1. 1

  Zesduizend redenen om je eindelijk eens Twitter te deleten:

  https://www.reuters.com/article/twitter-saudi/twitter-removes-nearly-6000-saudi-backed-accounts-for-platform-manipulation-idUSL4N28U3DY

  En je Facebook:

  https://www.reuters.com/article/us-facebook-content/facebook-says-group-used-computer-generated-faces-to-push-pro-trump-message-idUSKBN1YO26W

  En je instagram en je TikTok en je Snapchat. Weg ermee.

  Instrumenten van volksmenners zijn het. Hersenspoelmachines. Opgehoepeld met die klerezooi.

 2. 2

  @1: Ik doe aardig m’n best om mijn Facebook account een beetje veilig te houden, maar dat is allemaal betrekkelijk. Ik ben gewoon een ‘tool’ voor hun verdienmodel. Ik heb er in elk geval geen illusies over en mij zul je niet horen dat het allemaal wel meevalt. Het is bizar.

  Wat me wel verwonderd is hoe Facebook, als ze zo graag mensen willen blijven lokken, hun product steeds onaantrekkelijker maken. Eerder nog dan vanwege mijn privacy en alle bedenkelijke praktijken, zal ik de deur sluiten omdat het vreselijk is om daar nog te komen. Niks werkt zoals ik wil, het is traag, lelijk, kut om te navigeren en ik zie steeds meer bagger waar ik totaal geen interesse in heb.

  Twitter gaat nog best, wat dat betreft.

 3. 3

  @1: Er zijn ook tienduizend redenen om van internet af te gaan met al die idiote websites met fakenews en haatzaaien.
  En toch volg ik er maar een paar van, waaronder Sargasso. Zo kun je Twitter, en in mindere mate ook Facebook, gebruiken.

 4. 4

  @3: Op die idiote websites met fakenews en haatzaaien kom je meestal alleen via Facebook en Twitter. En natuurlijk kun je Facebook en Twitter op verantwoorde manier gebruiken, mits je het niet erg vindt dat jij het produkt bent en je gegevens te grabbel worden gegooid aan te hoogste bieder. En laten dat nou net schimmige lieden zijn met veel centen, zoals die Saoedis.

 5. 5

  @4: [ Op die idiote websites met fakenews en haatzaaien kom je meestal alleen via Facebook en Twitter. ]

  Sorry, in mijn bubbel ben ik nog nooit via FB of Twitter op zulke websites gekomen, tenzij het via een skeptische ingang is die wijst op die misstanden.
  Als je verstandige mensen en instanties ‘volgt’, krijg je vrijwel nooit links naar fakenews of haatzaaien aangeboden.

  Verder kun je gewoon op FB zonder je echte leeftijd, zonder je echte naam, zonder je werkgever, zonder je school et cetera.
  Het kan ook op je laptop via een website, dat is al een stuk beter dan een app op je telefoon waarmee je véél meer prijsgeeft.
  Ze zeuren niet voor niets voortduren om een tweede emailadres én telefoonnummer “voor je eigen veiligheid” terwijl het de bedoeling is daarmee al je apparaten en activiteiten te koppelen.

  Echt, je hoeft geen wizzard te zijn om al die zooi te vermijden.

 6. 7

  @5

  Als je verstandige mensen en instanties ‘volgt’, krijg je vrijwel nooit links naar fakenews of haatzaaien aangeboden.

  Nou nee, op Twitter werkt het zo niet. Of niet meer. Twitter vindt het namelijk nodig om “toptweets” te selecteren en daar zitten ook tweets tussen van mensen die je helemaal niet volgt. En als je dat uitschakelt blijkt het zichzelf na een tijdje steeds weer opnieuw in te schakelen. Via het groepsaccount dat we voor ons blog hebben kreeg ik de afgelopen week bakken met tweets van Niemöllers, Baudets, Wilders en aanverwante types over me heen. Ondertussen is dat wel weer wat minder geworden, zo lijkt het.

  En bij een ander account dat ik beheer krijg ik in de meldingen regelmatig extreem-rechts nepnieuws binnen, omdat Twitter blijkbaar vindt dat dat interessant is voor dat account. Terwijl het hele account in de verste verte niks met politiek te maken heeft,

 7. 8

  @7: Ik zal eens beter gaan opletten, maar ik krijg nu absoluut géén toptweets. Wel rechts een lijst trending hashtags.

  Ik zie wel eens tweets van twat Baudet omdat anderen die ik wel volg daar commentaar op leveren of dat commentaar retweeten.
  En mede daardoor krijg ik wel een suggesties om Baudet o.i.d. te ‘volgen’, maar dat is het dan.

  Ik gebruik alleen de website, misschien dat dat scheelt?
  Dat FB en Twitter je veel liever op een app hebben blijkt wel uit het onthouden van functies aan webistegebruikers zoals chronologische volgorde.

  In de “meldingen” krijg ik al helemaal niks binnen.

 8. 10

  @3:

  ……al die idiote websites met fakenews en haatzaaien.
  En toch volg ik er maar een paar van, waaronder Sargasso

  Zo raken we wel besmet met fakenieuws en haatzaaien, ja. Als redactielid stel ik een correctie en excuses op prijs.

 9. 11

  @10: Tja, taal hè?

  LET OP, komtie:
  En toch slaag ik er in om die duizenden websites met fakenews en haatzaaien links te laten liggen en een paar sites in mijn beperkte bubble te stoppen, waaronder Sargasso, zo een site die je echt never nooit niet kunt “besmetten” met fakenieuws of haatzaaien door één simpele taalfout.

 10. 13

  @Frank: Het probleem zit hem erin dat mensen die 1 keer een ophitsend bericht of filmpje aanklikken, steeds extremere dingen krijgen voorgeschoteld. Ik heb vrienden zien afglijden, waarvan ik dacht dat ze min of meer hetzelfde gedachtegoed als ik hadden.
  Ik heb dan ook alleen nog maar een FB-account om berichten te kunnen bekijken die ik per se wil lezen.

 11. 15

  @13: Ik volg op FB maar een paar mensen en volg veel meer (hobby)groepen. Gelukkig sturen die paar mensen nooit videolinks met onzin door. Tja, als je 250 “vrienden” of FB hebt, zit er altijd wel een rare tussen die haatvideo’s of complotvideo’s doorstuurt.

  Ik ken mensen die hun vrienden pas goed leerden kennen toen die vrijuit op internet tekeer gingen tegen buitenlanders of politici, iets wat ze in hun nabijheid nooit zouden doen…

 12. 16

  @14: Als er iemand allang en als eerste hadden moeten afhaken, ja, niet eens op hem stemmen, dan zijn het wel de evangelicals.
  Dus ook nu gaat er niets groots gebeuren met de populariteit van Trump, die uiteraard het blad meteen op Twitter heeft verketterd. Het is toch immers al gebleken dat voor de evangelicals Trump boven hun god staat? Met zijn pussygrabbing, vele huwelijken en afgekochte overspeligheid. Maar tegen abortus en vóór de doodstraf, dus dan is het goed.

 13. 17

  @15: Maar het probleem is natuurlijk dat FB’s algoritme niet gewoon chronologisch de posts van je vrienden laat zien, maar uit gaat van dingen die je eerder geliked hebt.
  Jij en ik zijn daar niet gevoelig voor, maar massa’s mensen zijn dat helaas wel.

  Ik zie ook je opmerking over vrienden in dat kader. Mensen zijn zo beïnvloedbaar, voor de komst van social media hadden ze zo’n mening misschien helemaal niet gevormd (? zoals ik al zei, lost friends). Aan de andere kant, mensen die er altijd al zo’n mening op na hielden, maar dat niet durfden te uiten, durven dat nu wel, deels in anonimiteit, en deels gelegitimeerd door medestanders.

  It’s not social, or even funny. But what to do?

 14. 18

  @17: [ maar uit gaat van dingen die je eerder geliked hebt. ]

  Ze gaan ook uit van bv. hoeveel anderen dat bericht geliked hebben.
  Dus jij kunt een bericht plaatsen en denken dat al je vrienden dit gaan zien, maar dan toont FB dat bericht eerst maar aan een paar vrienden en als die voldoende liken, dan pas aan de rest. Als dat in hun algoritme past natuurlijk.
  Uiteindelijk is alles afhankelijk van de kans dat FB er geld aan gaat verdienen.

  Als je dan ook 250 “vrienden” hebt moet je er van uit gaan dat je maar een fractie van hun berichten ziet. En al helemaal niet in chronologische volgorde. Ik stelde wel eens berichten in op “chronologisch”. Werd iedere keer gestraft met veel minder berichten.

  [ Jij en ik zijn daar niet gevoelig voor, ]
  Nou, niemand is 100% ongevoelig voor die technieken, tenzij je paranoïde alle input die je krijgt tot op het bot analyseert en dan dus geen tijd meer hebt om te leven.

 15. 19

  @6: interessant, dank voor de tip. Ik had niet verwacht dat Allseas zo weinig ruggegraat had.

  Woordvoerder Hagelstein wil niet kwijt wat voor Allseas de precieze financiële consequenties zijn van het stilleggen van de werkzaamheden. “Maar dit zijn wel zaken die zijn voorzien. Dat er op enig moment iets zou kunnen gebeuren, is bij ons niet onbekend.”

  Als je wegloopt van een klus, krijg je waarschijnlijk niet betaald. Er is vast een goede reden waarom de woordvoerder erover zwijgt.

  Uit dit verhaal (dd. februari 2019) blijkt hoe de Nederlandse politiek aankijkt tegen het Russisch aardgas
  https://nos.nl/artikel/2272817-kabinet-negeert-oproep-amerikaanse-ambassadeur-om-russisch-gas-te-boycotten.html

  De ministers zijn niet van plan om Russisch gas te boycotten. Nederland heeft dat veel te hard nodig, was de boodschap aan de ambassadeur.

  VVD, CDA en PVV zijn voor de aanleg van Nord Stream 2 en de inkoop van Russisch gas, maar met kanttekeningen. “Van Russofobie kun je niet eten”, zei PVV-Kamerlid De Roon. “Van een lagere energierekening wel.” De PVV vindt het het belangrijkst dat Russisch gas goedkoper is dan Amerikaans gas.

  D66, GroenLinks en SP zijn juist tegen meer inkoop van Russisch gas. “Poetin gebruikt de Nord Stream 2 als een soort boa constrictor om het laatste restje leven uit Oekraïne te wurgen” zei D66-Kamerlid Sjoerdsma. “Nord Stream 2 is niets anders dan een geopolitiek Russisch wapen.”

  Ik denk dat ze allemaal nog gas (Noors, Russisch of Gronings) stoken om hun huis warm te krijgen.

 16. 20

  @19: [ Ik had niet verwacht dat Allseas zo weinig ruggegraat had. ]
  U bedoelt dat u niet verwacht had dat de US een NL firma wil inschakelen en dat de (eventuele) opdrachten uit de US die van de Russische belangen ver overstijgen.
  Dus dat de US, tegen uw eerdere bewering in, helemaal niet alle opdrachten slechts aan eigen firma’s gunt.

  De rest van uw reactie is niet ter zake doend gebabbel.

 17. 21

  @18: “Nou, niemand is 100% ongevoelig voor die technieken, tenzij je paranoïde alle input die je krijgt tot op het bot analyseert en dan dus geen tijd meer hebt om te leven.”?
  Daarom zit ik ook zelden op FB. Als ik er eens toevallig moet zijn, scroll ik meestal niet verder dan 5 berichten naar beneden, dan ben ik ’t alweer zat. Want zelfs als er geen bull shit staat, vind ik het zo’n ontzettende tijdverspilling. Wat kan mij het schelen wie waar is ingecheckt, en wat de hond van mijn tante nou weer heeft uitgevreten.
  En van de haatdragende of nepnieuws berichten die je soms ziet langskomen, door mensen die ik ooit heb geaccepteerd, word ik alleen maar verdrietig. Je ziet discussies soms ook binnen no time uit de hand lopen.
  Nou gebeurt dat hier ook wel eens, maar op FB is er geen enkele controle. Het voelt voor mij als een heel onveilige omgeving.

 18. 22

  @21: [ en wat de hond van mijn tante ]

  Vergeet die familie en vrienden van je en zoek pagina’s die je hobby of interesses vertegenwoordigd, de kantklosgroep, de Vereniging tegen de Kwakzalverij, Platform Uithoorn Schiphol Hinderbeperking PUSH, noem het maar op.

  Dat is geen tijdverspilling, daar wordt je echt wijzer van.

 19. 23

  @22: Nah. Mijn hobby’s zijn schrijven (vertegenwoordigT trouwens, als ik even de taalnazi mag uithangen (ook een hobby, die ik wegens sociale wenselijkheid maar niet te vaak beoefen), stam plus T weet je nog ?), waarvoor ik hier en op andere sites genoeg aan mijn trekken kom, en sieraden maken. Daar heb ik Pinterest voor, en mijn eigen fantasie.
  Op professioneel vlak wordt ik uitstekend onderwezen door mijn 2 bazen, voor zover nodig.

  Ik vind Facebook echt naar. Ik schrijf ook voor Hoevrouwendenken.nl en dat speelt zich ook voor een groot deel af op Facebook. Aangezien ik nogal eens opiniestukken schrijf, is dat voor mij niet te harden. We hebben hier al vaak te maken met slechts commentaar, daar is het niet van de lucht. Ik heb nix tegen discussie, integendeel, maar het geblaat dat je daar om de oren vliegt is gewoon niet de moeite waard.

 20. 24

  @20: de sancties tegen bedrijven, die aan Nordstream-2 werken, zijn een gelegenheidswetje, dat op de valreep is toegevoegd aan de goedkeuring van het Amerikaanse defensiebudget.
  https://www.youtube.com/watch?v=JtZyN3evRSE

  Die sancties hebben geen basis in internationale verdragen., het is pure machtspolitiek. Duitsland verzet zich daarom tegen de sancties.
  Is het de stommiteit van Trump om de verhouding Europa – VS op scherp te zetten?
  Of is het een logisch gevolg van onze afhankelijkheid van moeilijk winbare fossiele brandstoffen? De VS hebben een overschot aan aardgas en Europa heeft een tekort aan aardgas.

  Dat Rusland kost wat kost de Europese markt wil behouden is duidelijk. Moskou heeft een nieuwe deal met Oekraïne gesloten over de doorvoer van Russisch aardgas naar Europa. Het kost wat, maar de invloed van de VS op Oekraïne is weer ietsje kleiner geworden.
  https://nos.nl/artikel/2315736-op-de-valreep-gasdeal-tussen-rusland-en-oekraine-dit-is-puur-commercieel.html
  Interessante tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren