Stellingchecker over Thierry Baudet en de euro: half waar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

We checkten een stelling van Thierry Baudet: “De euro zou welvaart en werkgelegenheid brengen, maar daarvan is niets terechtgekomen.” Oordeel: half waar.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Spam

Hoe zou de financiële crash van 2008 hebben uitgepakt als we nog de gulden hadden gehad?

#2 analist

@1: wss ongeveer hetzelfde? het was een bankencrisis. valutacrises komen vaak voort uit een periode van (hyper)inflatie.

#3 Jos van Dijk

In de conclusie van de Stellingcheck staat: Baudet koppelt dus correcte feiten aan een effect en een bedoeling die er niet waren. Volgens mij moet je dan Baudet’s stelling verwerpen.

#4 Henk de Waal

@3:

“Op basis hiervan kunnen we Baudets stelling in elk geval niet ontkrachten. Wel is duidelijk dat Nederland er als kernland van de euro relatief goed uitgesprongen is.”

#5 Toko Senang

Er is een Sargasso auteur, wie s naam ik even niet kan vinden, die stelt dat door de Euro er een onbalans is gekomen tussen Noord en Zuid Europa. Door de Euro is de concurrentiekracht van het noorden toegenomen, en dat van het zuiden verminderd. Je kan dan de stelling van Baudet nuanceren dat het Zuiden zeker geen welvaart heeft gebracht en misschien minder welvarend is geworden. Het noorden is welvarend gebleven, het is onduidelijk (voor mij) of dit dankzij of ondanks de euro is.

#6 Jos van Dijk

Je bedoelt Michel. De welvaart van het noorden lijkt me een ontkrachting van De stelling van van Baudet. Of denk je dat hij zich ook bekommert om het zuiden?

#7 Toko Senang

Idd, Michel.

Van het zuiden kan je in ieder geval zeggen dat de welvaart is afgenomen. Van het Noorden is het niet duidelijk of daar zonder euro de welvaart meer of juist minder was gestegen. Minimaal 50 % juist (of onjuist, met wat je wil)

#8 gbh

Studies laten zien dat welvaart en werkgelegenheid sinds de invoering van de euro niet gegroeid zijn, maar dat de directe invloed van de euro hierop beperkt is. Dat was bovendien niet het doel van de euro, al kon je dat wel hopen.

Dacht dat dit nou net juist wel het doel was van de Euro; één gemeenschappelijke markt waar de regio’s die achter lopen door investeringen naar het welvaart niveau van het rijke deel van Europa wordt getrokken, daarna zou iedereen er door de grote interne markt op vooruit moeten gaan.

#9 Christian Jongeneel

@8 De gemeenschappelijke markt is iets anders dan de euro. De Britten, bijvoorbeeld, zitten wel in de markt, maar niet in de euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*