Een interessante dorpspomppolitieke zaak in het noorden van het land. Het college van gedeputeerde staten in de provincie Drenthe kraakt al enige tijd onder het schandaal rond het lekken van het Eurochamp-rapport. Voor wie zo onverstandig is om de Drenthse politiek niet nauwgezet te volgen: Eurochamp was een organisatie die sportactiviteiten voor gehandicapten organiseerde, gesubsidieerd werd door de Provincie Drenthe en vervolgens failliet ging onder verdachte omstandigheden.
Hierover werd een vertrouwelijk rapport in het college van Drenthe behandeld en dat werd vervolgens gelekt naar het Dagblad van het Noorden. Waarop dus heel politiek Drenthe (en zoveel mensen zijn dat niet) verscheurd werd over de vraag: wie heeft gelekt?
Maar de rel ging verder. Het Dagblad had namelijk twee journalisten op de zaak gezet: één van beiden had goede contacten met een PvdA-gedeputeerde, en was degene die het rapport binnenhaalde. Deze gedeputeerde wordt dan ook vaak genoemd als het lek, hoewel ze dit onder ede heeft ontkend. Maar de andere journalist, die weer bevriend was met een VVD-gedeputeerde, wilde bewijzen dat het lek van de PvdA-gedeputeerde kwam, en speelde het vertrouwelijke rapport bovendien zelf weer door naar oppositiepartij CDA.
Dus kreeg je de bizarre situatie dat de ene journalist van de krant een stuk gelekt had gekregen en gepubliceerd, en de andere journalist het lek openbaar wil maken. Dat kan natuurlijk niet, en de laatste journalist is dan ook inmiddels ontslagen. Voor wie het allemaal niet meer kan volgen, het wordt hier heel aardig samengevat.
Maar er speelt hier een dieper probleem dan vermakelijk moddergegooi tussen politici en journalisten: namelijk de mate van verwevenheid tussen plaatselijke politici en plaatselijke journalisten. Dat kan interessant zijn om vertrouwelijke informatie boven water te krijgen, maar kan ook betekenen dat journalisten zich laten gebruiken om politieke spelletjes te spelen. Dat laatste lijkt hier gebeurd te zijn.
De grote vraag is natuurlijk; hoeveel van dit soort zaken spelen zich in regionaal Nederland af die we niét te horen krijgen? Om nog maar te zwijgen van de nationale politiek.
Reacties (1)
Zoals Pechtold gisteravond al doceerde: men heeft de pers nodig om politiek te bedrijven.
De pers heeft de politiek nodig om een “serieuze” krant te maken. Zouden ze niet ook over politiek schrijven, dan bleef er alleen Hilversum en ’t Gooi over.
Daarom zijn “de politiek” en “de pers” dikke maatjes. Maar als je samen nieuws maakt, breng je anderen wel eens op ideeën. Kom je bijvoorbeeld met “het lek”, kan er altijd een stumper zijn die ook het nieuws wil halen en voor “het lek” gaat spelen. De invloed van de media, heet dat.