1. 1

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/16/de-noord-ieren-beseffen-alles-draait-nu-om-ons-a2604382

  Het Goede Vrijdagakkoord van 1998 zorgde voor vrede en gaf iedereen geboren in Noord-Ierland recht op een Iers en een Brits paspoort. De unionisten werden gerustgesteld met het idee dat Noord-Ierland Brits was. De nationalisten konden daarmee leven, omdat voor hen werd vastgelegd dat Noord-Ieren in de toekomst per referendum konden stemmen over een verenigd Ierland, als daar voldoende animo voor is. Voor beide kampen was die deal niet perfect, maar wel het hoogst haalbare.

  De brexit gaat steeds meer over N-Ierland. Handige jongens, die populisten in GB. Misschien komt een herenigd Ierland in beeld? Niemand vertrouwt elkaar nog daar aan de overkant.

 2. 2

  @1: “Misschien komt een herenigd Ierland in beeld?”
  Gezien de demografische ontwikkelingen in Noord-Ierland en de afspraken in het Goede Vrijdagakkoord, ligt dat sowieso in het verschiet. Maar wie weet kan de koers van de DUP (die in tegenstelling tot May een harde Brexit voorstaat en waar May voor haar premierschap van afhankelijk is) de hereniging versnellen.

 3. 3

  @2

  Daar ziet het wel naar uit. Er is geen andere mogelijkheid denkbaar dan een harde grens in de Ierse zee. Ook bij een no -deal. Niemand wil immers een harde Iers-Ierse grens. Dan zit er voor de unionisten niks anders op dan Iers te worden of te vertrekken naar een van de andere 3 landen.

 4. 4

  @3: “Niemand wil immers een harde Iers-Ierse grens. Dan zit er voor de unionisten niks anders op dan Iers te worden”
  Ik denk dat de unionisten (en al zeker die van de DUP) die keuze anders zullen maken. En die hebben nogal een vinger in de pap, omdat ze letterlijk over het lot van May kunnen beslissen (dankzij haar ietwat mislukte snap-electionplannetje).

 5. 5

  @4

  Misschien heb ik het mis met mijn stelling in @3 Maar als niemand een harde grens wil, dan is er geen andere mogelijkheid dan een status aparte van N-Ierland. De regering in Dublin stelt zich ook behoorlijk hard op. Het zou wel slim zijn van de Ieren -zowel in Noord als in Zuid- om kalm te blijven. De DUP heeft uiteindelijk niet meer wapens dan May te laten vallen. Dan is de chaos compleet.

 6. 6

  @5: Tja, de titel van de link uit #2 heet toch echt: “DUP leader prefers no Brexit deal to EU “annexation” of Northern Ireland” en een no Brexit deal is toch echt een harde Iers-Ierse grens.

 7. 14

  @13: in een land waar factfree conservatieve partijen als de VVD en het CDA nog steeds de dienst uitmaken, is het niet zo vreemd natuurlijk dat legalisatie er nog steeds niet is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren