WW: Nobelprijs voor (1/3e) Nederlander

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Grafeen bestaat uit een enkele laag koolstofatomen (foto wikimedia commons/AlexanderAlUS)Vlaggen, feest en taart! Het kan u bijna niet ontgaan zijn, Nederland is een Nobelprijswinnaar rijker. Andre Geim mag zich als negentiende Nederlander voegen in het rijtje goden dat de Nobelprijs  in de wacht mocht slepen. Een kleine kanttekening is dat niet alleen Nederland aanspraak kan maken op het succes. Geim is geboren in Rusland en woont en werkt al jaren in Engeland, waar hij ook het meeste onderzoek deed waarvoor hem de Nobelprijs voor de Natuurkunde werd verleend.

Geim krijgt de Nobelprijs, die hij moet delen met mede-professor Konstantin Novoselov, voor het onderzoek naar het tweedimensionale materiaal grafeen. Waar grafiet (de stift van potloden is hiervan gemaakt) bestaat uit meerdere laagjes koolstof is grafeen één enkel laagje koolstofatomen. Het materiaal is dus één atoom dik, dunner kan niet. Waar aanvankelijk werd gedacht dat zo’n laagje theoretisch wel mogelijk maar zeer instabiel zou zijn, bedachten Geim en co een methode om grafiet laagje voor laagje tot grafeen te reduceren. Hiervoor gebruikten ze plakband om steeds een laagje van het grafiet af te trekken, net zolang tot er een monomoleculaire laag overbleef. (Dit werd gisteren mooi verteld en geillustreerd door promovendus Diederik Jekel in De Wereld Draait Door (video, vanaf 6.20.)

Het geproduceerde grafeen is niet alleen superdun en doorzichtig, maar ook nog eens erg sterk en het heeft bijzonder handige geleidende eigenschappen: Het is een supersnelle halfgeleider, beter dan bijvoorbeeld silicium. Daarbij komt dat het basismateriaal Koolstof vele malen meer voorkomt dan de meeste huidige platte halfgeleidermaterialen. Het gaat hier echt om een ontdekking met zeer veel verschillende praktische toepassingen en dat maakt de grote prijs voor de twee onderzoekers erg begrijpelijk.

Opmerkelijk is trouwens dat Geim de allereerste Nobel laureaat is die ook winnaar is van de illustere tegenhanger van de prijs, de Ig Nobel prijs. Hij kreeg deze voor zijn geslaagde pogingen levende kikkers met behulp van magneten te laten zweven.  Voor een ander onderzoek naar magneten maakte hij zijn lievelingshamster mede-auteur van het onderzoeksartikel. Geim houdt dus wel van een geintje. Op de felicitaties van een BBC journalist antwoordde hij: “Het gaat goed, ik heb prima geslapen. Ik verwachtte de Nobelprijs dit jaar niet.

Namens de Wondere Woensdag feliciteer ik graag Andre Geim en de Radboud Universiteit waar hij bijzonder hoogleraar is met dit geweldige resultaat!

Reacties (2)

#1 Bismarck

1/2e Nobelprijs voor 1/3e Nederlander…

Je kan ook zeggen: 1e generatie-allochtoon is duidelijk niet goed geassimileerd.

  • Volgende discussie
#2 Chris

@1

Het is wat dat betreft best interessant of Geim onder de plannen van het nieuwe kabinet ooit Nederlander had kunnen worden. Zou hij een dubbel paspoort hebben trouwens?

  • Vorige discussie