Worden 2014 en 2015 de warmste jaren ‘on record’?

Dat zou best eens kunnen, meent men bij Bits of Science. En het heeft allemaal te maken met El Niño:

And that, to go short, is statistically the most logical thing to expect if the approaching El Niño would reach at least moderate strength (as forecast) – and continu through the second half of the year (as most models indicate): the average global temperature will be lifted enough for a new global record in 2014 (as anything close to +0.05C would likely do that trick) and 2015 is then likely to immediately break that record and become even hotter – caused by delayed El Niño effects, and of course an ever-rising temperature trend, in line with ever-rising atmospheric CO2-concentrations.

Wellicht betekent dit ook dat er een einde komt aan de ‘temperatuurplateau’-discussie, het idee dat de stijging van de wereldtemperatuur inmiddels tot stilstand is gekomen.

Open waanlink

 1. 1

  “het heeft allemaal te maken met El Niño”

  Ik lees nou net het tegenovergestelde. Zelfs een matige El Niño is voldoende, omdat de “basis” temperatuur al zo hoog ligt dat een klein beetje extra (“as anything close to +0.05C would likely do that trick”) al een record veroorzaakt. Sterker nog, over een paar jaar zou een EL Niño helemaal niet meer nodig zijn om dezelfde temperatuur te bereiken vanwege “an ever-rising temperature trend”.

 2. 2

  @1

  Als je een record wilt helpt het wel om een jaar zonder El Nino te hebben. Als 2014 of 2015 geen El nino heeft heb je grote kans op een recordjaar want El nino is eigenlijk nog DE grote schommelingsfactor in de stijgende trend (andere factoren zullen niet in zowel 2014 als 2015 de temperatuur heel erg verlagen).

 3. 4

  Bits of Science draaft een beetje door. Er komt waarschijnlijk een El Niño en die zou wel eens behoorlijk groot kunnen worden. Maar op het moment bevindt hij zich nog in de ontstaansfase, en in die fase kunnen min of meer toevallige factoren (iets als: enkele grote stormen die voor net wat andere oceaanstromingen zorgen) nog een grote invloed op de uitkomst hebben. Er is dus nog veel onzeker.

  Wat wel zeker is: het verloop van de zogenaamd sceptische argumenten als die Niño er komt:

  – Eerst zullen ze roepen dat nieuwe temperatuurrecords door de El Niño komen en dat (de langetermijntrend van) klimaatverandering er niets mee te maken heeft.
  – Als de temperatuur na de Niño weer zakt tot in de buurt van de langetermijntrend (of misschien wel er onder!) zullen de verhalen over “snelle afkoeling” gaan.
  – Daarna kunnen ze vast wel enkele jaren volhouden dat “de opwarming in 2015 gestopt is”.
  – Bij een volgende El Niño herhaalt dit patroon zich. Ad infinitum.

 4. 5

  @4: Verschil is, dat in de publieke opinie na een extreem jaar, het geluid van sceptici die alles proberen te downplayen, minder waarde krijgt.
  En verandering in publieke opinie is nodig om werkelijk stappen te zetten.

 5. 7

  verandering in publieke opinie is nodig om werkelijk stappen te zetten.

  Niet op gaan zitten wachten, Steeph. Breng je persoonlijke energieverbruik en je CO2-uitstoot omlaag. Alle kleine beetjes helpen.

 6. 8

  @0: “‘temperatuurplateau’-discussie” — die discussie hoort er helemaal niet te zijn, als je het maar uitrekent in plaats van het trekken van een lijntje. De onzekerheid in de data is zo groot, dat je nog niet van een stijging of daling sinds 2000 (of 1998) kunt spreken.

  Omdat ik de mate van onzekerheid als getal nergens zie, heb ik het zelf maar eens nagerekend. Voor de liefhebbers:

  http://www.mrooijer.nl/stats/2014/global-warming-has-not-stalled/

 7. 9

  Het lijkt hier wel een oude mannetjes bankje waar de komende Ajax – Feyenoord wedstrijden van het seizoen besproken wordt. het klimaat is denk ik een hobby voor mensen die niet van voetbal houden. Valt er nog iets te downplayen bij een record vraagt Steeph zich af? Bij een stevig record niet echt. Maar van die net nix records van een verbetering van een paar honderdste zal er op gewezen worden dat deze onder de gemiddelde model verwachting ligt en past binnen een bescheiden opwarming van een graad per eeuw. En wat het leuke is? Over een jaar weten we heel veel meer.

 8. 11

  Worden 2014 en 2015 de warmste jaren ‘on record’?

  Dat zou mooi zijn. Ik ben eigenlijk wel klaar met die koude winters van de afgelopen jaren. Gelukkig was het deze winter al een stuk beter.

 9. 13

  En omdat modellen (zeker tijdens de ontstaansfase van El Niño) niet alles zeggen, is het wel verstandig ook even de ENSO update van NOAA van vandaag te bekijken. Nog behoorlijk voorzichtig; iets voorzichtiger zelfs dan de Australische voorspelling (link in #4) van eerder deze week.

  Nog iets naar aanleiding van #5, een wat ontnuchterende constatering in de New York Times:

  Much of the credit for the change in thinking has to go to Hurricane Sandy itself, which hit in one of the richest, most populous parts of the country and also the center of American media.

 10. 14

  @11: Aangezien je hier nieuw bent: Het gaat hier over het wereldgemiddelde. Het zou best eens kunnen dat NL de strengste winter in een decennium krijgt, terwijl de wereld als geheel – weer – stevig opwarmt.

 11. 15

  Geen blij vooruizicht, zo’n warm jaar of hoe heet het:
  De trollen komen zwetend en stinkend uit hun holletjes;
  De modelzwevers ijlen op de thermiek op steeds grotere hoogten.

 12. 16

  @0: “Wellicht betekent dit ook dat er een einde komt aan de ‘temperatuurplateau’-discussie, het idee dat de stijging van de wereldtemperatuur tot stilstand is gekomen”

  Moet er ook een eind komen aan de – nog steeds aanzienlijke – onzekerheid over de mogelijk temperatuursstijging?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren