SG-café woensdag 07-10-2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 07-10-2015. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (35)

#1 Cheradenine Zakalwe

http://www.volkskrant.nl/binnenland/abp-haakt-af-bij-loonakkoord-ambtenaren~a4157708/

Mooi man. Moet die gierige werkgever toch de volledige loonsverhoging zelf betalen, in plaats van het voor de helft af te wentelen op de werknemers.

#2 Lethe
#3 Bolke

@1: En bij wie komt die rekening uiteindelijk terecht, juist ja de belastingbetalers, wat mij betreft dan maar ‘slechts’ een loonsverhoging van 2,5% ipv 5%.

Wil je meer verdienen, dan ga je maar in de private sector werken.

#4 Cheradenine Zakalwe

@3: Waar komt de rekening van loonsverhogingen *altijd* terecht? Juist, bij de consument/belastingbetaler. Of denk je dat de loonsverhoging van winkelpersoneel door de winkeleigenaar niet in jouw nieuw aangeschafte TV worden doorberekend?

En die laatste zin is een beetje een dooddoener.

#6 Bolke

@4: Niks dooddoener, gewoon de waarheid, bevalt je salaris niet? dan zoek je maar gewoon een betere baan met meer salaris.

#7 Cheradenine Zakalwe

@6: Alsof de private sector zo zaligmakend is. Ja, je hebt een beter salaris en een dikke leasebak. Maar 1% minder winst, en het management trapt er 100 man uit. Heb hier een aantal collega-ambtenaren die blij zijn dat ze uit die rat-race zijn. En CAO-onderhandelingen gaan tegenwoordig net zo stroef in de private sector als bij de overheid, met maar matige loonsverhogingen. Afknijpen van werknemers is de norm.

#8 Bolke

@7: En nu geef je dus toe dat de ambtenaren hetzelfde salaris willen als in de private sector maar met minder werkdruk, zo werkt dat dus niet.

@4, btw als een TV te duur wordt door de loonsverhoging van de verkoper dan heb ik altijd nog de keuze om die TV niet te kopen, een goedkopere te nemen en/of naar een andere winkel te gaan, bij de overheid heb ik die keuze niet, dat is niet alleen gedwongen winkelnering maar als je je belasting niet betaald dan komen ze het desnoods met geweld halen.

#9 Mclovin

@8: Heerlijk simpel toch die wereld van sommigen:
Hardwerkende VVD stemmende Nederlander in ondernemend privaat wereld=OK!

Ambtenaar staart uit raam, doet niks dan paarse krokodillen tellen, stemt Pvda en gaat om 15:00 naar huis.

Ach ja, soms wou ik dat ik zo overtuigd was dat de wereld altijd zo makkelijk in te delen is in goed vs slecht volgens volstrekt duidelijke lijnen. Maakt het leven wel eenvoudig.

#10 Henk van S tot S

@3:
Wat ook bij de belastingbetaler terecht komt/kwam is de rijkssteun aan de banken:
Daar werken geen ambtenaren!
Geef mij de ouderwetse postgiro maar terug.

#11 Cheradenine Zakalwe

@8: “maar als je je belasting niet betaald dan komen ze het desnoods met geweld halen”

Ah, een libertariër. ‘Belasting is diefstal!’ Nou, succes in Somalie dan maar.

#12 Joop

@11.

Zolang je belasting betaald, en andere kiezers die geen geld hebben, vaak te lui zijn of gewoon geen geluk hebben in hun leven, moet onderhouden van dat geld dat jij betaald, dan heb je recht van spreken. En dan snap ik wel waarom veel arme mensen thuis blijven bij verkiezingen, want zij voelen wel aan waarom ze geen recht van spreken hebben. Zij leven immers op de kost van anderen. Geregeld door een overheid.

#13 Joop
#14 Micowoco

#15 su

@12 Wat een ondemocratisch standpunt houd jij er op na.

#16 Bolke

@11: Dat heb ik niet gezegd, ik zeg alleen dat ik niet voor een andere overheid kan kiezen zoals ik wel voor een andere TV winkel kan kiezen.

En als diegene die de rekening betaald niet kan kiezen dan hebben diegenen die werken bij de overheid gewoon vette pech, nogmaals, wil je meer salaris, probeer je geluk dan maar eens in de private sector.

P.S.
Ik ben 10 jaar rijksambtenaar geweest en neem van mij maar aan dat er geen enkele rijksambtenaar ooit is overleden aan de gevolgen van hard werken.

#17 Folkward

@Bolke
Je voert een verkeerde discussie. De meeste mensen zullen -zij het met tegenzin- erkennen dat de lagere risico’s bij een baan bij de overheid zich vertalen in een lager salaris, daar gaat het niet om. Het gaat niet om het loon, maar om de loongroei van ambtenaren. Als die steevast 1% achterloopt ten opzichte van vergelijkbare functies in de private sector, dan kun je over 20 jaar beter terecht bij de McDonalds, dan bij de overheid. Dat kun je misschien handenwrijvend aanhoren, maar: “If you pay peanuts, you get monkeys”.

#18 Cheradenine Zakalwe

Ik wilde beginnen met met reageren op @16, maar @17 is me voor.

Ik hoef ook helemaal geen salaris wat op gelijke hoogte staat met de private sector plus een dikke leasebak; ik wil baanzekerheid. Daar accepteer ik best een iets lager salaris voor. Ik wil waardering van mijn werkgever, in de vorm van een fatsoenlijke loonstijging, na jarenlang de nullijn. En de helft van die loonstijging uit eigen zak moeten betalen noem ik niet fatsoenlijk.

Overigens begrijp ik van mijn collega’s die wel in de private sector hebben gewerkt dat er nauwelijks verschil is in werkdruk. Verder begrijp ik dat verheerlijken van hard werken niet zo. Als je (te) hard moet werken, betekent dat volgens mij dat je werkgever te beroerd is om wat extra krachten aan te trekken, want oh jee dat zou wel eens een negatieve impact op de winst kunnen hebben.

#19 Bolke

@17:

Als die steevast 1% achterloopt ten opzichte van vergelijkbare functies in de private sector

En dat is nu net mijn punt, er zijn geen vergelijkbare functies, het zijn compleet andere werelden en daar horen ook compleet andere beloningen en salaris stijgingen bij.

#20 McLovin

http://www.theguardian.com/politics/2015/oct/07/david-cameron-attacks-jeremy-corbyn-conservative-conference

Heerlijk, politieke campagnes, lekker smeren en modder gooien, citaten uit context halen en de boel lekker framen. Niks mooiers als het politieke proces!

#22 Bolke

@21: En wat is nou precies de gamechanger?

#23 Bismarck

@22: De Russen. Als ze dat willen, kunnen ze de balans makkelijk door laten slaan in het voordeel van Assad. Vraag is of ze dat echt willen. In andere conflicten zijn ze vaak op zoek naar behoud van status quo en daarmee het zo lang mogelijk in stand houden van het conflict en meten ze daar hun inspanningen ook op af.

#24 Bolke

@23: Klopt, maar dat kan je ook van de VS zetten want ook die hadden ISIS allang makkelijk naar kleine stukjes kunnen bombarderen, maar dan krijgt Assad wss weer de overhand en dat willen de Amerikanen niet.

Ik vertrouw geen enkele supermacht, die hebben altijd een eigen agenda.

#25 Bismarck

@24: De VS moet haar aandacht toch een beetje verdelen over het bombarderen van Afghanistan, Pakistan, Jemen, Somalië, Irak en Syrië. Mij is in ieder geval duidelijk dat in dat rijtje Syrië niet eerste prioriteit heeft. De Russen kunnen zich concentreren op Syrië, zeker nu de oorlog in Oekraïne op een laag pitje staat. Bovendien is een belangrijk verschil dat Rusland in Syrië ook grondtroepen heeft en die zonder meer kan inzetten (op verzoek van de internationaal erkende regering van dat land), waar dat voor de VS juridisch/diplomatiek en mediamatig toch wat moeilijker ligt (en Obama moet toch al meer rekening met media houden dan Putin). Zoals gezegd, het is even kijken of ze het willen, maar ik denk dat de Russen in Syrië een veel doorslaggevender rol kunnen spelen dan de VS, zeker als ze de derde lokale speler (de oorspronkelijke oppositie tegen Assad) weg willen spelen (en daar lijkt het toch wel een beetje op).

#26 Bolke

@25: We gaan het wel zien, maar mij lijkt Assad de minst slechte optie want die gematigde rebellen zijn het zelfde als een maagdelijke prostituee, iedereen heeft er van gehoord maar nog nooit een gezien.

Vandaag op de Radio trouwens, het zou zo maar kunnen zijn dat de Koerden zich aan de zijde van Assad en Rusland gaan scharen als Turkije zich niet gaat gedragen.

#27 Folkward

@19
Oke dan. Welke sector heeft geen IT, privaat of publiek? Human resources: privaat of publiek? Juridische afdeling, privaat of publiek? Mensen aansturen, privaat of publiek?

Ja, de beperkingen en randvoorwaarden waarmee actoren in de publieke sector te maken zijn anders dan die van de private. Maar veel functies zijn hetzelfde, veel taken zijn hetzelfde.

#28 Bolke

@27: Het zijn juist de beperkingen en randvoorwaarden die het een wereld van verschil maken, inhoudelijk misschien het zelfde, maar een functie is veel meer dan alleen inhoudelijk.

#29 Folkward

@Bolke
Ik vind je erg cynisch. Als jij de overeenkomsten tussen werk in de private en publieke sector niet wil zien, hoef ik daar verder ook geen moeite voor te doen. Daarnaast, als ik jouw standpunt goed begrijp, is de hoogte van het salaris voor een ambtenaar voornamelijk afhankelijk van de gierigheid van enerzijds de ambtenaren, en anderzijds die van ‘hardwerkende Nederlanders’.

Waardoor het volgende wel een hele nare implicatie heeft:

nogmaals, wil je meer salaris, probeer je geluk dan maar eens in de private sector

Of… uhm… steekpenningen aannemen? Het beste van beide werelden! Gelukkig is niet iedereen die een (lang uitgebleven) loonsverhoging wil, gierig.

#30 Bolke

@29: Nou sorry hoor, maar ik heb beide kanten van de medaille gezien en echt nogmaals, niet te vergelijken kwa verantwoordelijkheden en druk.
Inhoudelijk misschien qua type werkzaamheden het zelfde maar daar houd dan ook echt elke vergelijking gewoon op.

Sterker nog, als er eens echt wat gedaan moest worden dan werden er externen ingehuurd die het echte werk moesten doen en de ambtenaren draalden daar maar een beetje om heen, zelfs een simpel omwissel project van hardware moest door een externe begeleid worden want de ambtenaren hadden er een zooitje van gemaakt.

En als je je afvraagt waarom zoveel ICT projecten bij de overheid mislukken, dat is simpel, daar werken over het algemeen alleen maar incompetente mensen (meerdere keren aan den lijve ondervonden).

#31 Joop

Waarom mag dat niet?

“Iedereen heeft het recht te spreken, maar het mag niet de veiligheid van anderen in gevaar brengen”, aldus de gemeente.

http://www.nu.nl/binnenland/4140836/anti-islambeweging-pegida-mag-geen-mars-houden-centrum-utrecht.html

#32 Henk van S tot S

@30:
Oke, bij de overheid mankeert het nogal aan kennis.
Maar dat is bij de meeste bedrijven of al jaren geleden geprivatiseerde instelling geen moer beter.

Je wilt toch niet met droge ogen beweren dat de ICT bij de particuliere bedrijven allemaal geslaagd zijn.
Het enige verschil is dat ze meestal wat kleiner zijn en van minder belang, waardoor het minder opvalt.

#33 Folkward

@30
En nu ga ik een beetje cynisch zijn:

En als je je afvraagt waarom zoveel ICT projecten bij de overheid mislukken, dat is simpel, daar werken over het algemeen alleen maar incompetente mensen

Niet zelden ingehuurd.

Voor de rest kan ik natuurlijk niet je persoonlijke ervaringen ontkennen. Ik vind de overeenkomsten qua werkzaamheden genoeg als basis voor een vergelijk in loon.

#34 bolke

@33: ik niet, de hoeveelheid verantwoordelijkheden scheelt enorm.

#35 JANC

@34: Natuurlijk, de verantwoordelijkheid voor een land is natuurlijk veeeeel minder als dat voor een bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*