Woningcorporaties steken de lagere pensioenpremies in eigen zak, in plaats van deze – zoals eigenlijk de bedoeling is – door te geven aan de werknemers. Hierdoor worden de 29.000 werknemers in de corporatiesector ‘ernstig gedupeerd’. Dat stellen vakbondsbestuurder Jeroen Vos (FNV Woondiensten) en Johannes Osinga (CNV Vakmensen) vandaag in een gezamenlijke verklaring.
Hierdoor ontvangen de werknemers omgerekend drie procent minder salaris.
Reacties (11)
Vuile schoften, en zo zie je weer waarom je werkgevers geen ruimte hoeft te geven in Nederland. Het is net als bij de ikea, geef je Nederlanders de mogelijkheid om zelf gratis hun drankje te hervullen en ze zullen zich helemaal kapot zuipen aan koffie en frisdrank.
(a) De meeste werkgevers betalen (een deel van de) pensioenpremie bovenop het salaris. Het is belastingvrij, en wordt gezien als een secundaire arbeidsvoorwaarde (het is niet verplicht).
(b) Alle werkgevers betalen (volledig) de inkomensafhankelijke zorgpremie bovenop het salaris. Het is belastingvrij, en het is wel verplicht.
Per 1 januari gingen zowel de pensioenpremie omlaag als het inkomensafhankelijke deel van de zorgpremie omlaag. Bij (b) is er nooit iemand geweest die zei dat het verschil dan uiteraard moet worden doorgegeven aan de werknemers. Dat was wel logisch geweest, want het zelf te betalen deel van de zorgpremie ging navenant omhoog.
Bij de pensioenpremie is dat minder logisch, want je krijgt er straks ook minder voor terug. Nu kan de politiek wel de verwachting gewekt hebben dat er een deel van die premie in het loon zou komen, maar gaan ze daar wel over? Volgens mij niet, dat hoort bij de loononderhandelingen. En daar hoort de vakbond zelf bij te zitten.
Vaag trouwens dat de werknemers van de wooncorporaties er 3% op achteruit gaan. Het is toch geen huidig inkomen wat is verdwenen, maar alleen toekomstig inkomen?
@2:
Het is een huidig uitgesteld inkomen. Klinkt wat vaag maar het is een aanspraak die je direct verkrijgt (met je loonstrookje) voor een inkomen in de toekomst. Eigenlijk zou de werknemer zelf 4-5% extra opzij moeten leggen om hetzelfde te krijgen in de toekomst. De werknemers gaan er dus wel degelijk op achteruit. Ik vind die 3% trouwens wel erg fors, ik ga er van uit dat 3% over de pensioengrondslag (loon minus franchise) wordt bedoeld.
De politiek heeft dit heel handig verkocht met de opmerking dat dit goed voor de economie zou zijn omdat de werknemers nu meer te besteden zouden hebben. In werkelijkheid is het dus gewoon de zoveelste lastenverlaging voor werkgevers ten koste van werknemers.
Zum kotzen. http://www.ftm.nl/column/overheid-steunt-kapitaal-ten-nadele-van-arbeid/
@3: ik weet niet of ik je goed begrijp.
Rekenvoorbeeld: voor 2015 3000 bruto, corporatie legt er 100 bij dat in de pensioenkas gaat. Vanaf 2015 ook 3000 bruto, premie daalt 15% dus corporatie legt er 85 euro bij dat in de pensioenkas gaat. Netto achteruitgang huidig inkomen volgens mij nihil. Echter, de vakbond verwachtte dat het in 2015 bij het inkomen kwam: dus verwachtte 3015 bruto per maand en 85 euro pensioenpremie. 15/3015 is nog maar 1/2 procent. Hoe je het ook uitrekent, ik snap die 3% totaal niet.
@4:
Het pensioen is een uitgesteld loon maar het vertegenwoordigd een contante waarde. Door kabinetsplannen is dit uitgesteld loon verplicht verlaagd. Dit kost minder pensioenpremie en de werkgever steekt dit grotendeels in eigen zak.
Dus de werknemer krijgt volgens het bericht 3% minder (contante) waarde voor het werk dat ze levert.
De berekeningen zijn wat ingewikkelder maar wel te doen. De percentages staan op de website van het pensioenfonds: https://www.spw.nl/pensioenuitvoering/actuele-cijfers/overzicht-premies-en-kengetallen/Paginas/default.aspx
Ik weet niet waar jij jouw cijfers uit het rekenvoorbeeld vandaan haalt, dus kan niet aangeven waar het mank gaat.
@5: maar dat is toch niet iets wat de woningcorporaties fout doen? Dat is het gevolg van het verlagen van de premie ten gevolge van de wettelijke regeling.
En salaris (@0) is beslist niet hetzelfde als uitgesteld loon. Of je dat laatste ooit krijgt moet je maar afwachten. Slarais krijg je maandelijks op de bank. Pensioen kan gekort worden
[*] Zo lopen op dit ogenblik ABP-pensionado’s al jaarlijks 9.9% achter bij wat ze ooit is “beloofd”. Bron: brief ABP zelf.
@6:
Beetje demagogisch, vind je niet? Het klopt dat de laatste jaren indexatie erbij in is geschoten, maar de pensionado’s krijgen nog altijd 300% meer dan ze hebben ingelegd.
Korten is zeer zeldzaam en pas de afgelopen paar jaar voor het eerst toegepast.
Pensioen is een onvervreemdbaar recht, grote uitzonderingen daargelaten (onderdekking). Zie Pensioenwet: http://wetten.overheid.nl/BWBR0020809/geldigheidsdatum_24-01-2015
En nee, juridisch doen de corporaties niets fout. De regering heeft echter de maximale pensioenopbouw verlaagd om zodoende de economie te stimuleren omdat werkgevers geacht werden de korting richting werknemers te sluizen. Dat niet doen is een dikke middelvinger richting werknemers en kabinet.
Eens met trigger: het idee van dit beleid was het wijzigen van de verhouding direct/uitgesteld loon. Wat nu wordt gewijzigd is de verhouding loon/winst. Kan mij daarnaast niet aan de indruk onttrekken dat de bonden hebben zitten slapen.
@7, @8, uiteindelijk zeggen jullie precies hetzelfde als ik: de werkgevers doen formeel niets fout, en van minder salaris is geen sprake, wel van minder pensioen straks. Maar dat ligt aan het kabinet.
@7: die 300% is echt totaal er naast. Ook als je het rendement zonder de inflatie zou meetellen. Maar dat is een andere discussie.
eh, dat zeggen we niet? we zeggen dat de werkgevers zich tegen de geest van dit beleid gedragen.
en van minder salaris is geen sprake, wel van minder pensioen straks.
Prima. Lees dan maar “arbeidsinkomen” waar hierboven loon/salaris wordt gezegd (dus inclusief pensioen). Je kan ook te bijdehand doen.
@9:
Je hebt gelijk, de uitkering voor jullie generatie is ongeveer twee-en-een-half maal jullie inleg:
http://www.pensioenmythe.nl/wp-content/uploads/2011/05/Lusten-en-lasten-van-generaties-in-het-pensioenstelsel.pdf
Te betalen door mijn generatie….
En dan hebben we het verder ook maar niet over de huizenprijzen… Maar daar gaat de discussie inderdaad niet over.