SG-café zondag 17-05-2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 17-05-2015. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

0

Reacties (25)

#1 Hans Verbeek

Vier jaar na de Arabische Lente wordt de democratisch gekozen Egyptische ex-president ter dood veroordeeld. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-32763215

Na al die hype en al dat enthousiasme is er nog helemaal niets veranderd. Maar gelukkig is het in Egypte niet zo’n puinhoop geworden als in Libië, Syrië en Jemen.

#2 Henk van S tot S

@1:
Of een president wel of niet democratisch verkozen is, heeft geen moer te maken met het feit of hij ergens schuld aan heeft, of niet.

Is een man/vrouw, die door zijn/haar partner is gekozen, bij moord minder schuldig, dan een willekeurig “langs komende” moordenaar?

Wat telt is een eerlijk proces.

#3 Hans Verbeek

@2: ik vind de doodstraf sowieso barbaars, Henk. In dat opzicht is er nog niets veranderd na de Arabische Revolutie: zelfs de doodstraf is nog niet afgeschaft.

#4 Hans Verbeek

In Bulgarije wordt te veel elektriciteit opgewekt: het aanbod is hoger dan de vraag. De regering geeft opdracht om het aanbod te verlagen. Interessante ontwikkeling.
http://www.euractiv.com/sections/energy/bulgarian-power-producers-cut-output-due-low-demand-314612

In Nederland zien we hetzelfde gebeuren zonder overheidssturing. Sinds 2008 dalen elektriciteitsverbruik en elektriciteitsproduktie.

#5 Frank789

@4: Als je de cijfers per huishouden download zie je dat het elektriciteitsverbruik helemaal niet daalt, hooguit stabiliseert.
Gaat het “per inwoner” omlaag omdat we met meer mensen in één woning blijven zitten?

De rest is het bedrijfsleven dat in de crisis zit.

http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0035-Energieverbruik-door-de-huishoudens.html?i=6-40

#6 gbh

Landverrader *klokkenluider* Snowden zegt dat hij in Rusland, één van de meest repressieve systemen ter wereld, hetzelfde doet als bij de NSA.

http://rt.com/news/259309-snowden-work-russia-nsa/

#7 Bolke

@6: Alle landen doen het, alleen de VS zijn er op betrapt.

#8 Olav

@6:

Landverrader *klokkenluider* Snowden zegt dat hij in Rusland, één van de meest repressieve systemen ter wereld, hetzelfde doet als bij de NSA.

Niet in het artikel waar je naar linkt. Daarin zegt hij alleen maar dat hij in Rusland harder moet werken voor zijn geld dan bij de NSA.

#9 Hans Verbeek

@5: hai frank, ik heb de gegevens van het CBS gedownload en gedeeld door het aantal inwoners in Nederland. In januari 2008 verbruikte de gemiddelde Nederlander 708 KWh. In januari 2015 was dat nog 650 KWh.
https://cassandraclub.wordpress.com/2015/05/16/peak-elektriciteit-elektriciteitsverbruik-in-nederland-daalt-gestaag/

[img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2015/05/schermafbeelding-2015-05-15-om-18-00-54.png?w=625[/img]

#10 Frank789

@9: In de link die je geeft kan ik niks vinden over particulier verbruik.

Het is niet zinnig het totale verbruik inclusief bedrijfsleven uit te rekenen per persoon.
Het verbruik van de bedrijven is pakweg 10 keer hoger dan dat van huishoudens en dus 20 keer of meer hoger dan individuen. Als je dan het dalende verbruik van het bedrijfsleven terug rekent naar individuen krijg je een gigantische daling.
Maar dat slaat nergens op want die individuen zelf verbruiken helemaal niet minder elektriciteit.

Zie hier het gestabiliseerde niet dalende huishoudelijke(!) verbruik per inwoner: http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0036-Huishoudelijk-energieverbruik-per-inwoner.html?i=6-40

Download de getallen van de grafiek.

#12 Krekel

http://www.theguardian.com/world/2015/may/16/iraqi-audio-recording-shows-saddam-husseins-deputy-may-still-be-alive

1. Izzat Ibrahim al Douri leeft nog;
2. Izzat Ibrahim al Douri lijkt op Bryan Cranston.

#13 Krekel

Oké, we wisten reeds dat we (spoiler alert) eraan gaan door een “WERELDWIJDE KERNOORLOG”, maar nu weten we het nóg zekerder.

Check deze redactionele commentaren van de Global Times, een mondstuk van de Chinese Communistische Partij (CCP):

1.

although war is the last thing they want to see, both nations [China en de VS] are actually considering the possibility.

2.

Washington will be too naive to think that China will exercise forbearance and self-restraint in that scenario. It should keep in mind that China is a major power with nuclear weapons, and there is no way that US forces can take reckless actions in the South China Sea.

Dit is dus, voor de duidelijkheid, niet zomaar een krant of een journalist die de VS eraan herinnert dat China kernwapens heeft, maar de CCP … oftewel feitelijk China zelf dat zich bereid verklaart zijn claims in de Zuid-Chinese Zee te verdedigen, eventueel met kernwapens als het zover komt.

Ik heb het al gezegd: kus je katten maar vast gedag, want die bastaarden zijn bezig het eschaton te immanentiseren! …

#14 Hans Verbeek

@10:

In de link die je geeft kan ik niks vinden over particulier verbruik.

Klopt, je moet zelf even opzoeken hoeveel inwoners Nederland had in de afgelopen jaren. Daarmee kun je dan eigenhandig het elektriciteitsverbruik per hoofd van de bevolking uitrekenen.

Het is niet zinnig het totale verbruik inclusief bedrijfsleven uit te rekenen per persoon.

Waarom niet?
De meesten van ons werken in het bedrijfsleven. En de elektriciteit, die het bedrijfsleven verbruikt, komt aan ons allen te goede. Dus de elektriciteit, die namens jou in bedrijven en kantoren wordt verbruikt, moet je optellen bij jouw eigen huishoudelijk verbruik.

Maar goed: ik heb de getallen uit de grafiek gedownload en zelf even in een grafiekje gezet. Het huishoudelijk verbruik van elektriciteit vertoont sinds het jaar 2000 een dalende trend.

[img]http://www1.picturepush.com/photo/a/14676294/oimg/2016/Schermafbeelding-2015-05-17-om-19.54.04.png[/img]

In 2008 bedroeg het verbruik nog 13,3 GJ/inwoner. In 2013 was dat gedaald tot 12,7 GJ/inwoner (4,5% lager).

#15 Sjap

Dank Frank voor het diskwalificeren van die peak-electriciteit kul van Hans.
Electriciteitverbruik blijft stijgen met iedereen die een tv in de keuken, een iphone, ipad, grotere koelkast etc. neemt. Daarnaast neemt ook het aantal mensen toe. Dus totale en persoonlijke particuliere verbruik in NL stijgt gewoon. En dan staat de rest van de wereld nog te trappelen om een ipad en american koelkast te kopen. Dus aub hou op over bezuinigen op energie en focus op het produceren van heel veel ‘groene stroom’.

#16 Frank789

@14: Dus als er morgen 3 aluminium fabrieken in NL geopend worden waardoor het totale verbruik per inwoner fors stijgt, dan ga je lopen jammeren ipv van juichen nu? Als morgen de Hoogovens en dergelijke bedrijven sluiten vanwege een crisis dan sta jij te juichen dat het verbruik per inwoner is gedaald?

Verder gebruik je een nogal korte periode van het huishoudelijk verbruik om een langdurige trend aan te geven. Tussen 1979 en 1989 had je ook kunnen concluderen dat het verbruik definitief terugliep, niet dus.
Ook moet je weten of er niet veel meer jongeren langer thuis blijven wonen en dat soort variabelen.

Dat de crisis ook op het individuele verbruik een invloed zou kunnen hebben lijk jij te vergeten. Als de economie echt aantrekt en een paar honderdduizend mensen weer een goed inkomen krijgen, moet jij eens kijken hoe snel ze een tweede computer en tablet en airco en zo voorts aanschaffen. Daar kan geen ledlampje tegen op.

Je hebt leugens, grote leugens en statistieken, maar als ondeskundigen met statistieken aan de haal gaan …

#17 Henk van S tot S

@16:
Dit, alhoewel redelijk milieuvriendelijk, doet het gebruik dus ook toenemen :-)
http://googlepolicyeurope.blogspot.nl/2014/11/dutch-windmills-to-power-googles.html

#18 Hans Verbeek

@16:

Dus als er morgen 3 aluminium fabrieken in NL geopend worden waardoor het totale verbruik per inwoner fors stijgt, dan ga je lopen jammeren ipv van juichen nu? Als morgen de Hoogovens en dergelijke bedrijven sluiten vanwege een crisis dan sta jij te juichen dat het verbruik per inwoner is gedaald?

Waar haal je deze onzin vandaan, frank?
Ik heb die dingen helemaal nergens gezegd. Het maakt mij totaal niet uit of het verbruik stijgt of daalt. Echt niet. Ik heb geen enkel belang bij stijging of daling.

Ik wil wel graag dat de juiste en meest actuele cijfers gepresenteerd worden. Cijfers van voor het jaar 2000 zijn niet echt relevant voor het komend decennium en de te verwachten ontwikkeling.
Veel succes verder, frank.

#19 Frank789

@18: Jij bent diegene die in de zaterdag editie van SG cafe staat te pochen dat “We zijn op de terugweg terug (sic) naar een verbruik van 0 KWh per persoon.” of ben je dat al vergeten?
Je doet een voorspelling op grond van die cijfers, dan moet je er ook tegen kunnen dat anderen gehakt van je interpretatie maken.

Als je “juiste cijfers” wilt presenteren moet je ook context presenteren zoals bv. de invloed van pv-panelen die wel of niet in de cijfers zitten en veranderende samenstelling van huishoudens.

Ik hoop dat je je voortaan onthoudt van presentaties van cijfers zonder verantwoording hoe je daar aan bent gekomen en hoe je de berekening hebt gemaakt, want dat je geen statisticus bent heb je nu wel bewezen.

#20 Hans Verbeek

@19: frank, ik denk dat het CBS de juiste verbruikscijfers heeft. De PV-panelen die jij aandraagt, verbruiken geen elektriciteit, maar produceren elektriciteit.
Ik heb het over verbruik, niet over produktie.

Ik hoop dat je je voortaan onthoudt van presentaties van cijfers zonder verantwoording hoe je daar aan bent gekomen en hoe je de berekening hebt gemaakt, want dat je geen statisticus bent heb je nu wel bewezen.

Ik gebruik cijfers van het CBS. Dat is alle verantwoording die nodig is. Als jij beweert dat de cijfers van het CBS, niet kloppen, dan moet je daar zelf ook niet naar verwijzen.

#21 Joost

Hans, hoe dik is dat bord voor je kop? Hoeveel mensen moeten er gehakt maken van je cijfertjes voordat je begint te denken: “Hmmmm… Misschien ligt het aan mij?”

Ik gebruik cijfers van het CBS. Dat is alle verantwoording die nodig is. Als jij beweert dat de cijfers van het CBS, niet kloppen, dan moet je daar zelf ook niet naar verwijzen.

Dat beweert Frank niet, Hans. Lees nog maar eens. Je negeert gewoonweg alle argumentatie van Frank en herhaalt je eigen interpretatie. Zoals zo vaak. Het gaat meestal een beetje als volgt:

1. Hans gebruikt cijfers A en trekt daar conclusies uit.
2. Iemand roept dat die conclusies niet kloppen en legt uit waarom.
3. Hans roept dat die persoon dan maar moet aantonen dat cijfers A niet kloppen.

Zie je de fout, Hans?

#22 Frank789

@20: PV-panelen kunnen verbruik maskeren.

Het CBS gebruikt enerzijds enquetes om verbruik te meten, bij andere rapporten gebruiken ze de opgaven van de elektriciteitsmaatschappijen. Die laatsten weten zonder slimme meter niet hoeveel het huishouden met PV-panelen verbruikt heeft, alleen wat ze netto afgenomen hebben.

Veel bezitters van PV-panelen houden ook niet goed bij wat de saldering nu precies is, dus bij die enquetevorm kan het dan ook mis gaan.

#23 Henk van S tot S

Cijfers van het CBS zijn lang niet altijd correct.

Neem bijvoorbeeld de cijfertjes over het besteedbaar inkomen:

Je reinste gemanipuleer, je kunt er niet eens achter komen wat ze wel en niet meerekenen.

Conclusie:

Centraal Bureaucratisch Selecteren.

#24 Hans Verbeek

@22:

Die laatsten weten zonder slimme meter niet hoeveel het huishouden met PV-panelen verbruikt heeft, alleen wat ze netto afgenomen hebben. Veel bezitters van PV-panelen houden ook niet goed bij wat de saldering nu precies is, dus bij die enquetevorm kan het dan ook mis gaan.

Dat is een heel plausibele verklaring, frank. Ik kan me hier prima in vinden. De verbruikscijfers van het CBS zijn de laatste jaren wellicht gedaald doordat er geen rekening gehouden is met dit effect.
Het nettoverbruik van de gemiddelde Nederlander kan best gelijk gebleven zijn, maar daar zijn dus geen betrouwbare gegevens over. Helaas.

Het is jammer dat onze discussie eerst een andere kant op ging. Volgende keer beter.

#25 Joost

Zal ik je grafieken even weghalen, Hans? Ze zijn toch onbetrouwbaar? Doe ik zo even hoor, kleine moeite.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*