SG-café zondag 31-05-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 31-05-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (29)

#1 Hans Verbeek

Wetenschap op zondag.
Vitamin D & the Upper Respiratory Tract. (juli 2019)
https://www.youtube.com/watch?v=fmDng_uMCnY

Een lezing over het effect van vitamine D op luchtweginfecties en middenoorontsteking.

#2 Frank789

Vitamin D’s effect on Covid-19 maybe be exaggerated. Here’s what we know
By Sandee LaMotte, CNN
Updated 1803 GMT (0203 HKT) May 27, 2020

https://edition.cnn.com/2020/05/26/health/vitamin-d-coronavirus-wellness/index.html

#3 gbh

Burgerjournalist Chen Qiushi wordt al ruim 111 dagen vermist. En hij is niet de enige. Negen burgerjournalisten en critici verdwenen nadat zij verslag deden van het coronavirus.

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2020/china-verdwijning-burgerjournalisten.html

#4 Hans Verbeek

Wie wil er nog op een cruise?
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/katwijk-aan-zee-kijkt-uit-op-cruiseschepen~bb78ed99/

Er liggen momenteel zeer veel schepen voor de Hollandse kust te wachten op betere tijden. Buitengaats is een stuk goedkoper dan in de haven.

#5 Henk van S tot S

@4:
Stapel oude kranten gevonden?
Dat “nieuws” is bijna 2 weken oud.

#6 majava

https://nos.nl/artikel/2335725-niet-sproeien-en-geen-zwembadjes-vullen-in-drenthe-en-oost-nederland.html
“Ook worden op grote schaal zwembadjes gevuld.” Meer mensen hier die dit zien? Dat is toch bizar? De droogte is al een poosje in het nieuws en dan ga je maar een zwembad kopen en vullen, want het weer is zo lekker?

#7 Frank789

@6: Nog maar een paar weken geleden (althans, zo voelt het) was het grondwater weer bijna op peil. En na de lockdown gunt menigeen zichzelf of zijn kinderen een verzetje wegens gebrek aan zwembaden of vakanties.

#8 majava

@7: Ja, er viel behoorlijk wat regen in de winter, maar de boeren en de waterschappen dachten niet ‘vasthouden dat spul’, want ze willen kunnen rijden op de velden. Dus stond alle afvoer open en de grondwaterstand heeft er nauwelijks van geprofiteerd. Ik volg dat niche-topic op twitter aandachtig.

Een verzetje in coronatijd? Het is tijd dat deze generaties weer eens een jarenlange oorlog meemaakt, al mag ik dat niet denken.

#9 Bismarck

@6: Warm zonnig (en dus uitdrogend) weer, dat correlleert inderdaad nogal met zwembadje vullen. Verder natuurlijk nogal bullshit om je daarop te concentreren. Van wat de gemiddelde boer op een zomerdag op zijn velden sproeit, kan een heel dorp een maand lang zwembadjes vullen.

#10 Frank789

@8: [ want ze willen kunnen rijden op de velden.]

Ik weet weinig van de situatie in het oosten, maar ik dacht dat hoge winterstanden vooral een issue in het westen was waar de veengronden zo nat mogelijk gehouden moeten worden om krimp te voorkomen, maar dat dat in het oosten dus niet het geval is.

#11 beugwant

Hier in het Zuidoosten kloppen de boeren zich op de borst dat ze regenwater hebben gehamsterd:
https://www.1limburg.nl/lltb-tekorten-grondwater-nagenoeg-aangevuld
Maar niet elke akker daar ligt naast een sloot: https://www.1limburg.nl/lltb-limburgs-watersysteem-moet-op-de-schop

Het drooghouden van de Duitse bruinkoolgroeven (Garzweiler, Etzweiler en Altdorf) heeft ook invloed op de Limburgse grondwaterstand.

#12 Frank789

@11: De Limburgse LTB lijkt mij de zwarte piet wel erg makkelijk naar de stedeling door te schuiven…

#13 beugwant

@12: Zeker, want die geeft om de natuur en laat die rotnatuur de arme veelgeplaagde boeren nou zo vreselijk in de weg zitten.

#14 Rigo Reus

Christo kan inpakken
https://christojeanneclaude.net/

#15 Frank789
#16 gbh

New coronavirus losing potency, top Italian doctor says

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-italy-virus-idUSKBN2370OQ

#17 Frank789

@16: “In reality, the virus clinically no longer exists in Italy,”

Ga dat maar eens in concreto vertalen. En dan het niveau engels dat zelfs hoogopgeleide Italianen spreken, dat geeft mij weinig vertrouwen in zo’n uitspraak.

#18 Bismarck

@11: Ook wel grappig, dezelfde dag in hetzelfde medium:
Droogte in Limburg wordt steeds nijpender en nog geen week later een ongekend vroeg sproeiverbod.

#19 gbh

@17: Jouw noordelijk superioriteitsgevoel? :o)

Het niveau Engels dat hoogopgeleide Italianen spreken zegt mij niks. Tis al een wonder dat ze een poging doen om Engels te spreken; tot 30 jaar geleden was alles aan de andere kant van de Alpen alien.

Wat waar is of niet is voorlopig nog afwachten maar Zangrillo heeft er midden tussen in gestaan en moet weten waar hij het over heeft.

https://twitter.com/azangrillo

————–

Thousands of Species Are Fleeing to Earth’s Poles en Masse, And a Pattern’s Emerging

https://www.sciencealert.com/as-the-world-gets-hotter-thousands-of-species-are-fleeing-to-earth-s-poles

#20 Frank789

@19: Nee, mijn trieste ervaringen met Engels sprekende hoog opgeleide Italianen. “Clinically no longer exists” laat bij mij allerlei vraagtekens opdoemen, ik geloof net dat het 100% weg is, noch bij toverslag onschadelijk geworden is.

#21 gbh

@20: Net het interview met hem gelezen maar hij beweert dus niet dat het virus niet meer bestaat maar de virale load tijdens testen zo is afgenomen, waarschijnlijk door omgevingsfactoren als zomer, dat er nog maar weinig mensen ziek van worden en als ze al ziek worden ze alleen nog maar lichte verschijnselen vertonen.

Met “Clinically no longer exists” heeft hij het dus over een ziektebeeld, niet over het virus zelf.

https://oggi24ore.com/prof-zangrillo-gli-italiani-devono-sapere-la-verita-basta-terrorismo-sul-coronavirus/

#22 Hans Verbeek

@10: het westen is het laagste plekje in de badkuip, daar verzamelt het water zich dicht aan de oppervlakte. Als je daar grondwater wegpompt om de weilanden droog te houden of om te zorgen dat de A4 niet onderloopt, dan heeft dat gevolgen voor de grondwaterstand in de rest van Nederland. Hetzelfde geldt voor Friesland en Groningen.

Hier in Midden-Delfland valt het erg mee. Het grondwater zit niet zo diep. Maar de bovenste 20 cm. zijn kurkdroog.
Je kunt de bodem met mulch bedekken om verdamping te voorkomen. Maar in grootschalige industriële landbouw is dat lastig.

@21: ik denk dat je gelijk hebt. Er zijn nog maar heel weinig mensen, die het virus nog vermenigvuldigen en die blijven keurig opgesloten in ziekenhuizen.
Waarschijnlijk is het virus met PCR nog wel aantoonbaar, dus die mensen zullen positief testen. Maar dat betekent niet dat die mensen het virus vermenigvuldigen en verspreiden. Als je mensen gaat testen op influenza RNA, dan zul je ook onder gezonde mensen wel positieve resultaten vinden.

#23 Co Stuifbergen

@22: Tussen het westen en Friesland ligt het IJsselmeer.
Als de waterstand in het IJsselmeer goed is, zullen de provincies in het oosten geen last hebben van het leegpompen van NoordHolland.

Ik kan mij wel voorstellen dat water van Drente naar Friesland lekt, en van Gelderland naar Zuid-Holland (via Utrecht).

Maar hoe snel stroomt dat water?

Ik denk dat de lokale omstandigheden (meertjes, soort bodem, heuvels in Limburg) meer invloed hebben.

Bij Wageningen ligt een stuwwal (de “wageningse berg” zo’n 20 meter boven de Nederrijn, pal ernaast. Toch groeien bovenop die heuvel bomen. Blijkbaar stroomt dat water niet meteen het dal in.

#24 Hans Verbeek

@23: goede voorbeelden. Het grondwater stroomt dus erg langzaam.
Over het algemeen zal de natuur zich wel redden, maar de landbouw heeft de meeste last van de droogte. Misschien moeten we op een andere manier gaan boeren. Permacultuur
https://nl.wikipedia.org/wiki/Permacultuur

#25 Hans Custers

@23

het westen is het laagste plekje in de badkuip, daar verzamelt het water zich dicht aan de oppervlakte. Als je daar grondwater wegpompt om de weilanden droog te houden of om te zorgen dat de A4 niet onderloopt, dan heeft dat gevolgen voor de grondwaterstand in de rest van Nederland. Hetzelfde geldt voor Friesland en Groningen.

Zoals gebruikelijk zwam je er maar wat op los, zonder het minste beetje kennis van de feiten. Grondwater stroomt niet vanuit het hele land naar het diepste punt. Het stroomt vrijwel overal via een stelsel van sloten, grachten, vaarten, kanalen en/of boezems (komt allemaal op hetzelfde neer: door mensen aangelegde watergangen) naar grote of kleinere rivieren. En vrijwel overal kan het waterpeil in sloten en grachten (tot op zekere hoogte) beheerd worden, door ofwel gemalen ofwel sluizen.

Dat het grondwaterpeil in het westen van invloed is op dat in de rest van Nederland is dus complete bullshit.

#26 Henk van S tot S

@16:
Per ongeluk even daarvoor hiernaar geluisterd?

#27 lmgikke

@6

ja, Vitens waarschuwde ook al. Te veel mensen schaffen een zwembad aan. Niet een opblaas badje

maar baden van 2500 – 8000 tot zelfs 20.000 liter water

Op zich wel grappig: men heeft mooie dag, zet zwembad op, tuinslang er in en vullen maar.

Gemiddeld komt er tot 10 liter per minuut uit een kraan. Dus 2500 liter duurt dus 250 minuten. Er zitten er 60 in een uur….

Tegen de tijd dat je zwembad vol is, is het mooie weer weer weg :D

#28 Frank789

@27: [ Tegen de tijd dat je zwembad vol is, ]
Daarom laat je dat bad ook langer staan en neem je een reinigingspomp er bij. Dus hoeveel water kost het nu echt voor een hele of halve zomer?

Het aantal liters dat een beregeningsmachine verbruikt lijkt wel geheim, maar ergens las ik toch 80 liter/minuut. Dat zijn inderdaad heel wat zwembadjes, weliswaar meestal geen drinkwater maar grondwater of oppervlaktewater, maar toch. En daar wordt niet altijd voor betaald.

“Voor beregening van grasland: pompcapaciteit maximaal 70m3 per uur;” (= meer dan 1000 liter per minuut)
“Voor het beregenen van akkerbouw, vollegronds tuinbouw, vollegronds boomteelt, glastuinbouw of container-en substraatteelt: pompcapaciteit maximaal 100m3 per uur.” (= meer dan 1600 liter per minuut)
https://www.brabantsedelta.nl/beregening

#29 beugwant

@18: De tijden van publicatie zullen je niet ontgaan zijn: Waterschap luidt op 16 mei om 7.00h de noodklok en om 18:30h spreken de boeren dat pavlov pardoes tegen (nagenoeg aangevuld). Een paar dagen later jammeren ze dat het systeem anders moet, want dat sproeiverbod van de 22e mei zint ze natuurlijk niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*