SG-café woensdag 15-07-2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 15-07-2015. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

0

Reacties (10)

#1 Henk van S tot S

Lessen “Mammon-religie” ;-)
Eerste 3 van 4 delen (4 volgt nog)
http://www.npo.nl/zwarte-zwanen/01-07-2013/POW_00665605

#2 Prediker

Volgens twee ex-Wallstreet-jongens zou de Deutsche Bank wel eens in moeilijkheden kunnen zitten (niet te verwarren met de Bundesbank trouwens).

O, en ze hebben ook nog wel een argument waarom niet alleen Griekenland, maar ook Spanje, Italië en Portugal er verstandig aan zouden doen, de euro te verlaten…

#3 Inkwith Barubador

Martin Sommer ziet dure auto’s op een Grieks eiland, dus is het allemaal eigen schuld, dikke bult:

http://www.volkskrant.nl/opinie/eigen-schuld-plaagt-de-grieken-het-meest~a4100927/

(Of: de teloorgang van de Volkskrant als een bastion van gedegen journalistiek, aflevering 834.)

#4 frankw

Prediker@2, allereerst plus voor je angstaanjagende eerste link. Zou DB inderdaad de nieuwe Lehman blijken te zijn? Ik mag het hopen van niet, maar het is wel angstaanjagend te zien dat het best zou kunnen zijn en om wat voor onvoorstelbare omvang het gaat.
Wel een punt van kritiek op je tweede link. Daar wordt pre- en post- Euro GDP groei vergeleken en geconstateerd dat de laatste ongeveer de helft is. Het lukt me niet snel precieze gemiddelden uit te rekenen, maar volgens mij is dat een patroon dat consistent over de westerse wereld is. Amerikaanse GDP groei van 1980-1998 is heel vaak in de orde van 4% per jaar en na 1998 heel vaak rond de 2% (met forse variatie). Het zou zo maar kunnen zijn dat het tweede linkje een gevalletje demagogie is (al zijn er goede redenen om niet in de Euro te willen zijn).

#5 lapis

@2:

O, en ze hebben ook nog wel een argument waarom niet alleen Griekenland, maar ook Spanje, Italië en Portugal er verstandig aan zouden doen, de euro te verlaten…

Dit negeert dat er wel meer ontwikkelingen in die periode zijn geweest dan alleen op monetair gebied tijdens de periode 1980-1998. Vergrijzing, globalisering, verschuiving richting de dienstensector. (Edit: o, en een wereldwijde financiële crisis.) In Japan heb je dezelfde trend: sterke groei en vervolgens stagnatie (zie hier). Moeilijk te beweren dat dat komt door de euro.

#6 Teuvenaar

Reintegratratiedwangarbeid in de Achterhoek.

Misschien al eens eerder voorbijgekomen, maar ik heb het toen in ieder geval niet gelezen. Absurd.

#7 Mario
#8 Vipsania Agrippina maior

@3: nou ja, Sommer is natuurlijk geen journalist. Maar wel aardig dat je het even hebt voorgeproefd opdat wij die zooi niet hoeven te lezen. :)

#9 Joop
#10 lurker

@6: Dat is wel het eerste artikel over dit onderwerp met een soort van goede afloop.

Deze week erkende het bestuur van Iswi, waar wethouders van beide gemeenten in zitten, dat het verkeerd heeft gehandeld. Waar ze eerst nog vasthielden aan het argument dat dit de beste manier is om mensen aansluiting te laten houden op de arbeidsmarkt en niet in een isolement te laten geraken, zien ze nu in dat de verplichte tewerkstellingen te lang duurden. De gemeenten hebben maandag een compensatie toegezegd. In het najaar, na uitgebreid onderzoek, zal worden besloten hoe hoog de compensatie moet zijn.

Een uitzondering? Of hebben we eindelijk een keerpunt bereikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*