[i]De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.[/i]
Een paar jaar na zijn broertje Voyager 1 heeft de Voyager 2 sonde de grens van het zonnestelsel bereikt. In tegenstelling tot Voyager 1 luisterden de wetenschappers nu mee en hebben ze de gegevens van de sonde kunnen opslaan.
Toen Voyager 1 de grens passeerde stonden de antennes van de Nasa namelijk ergens anders op gericht, waardoor de metingen van Voyager 1 verloren zijn gegaan. De ontvangen gegevens zijn tot nu toe al zeer waardevol, omdat ze verscheidene theorieën bevestigen maar ook nieuwe inzichten geven.
Een kleine greep:
- Het blijkt nu dat de zonnewind langzaam afneemt in plaats van abrupt.
- De Voyager 2 heeft de grens vijf keer gepasseerd, de grens is namelijk afhankelijk van de zonneactiviteit.
- De vorm van het zonnestelsel is meer elliptisch dan rond. Voyager 2 verliet na 84 AU het zonnestelsel al terwijl Voyager 1 er 94 AU voor nodig had.
De sonde vliegt nog wel even door, dus wie weet wat hij nog meer ontdekt.
Reacties (2)
Hoe kan je er in hemelsnaam voor kiezen niet naar Voyager 1 te luisteren? Ik kan me maar weinig dingen voorstellen die belangrijk zijn….
Ik ben zeer benieuwd wat Voyager 2 nog gaat ontdekken.
Ze weten niet precies wanneer de sondes op het grenspunt zijn. Dus de tijd wordt gedeeld met andere belangrijke missies. Als ze de ontvangers 24/7 op de Voyagers zetten, missen we de andere sondes weer.