1. 1

  Is dit artikel bij oprui-tabloid AD een poging om de gele vestjes nieuw leven in te blazen?
  “Energiere­ke­ning wordt volgend jaar 360 euro duurder”
  Er is weinig nieuwswaarde, want het is een samenraapsel van al eerder genomen beslissingen en normale marktwerking en een 100% shameless plug van de site gaslicht.com.

  Oh… en het is ook nog eens totale AD-bullshit. Op die site hierboven lees je in een artikel van 4.12 dit: “De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energierekening en bedragen gemiddeld zo’n 360 euro per huishouden per jaar. Daar is je 360 dan. Geen verhoging. Een regel en een subheader lager lees je dan dit: “Al met al valt de energienota van een doorsnee huishouden van drie personen volgend jaar zeker 160 euro hoger uit.”

  Geen 360, maar 160. Blijf maar even doorlezen, want verder staat er dat overstappen naar een andere leverancier honderden euro’s kan besparen. 2019 kan dus gewoon goedkoper uitvallen. Trek je gele vestje maar weer uit. Al vrees ik dat die vestjes te lui zijn om links te lezen en de AD liegebeesten op hun woord geloven.

 2. 4

  @1 Voor heel veel huishoudens is 360 euro bovenop de 190 van dit jaar gewoon heel veel geld voor iets waar ze niets voor terugkrijgen. Die 190 Euro van dit jaar komt heel erg in de buurt van de extra rekening die ik net binnen heb gekregen met precies dezelfde uitleg van de leverancier daarbij, dus zo veel zal daar niet aan “gelogen” zijn.

  Overstappen is leuk om een bonus te pakken, maar, uiteindelijk moeten alle leveranciers de kostenverhoging doorberekenen, bovendien stappen vele huishoudens al regelmatig over omdat ze simpelweg elke cent nodig hebben om rond te komen. Al lezen de gele vestjes helemaal geen AD, die energierekening krijgen ze toch in de bus, je kan die kostenstijging dus toch niet verzwijgen in de hoop dat iedereen die zomaar slikt.

  Zoals ik gister heb laten zien hebben de gele hesjes geen politieke kleur, ze komen uit de hele lagere inkomensgroep van SP tot PVV, een groep die op de rand van energiearmoede staat. Ik waarschuw hier al lang voor, maar telkens is het antwoord dat het allemaal wel mee zou vallen of zelfs goedkoper zou worden. Het tegendeel blijkt waar, en dan moeten die kosten de komende jaren nog vele malen omhoog om ook maar in de buurt te komen van wat de milieuclubs eisen, de gele hesjes zijn het directe resultaat daarvan. En als de politiek niet heel snel hun doelen naar een realistische waardes bijstelt, zoals Macron heeft moeten doen, gaan we er alleen maar meer van zien, of nog erger hebben straks een populistische regering.

 3. 5

  En waarom wordt de elektriciteit duurder? Omdat België op kerncentrales vertrouwt: “Wat niet meehelpt is dat meerdere Belgische kernreactoren door problemen stilliggen. Onze Zuiderburen kopen daardoor meer stroom in Nederland, wat de prijs opdrijft.” En niet door belastingverhogingen: “De belasting op stroom blijft dalen”

 4. 6

  @4:

  Voor heel veel huishoudens is 360 euro bovenop…

  Het is geen 360 euro, dat is een AD verzinsel. Als je reageert op mij kun je tenminste de moeite nemen om mijn reactie te lezen of het artikel op gaslicht te lezen.

  Zoals ik gister heb laten zien hebben de gele hesjes geen politieke kleur

  Dat heb je niet laten zien, dat is jouw mening. Lees dat Volkskrant ding van jou, de NOS en van mij part het AD over de hesjesdragers dan is de waslijst aan klachten die ze hebben bijna oneindig. Dat gaven de journalisten ook al aan. Wat ik heb gedaan is kijken naar de individuele hesjes en fans op Twitter (want die gasten hebben het niet zo op openheid in hun gesloten Facebook groep). Dan is de meerderheid niet links. Het is bijna allemaal boosvolk voor wie racisme ook maar een mening is.

 5. 7

  @4

  zoals Macron heeft moeten doen

  Macron moest niks. Hij dacht de gele hesjes met een fooitje naar huis te kunnen sturen. Die ruiken nu succes. En daar de boosmensen zowel links als rechts zijn komen ze met verschillende (en tegenovergestelde) wensen. Maar misschien heb ik het mis en horen we nooit meer wat van die gele hesjes.

 6. 8

  @4: alleen negeer je het punt van #1 dat die verhoging niet de chocoladeletters 360 maar 160 zijn. Zolang overstappen een keuze is die geld oplevert is jouw argument niet correct. Want het wordt immers aangeboden. Die stijging wordt dus niet doorberekend.

 7. 9

  @1: welk artikel?

  eens dat het een slecht geschreven artikel van AD is, maar jij kan er ook wat van. volgens mij is de totale toename 360 pj, waarvan 160 aan belastingen. of lees jij dezelfde (of andere) 160 euro weer op Gaslicht.com?

 8. 14

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/04/een-eeuwig-graf-voor-moslims-op-drentse-bodem-a3056037

  We hebben er een probleem bij.

  Hij wilde zijn vader begraven volgens de islamitische regels. Dat bleek in Nederland niet gemakkelijk. Er zijn volgens de uitvaartwebsite Lassurance 49 begraafplaatsen met een islamitisch deel in Nederland, maar die voldoen meestal niet aan de belangrijkste regel: een eeuwigdurend grafrecht.

  Eeuwig duurt wel erg lang in een kabouterlandje als Nederland. Maar dat is nog niet alles.

  Ook mogen moslims niet worden begraven tussen niet-moslims

  Apartheid in het hiernamaals? Moslims deden het juist zo goed. Begraven in het land van herkomst? Ruimte zat daar.

 9. 16

  Ik heb, helaas, veel te maken met jeugdzorg. Berichten als deze, waar de zorg voor zeer kwetsbare jongeren wordt uitbesteedt naar buiten de regio maken me heel erg boos. Moet je als ouder met kind met heel veel problemen opeens van de kop van Noord Holland of naar Zuid Holland of naar Gelderland reizen om je kind te bezoeken. Wat een ontzettende kutbestuurders hebben we in dit land.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/05/weg-vrij-voor-ingrijpende-verandering-in-jeugdzorg-a3059622

 10. 23

  @22: En dat landje kan dat zonder torenhoge benzineprijzen. Openbaar vervoer, onderwijs, zorg, nutsbedrijven: ze zijn er voor het nut van ’t algemeen en niet om alsmaar af te romen.

 11. 24

  Met dank aan het bankwezen wat een flink deel van de Luxemburgse economie uit maakt. (Sorry, ik wil het feestje niet verpesten) Ook leuk om te weten: 60% van de arbeid komt uit het buitenland. Maar dat kan snel in een postzegelstaatje.

  Oh ja, het brandstoftoerisme levert jaarlijks 600 mlj op! Het is een stukje omrijden en het kost wat CO2 emissie, maar die emissie compenseren ze dan weer met gratis openbaar vervoer! Klimaatneutraal brandstoftoerisme, wie heeft het?

  Goed bezig;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren