Weer een journalist vermoord die EU-fraude onderzocht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Victoria Marinova is de derde journalist in een jaar tijd die in de EU wordt vermoord.

Marinova, verslaggever en presentator bij de regionale televisiezender TVN, was al diverse keren bedreigd. Ze hield zich bezig met een groot schandaal over fraude met EU-fondsen.

De journaliste had net verslag gedaan van de vermissing van twee journalisten bij de stad Radomir. Die journalisten deden onderzoek naar de vernietiging van documenten over corruptie met Europese aanbestedingen.

0

Reacties (7)

#1 beugwant

Ook Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, reageerde. “Geschokt door de afschuwelijke moord op Victoria Marinova. Weer sneuvelt een moedig journalist in de strijd voor de waarheid en tegen corruptie”, twittert hij. “De verantwoordelijken moeten door de Bulgaarse autoriteiten voor de rechter worden gebracht.”

Is dat niet oproepen om de slager zijn eigen vlees te laten keuren?

#2 Jos van Dijk

@1: Zeker. Maar dat is de EU. Justitie is een nationale zaak. Er is nu na langdurig tegensputteren van o.a. Nederland een Europees OM voor fraudezaken. Maar strafzaken zoals in het geval van moord zullen door de nationale overheid moeten worden afgehandeld. Het zal helaas nog wel even duren voordat persvrijheid en bescherming van journalisten zo belangrijk worden gevonden dat alle 27 lidstaten met een gemeenschappelijke aanpak op dit punt komen.

#3 majava

De EU mag van mij ook zelf wel wat meer controle doen over toegekende fondsen en subsidies. Is dat nu niet al een zaak op het oncontroleerbare nationaal niveau?

#4 Jos van Dijk

@3: Doet de EU ook. OLAF voor het onderzoek en vervolgens het EOM voor de vervolging.

#5 Emile M

@3&4: Olaf komt pas in actie als er concrete aanwijzingen voor fraude zijn. In eerste instantie controleren de lidstaten de bestedingen van de EU-fondsen en de EU-regels in hun land. Ook hier ligt Nederland dwars als het gaat om meer (controle)bevoegdheden van de EU. In Nederland is er ook nauwelijks behoefte om boeren en vissers te controleren. Daarom liep het met de mest en het pulsvissen uitvoering hand.

#6 majava

Dank #4 en #5 voor de aanvullingen
@5: En als OLAF effectief zou zijn, dan had Marinova bovendien geen schandaal om te onderzoeken.

#7 gbh

De Bulgaar die vastzit in verband met de gewelddadige dood van de Bulgaarse journalist Viktoria Marinova heeft in Duitsland gezegd dat hij haar heeft aangevallen en neergeslagen, maar dat het niet zijn bedoeling was haar te doden.

https://nos.nl/artikel/2254474-man-bekent-aanval-op-bulgaarse-journaliste.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*