1. 3

  @2 Wauw. Je suis aussi Taubira. Ik moet zeggen, zonder sarcasme, dat dat bij een cynicus als mijzelf toch wel weer even een sprankje hoop in de mensheid doet opleven.

 2. 5

  @3: Behalve dan als je leest dat het opstappen van Taubira de weg voor Hollande effent om verdere burgerrechten uit de grondwet te slopen.

 3. 11

  @6: Plastic Heroes probeert het via die zakken huis aan huis ingezamelde plastic ook als zijnde verminderd zwerfafval te presenteren. Terwijl het anders wel in de huishoudelijke vuilnisbak terecht was gekomen en niet in de berm.
  Bij een afschaffing van het statiegeld voorzie ik een toename van het zwerfafval, vooral met verpakkingen waar nu nog wel statiegeld op zit.
  De kosten van dat opruimen* zouden neergelegd moeten worden bij de bedrijven die die lamlendige consument in hun verdienmodel hebben opgenomen. Of gemeentes zouden de opruimkosten op de producent van al dat materiaal moeten kunnen verhalen, dat is nu juridisch (nog) niet mogelijk.

  *De gemeenten ontvangen gezamenlijk 20 miljoen vanuit het afvalfonds (betaald door bedrijfsleven) om zwerfafval op te ruimen, maar dit is een schijntje van de – naar schatting – 200 miljoen die het opruimen van zwerfafval de samenleving kost.

 4. 12

  @10: Dat claim je door middel van artikelen van het NRC (achter een paywall) en een artikel wat naar de NRC verwijst.

  Ik kan het oorspronkelijke artikel niet lezen, maar aangezien de hoeveelheid vis in de zee tegen 2050 volgens verscheidene wetenschappers en commissies de nul zal benaderen, lijkt het me een veilige gok. Veilig natte vingerwerk.

 5. 15

  @14:
  Op die mini-flesjes/blikjes moet m.i. ook statiegeld komen.
  De fabrikanten een belasting opleggen van €1,00 per mogelijk wegwerpartikel, werkt vast snel bij aan een vrijwillige fabrikantenregen.
  De vraag is of de politici niet te “schijterig”zijn voor zoiets ;-)

 6. 16

  @13: Je had gelijk, ik had niet aan de cookies gedacht.
  quote uit het artikel:

  De enige goede schattingen van de hoeveelheid vis in de wereldwijde oceanen komen uit Brits-Canadees onderzoek, gepubliceerd in Science in 2009. Er werden twee verschillende methodes gebruikt. De ene kwam uit op 2.000 miljoen ton, het andere op 900 miljoen ton. Alleen als de vis in zee de komende 35 jaar ernstig opraakt, komt MacArthur dus in de buurt.

  Ik heb je eerder links gegeven naar de toekomstige visstand. De enige manier om te voorkomen dat dit scenario werkelijkheid wordt is minder vissen met z’n allen. En dat gebeurt alleen maar als mensen bewust stoppen met vis eten. Maar dat gaat de meeste mensen te ver…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren