Werknemers en gepensioneerden van multinationals en grote banken blijven wel buiten schot van pensioencrisis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (19)

#1 JSK

Is hun goed recht! Afspraak=Afspraak.

#1.1 Bismarck - Reactie op #1

Ik meende elders toch te lezen dat je het tegenovergestelde beargumenteerde. Of meet je met twee standaarden?

#1.2 JSK - Reactie op #1.1

Sarcasme jongen.

#1.3 Bismarck - Reactie op #1.2

En je werkelijke mening is?

#1.4 JSK - Reactie op #1.3

Hangt echt van de specifieke situatie af. Als een bank als bvb SNS zijn staatssteun niet volgens schema kan aflossen maar wel de pensioenen indexeert, vind ik dat de staat best een greep in de pensioenkas van SNS mag doen.

#2 Carlos

Even een ballonnetje in het hoenderhok: ik heb er totaal geen vertrouwen in dat het pensioen dat ik nu (bloedig) moet opsparen -via mijn werkgever- als ik straks 67 ben er nog wel is?! (for the record dat is over 29 jaar). Naar mijn mening kan ik dat geld dat mij nu ‘ontnomen’ wordt veel beter zelf investeren. Zelf denk ik aan goud, zilver, landbouwgrond in Patagonië en/of blikken bruine bonen in tomatensaus: daar heb je later tenminste nog wat aan. Geld wat nu in een pensioenfonds gaat wordt door de huidige generatie gepensioneerden opgesoepeerd en verdwijnt in het Grote Zwarte Gat van de Institutionele Financiele Crisis die een eind gaat maken aan de wereld zoals we die kennen.

#2.1 su - Reactie op #2

En je punt is?

#2.2 JSK - Reactie op #2

Vraag even aan Hal hoeveel succes hij heeft gehad met zelf pensioensparen.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.3 mb - Reactie op #2

van harte mee eens. Ik vertrouw het nieuwe pensioenakkoord voor geen meter.

Ik zou de pensioenregeling bij ons dan ook graag flexibiliseren. Dat je meer te kiezen hebt, in plaats van de verplichte afdracht. Misschien is de werkgever daarmee ook wel goedkoper uit.

Het is alleen te complex om dat werkelijk te doorgronden. Voor een organisatie van grofweg 40 m/v hebben we onvoldoende capaciteit om dit tot op de bodem uit te zoeken, laat staan de uitkomst te differentiëren naar verschillende leeftijdscategorieen.

Ik ben er wel van overtuigd dat tegen de tijd dat ik pak hem beet 69 ben (over 33 jaar), mijn pensioenvoorziening lang niet is wat het zou zijn wanneer ik het vanaf nu op een eerlijke spaarrekening zou zetten.

#2.4 su - Reactie op #2.3

Is het punt niet dat een ‘ieder voor zich’ pensioenplan meer dan de huidige opzet (weinig) winnaars en (veel) verliezers zal kennen? Het is juist de collectiviteit wat de meerderheid een redelijk pensioen oplevert.

#2.5 mb - Reactie op #2.4

ja natuurlijk.

Maar die meerderheid bestaat volgens mij toch echt uit (ongeveer) de 50+ers. Ben je een dertiger en betaal je al een flinke duit premie, dan mag je er intussen vanuit gaan dat je veel te weinig ervan terugziet.

Die collectiviteit is ook succesvol omdat al te domme beleggingen ( op individueel niveau) worden voorkomen. Denk aan iemand die voor zijn pensioenvoorziening misschien wel had ingezet op worldonline oid.

Door te individualiseren leg je meer verantwoordelijkheid bij degene die betaalt. Vind ik niet zo erg.

#2.6 su - Reactie op #2.5

Door te individualiseren leg je meer verantwoordelijkheid bij degene die betaalt. Vind ik niet zo erg.

Ik vind dat wel erg. Er is in de afgelopen jaren teveel kapotgemaakt door de individualiseringsmantra. Het heeft weinig zin om verantwoordelijkheid te leggen bij de groep die het slechts zijn uitgerust om de risico’s in te schatten. Dat is vragen om misbruik.

#2.7 Mark3000 - Reactie op #2.5

Ik zie het al aankomen dat de belastingbetaler dan kan ophoesten voor de mensen die hun pensioen in een of andere risicoinvestering hebben gestopt. Want dat heet dan solidariteit.

Ik ben het met Su eens, er zijn te veel mensen die de risico’s niet in kunnen schatten. STERKER nog, er zijn zelfs heel veel mensen met een economische achtergrond die die risico’s niet kunnen inschatten en vervolgens bij de overheid aankloppen, omdat ze constructies die ze zelf hebben bedacht niet meer overzien. Vervolgens met een bonus de problemen doorschuiven naar een volgende generatie.

Deze mensen noemen wij: de bankiers en pensioenfondsmedewerkers.

#3 Joop

Je kan dus het beste jezelf verhuren aan een bank of een multinational. Werken bij een familiebedrijf of zelf ondernemer dat is voor de idealisten…

#4 mb

Tsja, van het seniele reactiesysteem zoals dat tegenwoordig hier is, mag ik niet meer reageren op de voorgaande reacties, dus dan maar even zo.

dus @su en mark.

De situatie is al zo. Er zijn mensen die verkeerde keuzes maken. Nu zijn dat de sociale partners, die nu al hebben gezegd dat mijn pensioen niet waardevast is cq hoeft te zijn. De schuld IS al doorgeschoven naar de toekomst.

Ik kan me niet makkelijk verenigen met het idee dat ik me blauw betaal voor het pensioen van mensen die eindloonregeling hadden tot hun 54e. Dat ik geen of nauwelijks invloed heb op de investeringen die worden gedaan met geld dat ik maandelijks verplicht doorsluis. Dat dat geld ook wordt geïnvesteerd in wapens, of andere foute industrieën.

Wie is er solidair met de 30ers die nu pensioenpremie betalen, of de twintigers die net gaan werken?

#4.1 su - Reactie op #4

Maar los van je al dan niet terechte kritiek op de 40-plussers, denk je werkelijk dat de komende generaties gebaat zijn met een ge-individualiseerde pensoienopbouw? Ik denk dat we beter kunnen zoeken naar manieren om de collectieve vorm waardevast te maken en te gaan naar een daadwerkelijk solidaire pensioenvorm.

#4.2 mb - Reactie op #4.1

van harte mee eens su. Ik hoef niet per se te individualiseren, maar zou wel meer invloed willen middels flexibiliseren. En de keuzes die ik krijg, wil ik natuurlijk zo oppakken dat ik (+gezin) ons ‘veiliger’ voelen dan we nu doen.

Heel concreet sta ik ook een beetje voor de keuze. Wij zitten verplicht bij het ABP, maar ik weet niet of dat gewoonte is vanuit ons quasi-overheidsverleden of dat het een goed overwogen. Ik roep in ons MT dat het pensioenbakkoord niet deugt, maar weet niet hoe we binnen de marges die we hebben de boel kunnen verbeteren voor onze jonge(re) werknemers.

#4.3 su - Reactie op #4.2

Denk je dat een breed maatschappelijk discussie los van de sociale partners een optie is? Zeg maar een heroverweging los van de huidige ballast die door machtige stakeholders wordt gevormd? Ik deel je kritiek dat de pensioenakkoord niet deugt, maar bezit ook niet de kennis om iets beters te formuleren. Mijn gevoel zegt mij dat de pensioeninvesteringen niet alleen de oude dag van de pensionado’s zou moeten garanderen, maar ook de interne economie zou moeten verstevigen. Zeg maar investeren in binnenlandse banen om zo ten goede te komen aan alle generaties.

#4.4 JSK - Reactie op #4.2

maar zou wel meer invloed willen middels flexibiliseren. En de keuzes die ik krijg, wil ik natuurlijk zo oppakken dat ik (+gezin) ons ‘veiliger’ voelen dan we nu doen.

Waarom neem je geen ontslag, laat je jezelf inhuren als ZZP’er en sluit je zelf als individu een pensioenverzekering af voor jezelf en je gezin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*