Zat Hezbollah achter aanslag op Hariri?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Insigne op de vlag van Hezbollah (Foto: Wikimedia Commons)

Het is een knap staaltje politieke timing. Het Duitse magazine Der Spiegel heeft kort voor de Libanese parlementsverkiezingen de hand weten te leggen op een geheim rapport waarin Hezbollah gelinkt wordt aan de aanslag op de Libanese ex-president Hariri. Het VN-tribunaal in Leidschendam, dat onderzoek doet naar de moord op Hariri, houdt de link bewust geheim aldus Der Spiegel.

Hariri was een gefortuneerde Libanese zakenman en ex-premier. Op 14 februari 2005 komt hij samen met nog 21 anderen om bij een bomaanslag in Beiroet. De aanslag is indertijd opgeëist door de onbekende ‘Groep van de Overwinning en de Heilige Oorlog in de Levant’. Er wordt al lange tijd gezocht naar de motieven en de opdrachtgevers van de aanslag.

De ex-premier was een zeer controversieel persoon vanwege zijn afkeer van de Syrische militaire aanwezigheid in Libanon. Daarom wezen veel Libanezen en de VN eerder naar grote buur Syrië als de verantwoordelijkheid voor de aanslag ter sprake kwam.

Tevens had de miljardair erg innige banden met de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Daarom is er ook beweerd dat Al-Qaida achter de aanslag zou zitten. Ook zijn (vermeende) corruptie deed de reputatie van Hariri geen goed. Zelfs Israël is genoemd als mogelijke opdrachtgever voor de aanslag.

Telefoons
Nu wijst de vinger van de VN dus plotseling, hoewel nog anoniem, naar Hezbollah. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat er veel telefoonverkeer van de daders van de aanslag was op plekken waar ook Hezbollah-strijders verbleven. Bovendien belde één van de daders met zijn vriendin. In dat telefoongesprek maakte hij de fout zijn naam te noemen. Die naam linkten de onderzoekers aan Hezbollah.

Hezbollah zelf ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag nog maar weer eens. De onthullingen zouden volgens de organisatie politiek gemotiveerd zijn.

Verkiezingen
Gelinkt worden met de dood van Hariri komt Hezbollah erg ongelegen, omdat het over iets meer dan een week meedoet aan de parlementsverkiezingen in Libanon. De coalitie rond Hezbollah strijdt voornamelijk tegen aanhangers van ex-premier Hariri. Voor hen is dit nieuws koren op de molen, hoewel de strijd nu nog gelijk op gaat.

David Kenner van Foreign Policy stipt echter aan dat scepsis wel op de plaats is. De timing van de onthulling is wel heel toevallig. Tevens baseert Der Spiegel zich op één anonieme bron. Dat is ietwat karig.

Op dit moment wordt het lek ook door tegenstanders van Hezbollah in Libanon nog afgedaan als een manier om ‘strijd, haat en verdeeldheid’ te zaaien. Experts vrezen echter voor de stabiliteit in Libanon als er meer overtuigende bewijzen komen. Daarover komt pas duidelijkheid als het VN-tribunaal haar oordeel velt. Tot die tijd tast het land in het duister.

Reacties (3)

#1 Martijn

Ik kan er niks zinnigs over zeggen, maar die soort moskee links op het Hezbollah logo is wel ontzettend phallisch uitgevallen.

  • Volgende discussie
#2 Simon

Waar het hart vol van is, loopt de mond van over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Of in dit geval de vlag…

  • Vorige discussie