Veel gemeenten zien verplichte tegenprestatie niet zitten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo meldt het NRC:

De verplichte ‘tegenprestatie’ voor werklozen, waarmee het kabinet de Bijstandswet strenger wil maken, zal door de meeste gemeenten vanaf 1 januari juist niet streng worden uitgevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van Divosa, vereniging van managers van sociale diensten.

Van de gemeenten laat 80 procent bijstandsgerechtigden zelf iets bedenken dat in de wet past: het moet maatschappelijk nut hebben en mag geen echt werk verdringen; 90 procent laat werklozen met rust als ze zorgen voor hulpbehoevende familieleden of vrijwilligerswerk doen. Divosa-voorzitter René Paas vindt het “heel mooi” dat gemeenten constructief met de omstreden wet omgaan als “zetje in de rug”. […]

Amsterdam zal de tegenprestatie helemaal niet verplicht stellen. SP-wethouder Arjan Vliegenthart wijst erop dat de wet van gemeenten een ‘verordening’ vraagt waarin de tegenprestatie wordt geregeld. Amsterdam doet dat, maar ‘regelt’ – met instemming van de gemeenteraad – dat de tegenprestatie vrijwillig is. “Wij hebben de capaciteit niet om te controleren of iemand de tegenprestatie doet en ik wil daar ook geen capaciteit voor vrijmaken. Als je het stevig wilt handhaven, kost dat je miljoenen per jaar. Nu zijn we 70 miljoen kwijt aan reïntegratie.” Of dat niet ingaat tegen de geest en het doel van de wet? “Wij zoeken nadrukkelijk de randen van deze wet op”, zegt Vliegenthart.

Open artikel

Reacties (2)

#1 Gladiool

Nu werklozen als lapzwansen, uitvreters, eigenschulddikkebultenaars, parasieten, handophouders, werkschuw tuig, terrorist, crimineel, belastingslurpers, fraudeurs en wat dies meer zij te boek staan, durft geen oudje de deur meer open te doen voor die opgefokte vrijwilligers die een handje moeten gaan helpen. Dat hebben de gemeenten heel goed door.
Maar goed, hebben de politieke parijen weer even tijd om op adem te komen en een ander taalgebruik en beleid te ontwikkelen voor ons allemaal (zei de optimist).

#2 Maggi

Leuk dekseltje op de neus van het kabinet. Het lijkt net of ze serieus denken dat je én verantwoordelijkheden kunt afschuiven naar de gemeente (zodat je hiervoor als rijk niet/minder hoeft te betalen) én er vervolgens nog steeds alles over te zeggen hebt. Maar zo werkt het gelukkig niet in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*