1. 1

  https://www.ad.nl/binnenland/buma-bijstand-inruilen-voor-baan~a07b4756/

  Hop, daar is rechts weer, met de bijl richting het minimumloon.

  Als er werk is dat moet gebeuren, dan is dat een baan, waarvoor je tenminste het minimumloon dient te betalen. Maar het is natuurlijk veel fijner voor je vriendjes in het bedrijfsleven om mensen voor zo weinig mogelijk te laten werken, door eerst de reguliere banen weg te bezuinigen, en die te vervangen door bijstandsbanen.

 2. 2

  @1: Wie in de bijstand belandt, moet volgens hem een ondersteunende functie gaan krijgen in de zorg of het onderwijs of bij de gemeentelijke plantsoenendienst.

  Juist niet het bedrijfsleven.
  Ben verder niet voor: dit zijn weer de Melkertbanen die veel kosten en niks blijvends opleveren.

 3. 3

  [ in de zorg of het onderwijs of bij de gemeentelijke plantsoenendienst. ]
  Bij de zorg en het onderwijs kun je je nog iets goeds voorstellen omdat ze daar mensen tekort komen (alhoewel dat meestal gewoon een gevolg van te lage salarissen is).
  Maar hoeveel gemeentelijke plantsoenendiensten zijn er inmiddels wegbezuinigd? De hoveniers en werknemers daarvan zitten werkloos thuis en zien nu bijstandstrekkers hun werk doen.

  Wat is toch die obsessie van politici met de plantsoenendienst?

 4. 4

  @1: Ligt het aan mij, of is Buma’s plan gewoon de huidige tegenprestatie in een nieuw jasje? Hij hoopt zeker dat bijstandsgerechtigden er met zo’n nieuwe naam een beter gevoel aan overhouden (ik ben niet werkeloos, ik heb een basisbaan!), maar het blijft natuurlijk raar om mensen onder het minimumloon te betalen terwijl ze wel gewoon werken.

  Verbetervoorstellen:

  1. Gewoon minimumloon betalen.

  2. Maak de betreffende gemeente 100% aansprakelijk als er iets misgaat tijdens de basisbaan. Zo voorkom je hopelijk dat mensen ongetraind en zonder beschermende kleding naar een werkplaats vol kankerverwekkende verf worden gestuurd.

  3. Buma heeft het nu specifiek over werk waar weinig opleiding voor nodig is. Ik zou juist zeggen: geef mensen een korte cursus en laat ze stage lopen in wat uitdagendere banen. Daar steken ze echt iets van op, en het vergroot de kans om door te stromen naar een reguliere baan.

 5. 5

  @4: Het is de kinnesinne van gratis geld.
  We hebben de maatschappij zo ingericht dat ouderen nog nauwelijks een baankans hebben.
  Vervolgens gaan we ook de sociale werkplaatsen opdoeken want die zwakkeren gaan de werkgevers zogenaamd opnemen.
  Uiteindelijk gaan we die mensen in de rottigste baantjes dwingen omdat we het niet kunnen verkroppen dat we ze eerst hebben uitgestoten en toch nog geld krijgen.

 6. 6

  @5:
  Blijkbaar is de Mammon aanbiddende “christen” Buma er achter gekomen, dat de hel niet bestaat en wil hij er voor de minder bedeelden een op aarde creëren en de concurrentie met de VVD aangaan.
  ;-)

 7. 7

  @6:
  Het is denk ik ook de bekrompenheid om in te zien dat de structuur van een maatschappij nu eenmaal niet voor iedereen goed past en dat er ook slachtoffers van die structuur zijn. Dat moeten we accepteren en die mensen een minimum bestaan gunnen.

  Maar dat kunnen vooral de gesettelden niet verkroppen, er MOET gewerkt worden, je moet in het hokje geperst worden, dus zadelen we de plantsoenendienst er maar mee op.
  Maar als je Buma vraagt of hij die 100% getatoeëerde punker of grijze 63-jarige als persoonlijk assistent wil aannemen… dan weet ik zijn antwoord wel.
  Dus doe niet moeilijk, geef die mensen een beetje geld en je hebt nergens meer last van.

 8. 8

  @3: Schoffelen, dat kennen ze als bijnaam voor werkstraffen. Precies wat die luie uitkeringstrekkers verdienen, een beetje werk als straf, zullen ze denken.

 9. 11

  Als we ooit de pensioenleeftijd voor zware beroepen verlagen, hoe lang zou het duren voordat Buma het beroep politicus, CEO of lid van de raad van bestuur als zwaar beroep gaat kwalificeren?

 10. 12

  @4: Volgens de NOS wil BUMA mensen met een basisbaan extra belonen, en dat is wel een verschil met de huidige tegenprestaties.

  https://nos.nl/artikel/2275146-buma-wil-basisbaan-voor-mensen-in-de-bijstand.html

  85% van het minimunloon, bij 20 uur werk in de week, vind ik beter dan de huidige regels.
  Dat is alsof iemand een minimumloon heeft en 70% van de inkomsten op de uitkering gekort worden.

  (Dat laatste zou ik hoe dan ook een goede regeling vinden)

 11. 14

  @12: Ja klopt, wie nu een tegenprestatie doet voor 70% minimumloon gaat er inderdaad iets op vooruit onder Buma’s plannen. Daar heb je gelijk in.

  Maar het blijft een raar concept, wat de voorwaarden ook zijn.

  In Nederland hebben bedrijven en overheid behoefte aan een x aantal ongeschoolde arbeiders. Zonder tegenprestaties en basisbanen zouden al die vacatures gevuld kunnen worden door échte werknemers. Met een volledig minimumloon, pensioenopbouw en recht op WW bij ontslag.

  Lijkt mij veel gunstiger dan al deze rare constructies. (Gunstiger voor de mensen dan; werkgevers zijn uiteraard wél tevreden met al dat spotgoedkope door de overheid gefinancierde personeel).

 12. 15

  @14: ik heb mij onder #12 vergist.
  Als ik het goed begrijp krijgen mensen niet voor 20 uur werk 85% van het minimum-maandloon, maar krijgen ze 85% van het minimumloon voor 20 uur.
  Dus dat is werken onder het minimumloon.

 13. 17

  @16: En het salaris van die baan wordt zeker altijd gekort op de uitkering, ook als iemand de baan niet aanneemt?
  Dat lijkt op de huidige tegenprestatie, maar zou een verbetering zijn, want in een baan moet de Arbo-wet nageleefd worden.

 14. 18

  Overigens ben ik niet principiëel tegen een tegenprestatie, maar
  het mag niet leiden tot het opheffen van echte banen.
  En dan blijven alleen werkzaamheden over die normaal niet rendabel zijn (enveloppen vouwen) of normaal niet betaald worden (fietsen met gehandicapten o.i.d.)

 15. 20

  @17:
  De uitkering wordt met 50% gekort. Als je de baan niet neemt, blijft je inkomen op bijstandsniveau.

  Het is dus simpelweg de garantie dat als je wil werken, je altijd minimaal 20 uur per week bij de overheid terecht kan.

 16. 21

  Verkapte slavernij. Eerst gaan we dit invoeren, daarna concluderen we dat werkgevers/overheid massaal mensen in de bijstand gaan dumpen. Om vervolgens met werk te blijven zitten waar ze ‘niemand voor kunnen vinden’, om dat vervolgens te laten bestempelen als werk voor bijstandgerechtigden.

  Et voila, je kunt de werknemers die je eerst naar de bijstand gedumpt hebt nu voor 85% van minimumloon (en zonder dat ze kunnen klagen) weer hetzelfde werk laten doen.

  Belachelijk dit voorstel.

  Als er werk is dat niet vervult wordt, dan zijn dat volwaardige banen en moet je daar ook volwaardig salaris tegenover stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren