SG-café zondag 06-12-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 06-12-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (29)

#1 Hans Verbeek

Die mondkapjesplicht helpt nog niet he.
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/positief-geteste-mensen#ggd

Misschien houden we ons niet genoeg aan de mondkapjesplicht en moet er strenger gehandhaafd worden… hogere boetes.
Een andere verklaring is dat mondkapjes niet effectief zijn.

#2 Bismarck
#3 Le Redoutable

@1 Dat krijg je ervan als je schijnveilige middelen inzet. Grote delen van de bevolking denken dat nu dat ze met een kledingstuk voor hun gezicht veilig zijn en gaan lekker onbekommerd er op uit. Waarschijnlijk denken ze niet eens zozeer dat ze zelf veilig zijn, maar vooral dat de ander (dat zijn namelijk allemaal idioten) dat nu ook verplicht is geeft ze een waan van veiligheid die er in de realiteit niet is.

Die gedachtegang kan je die mensen ook niet aanrekenen het inschatten van veiligheid en de risicogrenzen daar naartoe bijstellen is gewoon in de menselijke natuur ingebakken, dat gedrag hebben we in het verleden ook gezien bij zaken als veiligheidsgordels en helmen. Als je dan vervolgens de bevolking van zelfverzonnen onbewezen informatie voorziet dan kunnen ze die risico grens niet meer goed inschatten.

Het RIVM had dat al heel duidelijk voorspeld, maar de politiek was eigenwijs en nu zit de politiek met de gebakken peren. Terugdraaien kunnen ze voor hun geloofwaardigheid niet meer, dus nu is het wachten tot de farmaceutische multinationals ons komen redden met hun vaccins.

#4 majava

Altijd toeval, die momenten dat Hans Verbeek en Le Redoutable elkaar vinden. Verder niets van denken.

Goed, de orde van de dag dan. Het was ergens aan het begin van de Forum voor Democratie klucht, dat ik voorspelde dat de Thierry movement, in welke vorm dan ook, op het moment dat de kruitdampen opgetrokken zouden zijn het al eerder door hem gebruikte trucje van “nu moeten we vooruit kijken” zal gebruiken. IK heb het hem nog niet horen zeggen, maar het gaat komen. En omdat het geen bingo is, moet ik dan meteen een halve fles Koskenkorva achteroverslaan. For the team.

Want ja, we hebben nu een gezuiverde FvD en er is met geen woord gerept over waar het allemaal om begon; het toestaan van neonazi-babble en antisemitisme binnen de Forum Jugend en de (non-)actie daarop. Het minst interessante blijft voor mij alle personen die zijn opgestapt. Beste beschrijving van die figuren op Twitter gelezen: “naoorlogse verzetshelden”.

#5 tigger

@3:
Leg eens uit? Het aantal verkeersdoden liep fors op door de verplichting op het dragen van autogordels???

#6 Cerridwen

@4: Al die opstappende FvD’ers bepalen anders wel het verschil tussen Baudet aan het hoofd van een grote partij of Baudet aan het hoofd van een radicaal margeclubje. Zijn opvattingen zijn dan weliswaar niet veranderd, zijn impact wel.

Kijk naar Noord-Brabant, daar zit FvD nog gewoon in het bestuur. Er is daar helemaal nog geen sprake van ‘na de oorlog’, als er Noord-Brabantse statenleden vertrekken bij FvD (en ik neem aan dat dat nog wel gaat gebeuren), dan heeft de coalitie daar geen meerderheid meer, en dus hebben ‘verzetsacties’ daar nog impact.

@3: Het mondkapje is ingevoerd, laat het rusten. Waarom de besmettingscijfers stijgen is niet duidelijk, inclusief óf ze wel echt stijgen of dat er vooral veel meer getest wordt sinds 1 december. Wat voor impact mondkapjes hebben is nog lang niet te zeggen; mijn gok is dat die invloed beperkt is (positief dan wel negatief).

Het zal nog een winter voortmodderen worden, en dan zal door de combinatie van beter weer en stijgende vaccinatiegraad de samenleving langzaam weer naar normaal kunnen.

#7 majava

@6:

Al die opstappende FvD’ers bepalen…

Etc. Ja dat klopt. Je had ook kunnen opschrijven dat een deel van het FvD kader dacht dat ze met een democratische partij te maken hadden op het moment dat Thierry net besefte dat hij beter het model PVV had kunnen kiezen. Baudet dacht echt dat zijn aura alles voor ‘m zou kunnen doen. Een despoot zonder autocratie.

Maar dat is de politiek-democratische invalshoek. Die is leuk, maar leidt totaal af van ten eerste de oorzaak van het conflict en ten tweede de mate waarin de iedereen, met name de naoorlogse verzetshelden, nog altijd bruinbevlekt rondlopen. Als bijvoorbeeld een Eva Vlaardingerbroek later weer ergens aanschuift, dan is het zeer relevant om haar dan te vragen naar wat praktijkvoorbeelden over LGBT+, publieke omroepen, media, abortus, rechtspraak, grenzen aan vvmu, etc. Ja praktijkvoorbeelden, want alle extremisten antwoorden ontkennend op de vraag of ze racistisch, fascistisch, etno-nationalistisch, homofoob, etc zijn, of dat ze dat steunen. Hebben ze altijd al gedaan.

Dus als de FvD in N-Br wel door kan blijven gaan, onder zelfde of andere vlag, dan blijft het oppassen met die gasten daar.

Vraagje: heeft iemand ooit Henk Otten op een guurbruine uitspraak kunnen betrappen nadat ‘ie de benen nam bij FvD?

#8 Hans Custers

@1

Een andere verklaring is dat mondkapjes niet effectief zijn.

De voor de hand liggende verklaring (voor het denkende deel van de bevolking) is dat mondkapjes alleen niet de perfect waterdichte beveiliging zijn en dat geen zinnig mens ooit heeft beweerd dat dat zo zou zijn. Maar om dat te beseffen moet je je wel een beetje behoorlijk informeren en je hersens af en toe gebruiken. Als je het zo druk hebt met betweterig gezwam komt het daar natuurlijk niet van.

#9 Micowoco

@1: Ach ja, eindeloos oeverloos blijven soebatten over mondkapjes want nirvana fallacy. Goh, NL blijkt daar dus niet de oorlog mee te winnen.

#10 P.J. Cokema

@7: Henk Otten beweerde vorig jaar dat-ie uit de FvD is gestapt juist vanwege de guurbruine walm die om T.B. hangt.

#11 majava

@10: Ja PJ, en dat is ook waarom ik het vraag. De uitstappers van nu verklaren dat ze de het doen omdat Thierry niets deed tegen het antisemitisme van de jongeren (en hemzelf op de beruchte samenkomst van de kandidatenlijst).

Otten lijkt zich verre te houden van dat waar hij voor wegging. Zullen we de nieuwe lichting hetzelfde zien doen? Ik betwijfel het gezien hun verleden.

#12 Hans Verbeek

@6:

Het zal nog een winter voortmodderen worden, en dan zal door de combinatie van beter weer en stijgende vaccinatiegraad de samenleving langzaam weer naar normaal kunnen.

Mee eens. Er zijn nog een paar factoren waardoor COVID geleidelijk zal uitdoven: groepsimmuniteit en andere virussen (influenza)

De overige veranderingen, die door COVID in gang zijn gezet, vind ik interessanter. Dalende aardolie-consumptie, oppompen van de balansen van de centrale banken, toegenomen censuur op sociale media lijken mij onomkeerbaar.

Maar om dat te beseffen moet je je wel een beetje behoorlijk informeren en je hersens af en toe gebruiken.

#13 Frank789

@12: Informeert u ons eens behoorlijk en leg uit hoe “andere virussen (influenza)” Covid-19 geleidelijk zullen uitdoven?

#14 Frank789

“Groepsimmuniteit lijkt ondanks de vele besmettingen ook nu niet in zicht”

“In Nederland zijn er schattingen dat 1 miljoen mensen het coronavirus zou hebben gehad. Als dit klopt, dan nog is dat maar 6 à 7 procent van het hele land.”

Als 40% nodig is (er zijn ook cijfers van 60 of zelfs 70% genoemd) dan moeten we dus nog pakweg 5 keer zo een periode doormaken als het laatste driekwart jaar.

De afgelopen koude maanden lagen de officiële besmettingen rond de 200.000 per maand.
Stel dat het er in werkelijkheid 500.000 waren, dan zijn we in dit winterse tempo nog 14 maanden bezig voordat die 40% (6,8 miljoen) besmet is.
Stel dat het er in werkelijkheid 1.000.000 waren, dan zijn we in dit winterse tempo nog 7 maanden bezig voordat die 40% besmet is.
Als die 40% ten minste genoeg is.

Kortom, graag snel en veel vaccineren, maar ook begrijpelijk dat zelfs mét vaccinaties nog ruim een half jaar kan duren.

https://www.nu.nl/uitleg-over-het-coronavirus/6083962/groepsimmuniteit-lijkt-ondanks-de-vele-besmettingen-ook-nu-niet-in-zicht.html

#15 Hans Custers

Er komt zowaar iets interessants van Maurice de Hond. Vergeleken met enkele weken geleden willen meer mensen zich laten vaccineren. Alleen bij aanhangers van PVV en FvD is de bereidheid juist afgenomen. Ik denk dat we domrechts nu wel een aantoonbaar juiste karakterisering mogen noemen.

#16 Hans Verbeek

@13: dat gaat net zoals met de Spaanse griep van 1918. SARS-CoV2 krijgt steeds meer last van de opbouw van immuniteit en vindt steeds minder infecteerbare gastheren. Er wordt steeds minder virus gerepliceerd, zodat er steeds minder virus circuleert in de populatie. (zie bijv. de rioolwatermeting https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/rioolwater)

Andere virussen, waartegen nog geen immuniteit is opgebouwd, kunnen die gastheren nog wel infecteren en de gastheren gaan die andere virussen verspreiden. SARS-CoV2 krijgt gewoon last van de concurrentie. Het aandeel SARS-CoV2 in de populatie zal dalen. Als je virusdeeltjes inademt, zullen dat steeds vaker andere virussen zijn.
(zie ook het NIVEL-onderzoek https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/actuele-weekcijfers-aandoeningen-surveillance)
Dit wordt natuurlijk versneld door vaccinatie.

#17 Frank789

@16: De eerste helft van uw reactie is geen antwoord op mijn vraag, dat deel kennen we allemaal.

Het tweede deel suggereert alweer dat “andere virussen” voorkomen dat je met SARS-CoV2 wordt geïnfecteerd. Ga je voor die tijd dood aan het andere virus of zo?
“Krijgt gewoon last van de concurrentie”, hoe dan? Dat blijkt niet uit de geleverde link. Wat zie ik over het hoofd?

Nogmaals, graag bewijs dat “andere virussen (influenza)” Covid-19 geleidelijk zullen uitdoven.

#18 Hans Verbeek

@17: een cel kan geïnfecteerd worden door SARS-CoV2 of door een ander virus. De cel gaat of SARS-CoV2 repliceren of dat andere virus. Niet allebei, maar één van beiden.
De cellen, waar SARS-CoV2 afhankelijk van is, kunnen ook geïnfecteerd worden door Rhinovirussen, influenza-virussen of andere virussen uit de corona-familie. Als die andere virussen vaker gerepliceerd worden in de populatie en SARS-CoV2 niet, dan neemt de kans op replicatie van SARS-CoV2 af.

Stel je een zak knikkers voor met alleen witte knikkers erin. De kans dat je een witte knikker uit de zak trekt is 100%. Maar als je in die zak ook een handjevol rode knikkers en twee handen vol blauwe knikkers doet, dan wordt de kans dat je een witte knikker pakt kleiner dan 100%.

#19 Frank789

@18: Dus we zouden nu al minder besmettingen hebben omdat verkoudheidsvirussen en griepvirussen traditioneel nu opduiken? Hoe zien we dat?

En al het straks weer warmer wordt neemt het effect weer af, dus “uitdoven” zie ik niet zo snel gebeuren.
Volgens uw redenering zie ik eerder dat verkoudheid en griep nu gedeeltelijk “uitgedoofd” worden omdat er pakweg een miljoen mensen besmet zouden zijn. Hoe zien we dat?

#20 Bismarck

@18: Probeer je die knikkers-analogie eens voor te stellen. Hoeveel witte knikkers, hoeveel blauwe en hoeveel rode zijn er op een gegeven moment midden in het griepseizoen? Hoeveel “kleiner dan 100%” kom je dan uit? Ik zal het vast verklappen: Het gaat praktisch nergens over. Kortom, andere ziektes spelen praktisch geen rol in het uitdoven van Corona.

#21 Hans Verbeek

@20: er is onderzoek gedaan Bismatck.
https://www.pnas.org/content/116/52/27142

When multiple pathogens cocirculate this can lead to competitive or cooperative forms of pathogen–pathogen interactions. It is believed that such interactions occur among cold and flu viruses, perhaps through broad-acting immunity, resulting in interlinked epidemiological patterns of infection.

Uit het abstract

Key to our analyses was accounting for alternative drivers of correlated infection frequency, such as age and seasonal dependencies in infection risk, allowing us to obtain strong support for the existence of negative interactions between influenza and noninfluenza viruses and positive interactions among noninfluenza viruses.

Als er in de skihut 10 mensen zijn met influenza en maar één met SARS-CoV2, dan is de kans dat je influenza krijgt groter dan de kans dat je SARS-CoV2 krijgt.

#22 Hans Verbeek

@19:

Volgens uw redenering zie ik eerder dat verkoudheid en griep nu gedeeltelijk “uitgedoofd” worden omdat er pakweg een miljoen mensen besmet zouden zijn. Hoe zien we dat?

Er zijn momenteel erg weinig mensen met griepachtige klachten.
https://www.rivm.nl/sites/default/files/styles/card_image/public/2020-12/IAZ-incidentie wk47 20_21.jpg?h=e1d87f2e&itok=J1Up6-61
https://tinyurl.com/y4sefvxs

Veel minder dan in andere jaren.

#23 Bismarck

@21: Dat is dus letterlijk geen antwoord op #20. Het aantal knikkers, Hans Verbeek.

Je vergat trouwens deze zin vet te zetten:
“positive interactions among noninfluenza viruses.”
Verkoudheid en Corona zijn beiden niet-influenza en zouden elkaar dus volgens het onderzoek dat je aanhaalt juist positief beïnvloeden.

#24 Maggi

@22: Ja, dus volgens jouw logica kunnen we nu dus stellen dat mondkapjes weliswaar niet helpen tegen Corona maar wel helpen tegen de gewone griepvirussen zeker?

#25 Hans Verbeek

@23: maar influenza-virussen concurreren met corona, zoals ik al vermoedde.

@24: dat is wel een hele snelle conclusie zonder gedegen onderzoek. Ik denk dat er tientallen factoren van invloed zijn: waaronder afstand houden, beperken groepsgrootte, verminderen van sociale contacten, isolatie van zwakkeren, luchtvochtigheid, ventilatie enz. enz.

#26 Maggi

@25: Snellere conclusie dan deze van jouzelf???:

Die mondkapjesplicht helpt nog niet he.
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/positief-geteste-mensen#ggd

#27 Hans Custers

@25

maar influenza-virussen concurreren met corona, zoals ik al vermoedde.

Behalve dan dat je dat helemaal nergens hebt aangetoond.

Overigens lijkt het me niet zo onaannemelijk dat er op het niveau van individuele cellen inderdaad concurrentie zou kunnen zijn tussen virussen. In theorie. Maar om dat dat maar meteen door te trekken naar mensen die uit biljoenen cellen bestaan en populaties die uit miljoenen mensen bestaan is karakteristiek Verbeek-gezwam. Je zwetst er maar wat op los om de aandacht af te leiden van kritiek op eerdere bullshit.

Dat je niet het helderste lampje in de kerstboom bent kun je ook niet helpen, dus dat valt je niet te verwijten. Maar hou dan eens op met te doen alsof je alles altijd beter weet. Je valt er alleen maar keer op keer mee door te mand.

#28 Julia

Ik heb gehoord dat je ze allebei kunt krijgen. Corona en griep tegelijkertijd. En dat dat extra dodelijk kan zijn.

Het griepvaccin (wat wel omstreden is) zou dus op die manier de overlevingskans van Corona kunnen verhogen.

#29 Frank789

@22: [ Er zijn momenteel erg weinig mensen met griepachtige klachten. ]

En komt dat doordat we ons isoleren, geen handen schudden, niet zoenen en mondkapjes dragen, of omdat corona de griep “beconcurreert”?

En dat zou dan volgens u omkeren zodat de griep gaat “winnen” en de corona zal “uitdoven”?
Erg ongeloofwaardig.

En je kunt tegelijkertijd de griep en corona krijgen.
https://www.theguardian.com/world/2020/sep/22/flu-and-covid-19-at-same-time-significantly-increases-risk-of-death

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*