen op Sargasso, maar waarbij meestal niet over de grens wordt gekeken. En verder schrijf ik om er aan te blijven herinneren dat de wereld groter is dan Nederland en dat er elders ook interessante ontwikkelingen zijn die in de Nederlandse media nauwelijks aandacht krijgen.
In het rijtje mogelijke onderwerpen dat je noemt lijkt mij de reis van Kerry wel interessant in de context van de ophef over NSA/PRISM/Snowden. Bijvoorbeeld. Maar maak vooral zelf je afweging en schrijf over wat je zelf boeit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Simon van Woerden

Alright, zie dat m’n idee nog geen staande ovaties trekt. Ik blijf toch nog even doordenken, ga voorlopig verder op de oorspronkelijke voet.

  • Vorige discussie