Wie wil Honduras kopen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (6)

#1 frank

Nog een interessant experiment :). Alleen hier zijn echt wel hele forse kanttekeningen bij te plaatsen. Die supermooie voorbeelden (Singapore, Hongkong) zijn wel de druppels in een hele grote oceaan. Er wordt gemeld dat er bekende valkuilen zijn voor dot soort experimenten, maar niet welke. Een daarvan is dat er per land en bevolkingsgroep grote verschillen bestaan tussen bijvoorbeeld de sociale cohesie en mate van empathie, die erg belangrijk zijn voor het succes van welk experiment dan ook.

Maar goed, als het experiment in Honduras maar een beetje zou slagen dan zou het al een prachtig experiment zijn in een regio geteisterd door armoede en geweld.

#1.1 Harm - Reactie op #1

Ja fantastisch, je vraagt je af waarom Dole and Chiquita dat niet al lang in praktijk hebben gebracht.

#1.2 Bismarck - Reactie op #1.1

Die zitten er nu eenmaal niet op te wachten dat hun arbeiders met 25 cent dagloon voor boerenarbeid ook de optie hebben om in dienstverlening te werken voor Westerse tarieven. Daar zit hem meteen ook een beetje de kneep in: Ook de succesvolle lui in Singapore en Hongkong leven puur bij de gratie dat er elders wel nog hordes mensen zijn die de optie uit mijn eerste zin niet hebben.

#1.3 Harm - Reactie op #1.2

O, vandaar. Ze verkopen gewoon het land zonder die luie ongeletterde corrupte zooi, die de oorspronkelijke bevolking uitmaakt, erbij.

Daar kun je verder toch niks mee beginnen,
laat die maar bananen blijven plukken voor Chiquita.

Goed plan, interessant experiment.

#1.4 Bismarck - Reactie op #1

Overigens zijn zowel Hong Kong als Singapore ook twee behoorlijk corrupte landen. Hun rijkdom hebben ze te danken aan twee dingen: Het zijn heel strategisch gelegen havens en het zijn twee minizwitserlandjes, in de zin dat ze een klein territorium hebben en profiteren van grotere economische eenheden, waar ze op kunnen freeriden, door hun wetgeving erop aan te passen. Omgekeerd is dat zinloos. Overigens zie ik Hongkong in rap tempo haar positie verliezen ten gunste van andere Chinese havens.

#2 Crachàt

Tot er in die ‘stad’ sprake is van een politieke partij die lekker populistisch alle pakweg ‘inwijkelingen’ stante pede ‘de stad’ uitwil, terug naar waar ze vandaan komen. – Of wacht, het is toch de bedoeling dat dat plebs mag stemmen binnen vrije verkiezingen hé?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*