Waarom werkt India klimaatverdragen tegen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ACHTERGROND - India is een van de grootste tegenstanders van het sluiten van internationale klimaatverdragen. Wat verklaart het gedrag van India? 1,2 miljard stemmen in veriezingstijd.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Hans Verbeek

Uit het artikel:

Indian voters are calling for more affordable energy—not for a reduction in greenhouse gas emissions.

Broeikasgassen zeggen de Indiërs niet zoveel, goedkope elektriciteit is belangrijker weten de politici.

De temperatuur in India is de afgelopen 13 jaar eigenlijk niet gestegen. (plaatje)
De hoeveelheid neerslag is de afgelopen 30 jaar ook niet echt veranderd (plaatje)

#2 pedro

@1:

Broeikasgassen zeggen de Indiërs niet zoveel, goedkope elektriciteit is belangrijker weten de politici

De politici weten echt wel, dat de de broeikasgassen een veel belangrijker probleem zijn. Volgens mij hadden we het daar pas geleden ook al over. De kennis is er wel, maar de politieke wil ontbreekt. En dat komt, doordat het nemen van maatregelen er toe zal leiden, dat populisten, die verklaren dat die maatregelen niet nodig zijn, alleen maar opgelegd worden, en dat wetenschappers nooit te vertrouwen zijn, de volgende verkiezingen zullen winnen, omdat zij daarmee zeggen, wat veel mensen graag willen horen, tegen beter weten in.

#3 Hans Verbeek

@2:
Komend voorjaar zijn er verkiezingen, Pedro. Politici zijn geen wetenschappers en proberen de kiezers te paaien. Met een CO2-heffing trek je geen kiezers.

De kiezers weten zeker dat ze gelukkiger worden als ze veel spullen hebben, in een auto rijden en met het vliegtuig op vakantie gaan (ze zien dat elke dag op TV en in de pers). Misschien helpt het als er minder reclame gemaakt wordt voor materiële zaken, autorijden en vliegreizen.

#4 pedro

@3: wat een eenzijdige visie op de politiek toch weer. Er zijn politici die er alleen maar op uit zijn de kiezers te paaien. Die omschreef ik ook al: dat zijn de populisten (dat zit zelfs al in de naam opgesloten). En er zijn politici, die weten, dat ze de verkiezingen zullen verliezen, als ze maatregelen voorstellen, die geen kiezers trekken. Volgens mij verschillen we niet zo veel van mening, maar lijk jij een wantrouwen tegen alle politici te koesteren, terwijl ik ook goede politici herken. En volgens mij maken we juist hun leven moeilijker door het vertrouwen in alle politici te ondermijnen, terwijl we het leven van de populisten daarmee gemakkelijker maken, want die zeggen ook altijd al, dat de zittende politici totaal niet te vertrouwen zijn…

De kiezers weten zeker dat ze gelukkiger worden als ze veel spullen hebben

Nee, dat denken ze. Ze denken gelukkiger te worden als ze aan het ideaalbeeld van tv en reclame, en van de kapitalistische economische ideologie, voldoen.

Misschien helpt het als er minder reclame gemaakt wordt voor materiële zaken, autorijden en vliegreizen

Vast en zeker, maar als we daar wat aan willen doen, kunnen we daar de hulp van de politiek goed bij gebruiken.

#5 fredaap

@2: Kijk eens wat er gebeurt als je in Nederland CO2 belasting in wil voeren… De Telegraaf en zijn roze garde staan in de handen wrijvend klaar om je te lynchen.
Je mag van politici beter hopen, maar beter verwachten ben ik al jaren terug mee gestopt….

#6 Bismarck

Ik weet niet of het nog zo is, maar naar mijn idee werd in het verleden ook wel weinig rekening gehouden met zaken als bevolkingsdynamiek en ontwikkeling. In India groeit de bevolking nog steeds hard, waardoor het voor zo’n land veel moeilijker is om de emissie gelijk te houden (laat staan terug te brengen), zelfs als er per persoon niet meer uitgestoten wordt. En aangezien in India ook steeds meer mensen aan de armoede beginnen te ontsnappen is ook het gelijk houden van de emissie per persoon een utopie (bedenk maar eens wat het verschil in uitstoot is tussen een huishouden mét en zonder auto, of mét en zonder elektrische huishoudapparatuur).

Als dan zo’n Europa of VS aankomt met een verdrag dat India een bevriezing van de uitstoot oplegt, is het ronduit normaal dat India niet mee wil doen.

#7 Hans Verbeek

@4:

Vast en zeker, maar als we daar wat aan willen doen, kunnen we daar de hulp van de politiek goed bij gebruiken.

Veel politici beweren ook dat materiële zaken en meer energieverbruik ons gelukkiger maken.
Premier Rutte roept op om een nieuwe auto te kopen en Liesbeth van Tongeren (GL) wil graag stopcontacten in de trein zodat zij en haar vriendinnen hun telefoon en laptop kunnen opladen tijdens het forensen.

Femke Halsema kreeg gelukkig wel door dat materiële dingen niet per se gelukkiger maken.

#8 Olav

@7:

zij en haar vriendinnen

Moet dat zo?

#9 Hans Verbeek

Meer over politici en hun CO2-uitstoot (dd. 2009).

We cannot permit a privileged elite to enjoy a ‘high-carbon’ lifestyle while the poor are restricted by law to a ‘low-carbon’ lifestyle.

en

Barack Obama keeps the temperature at 78 degrees Fahrenheit in the Oval Office while telling the rest of us to turn our thermostats down.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*