SG-café woensdag 05-12-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 05-12-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (25)

#1 majava

Is dit artikel bij oprui-tabloid AD een poging om de gele vestjes nieuw leven in te blazen?
“Energiere­ke­ning wordt volgend jaar 360 euro duurder”
Er is weinig nieuwswaarde, want het is een samenraapsel van al eerder genomen beslissingen en normale marktwerking en een 100% shameless plug van de site gaslicht.com.

Oh… en het is ook nog eens totale AD-bullshit. Op die site hierboven lees je in een artikel van 4.12 dit: “De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energierekening en bedragen gemiddeld zo’n 360 euro per huishouden per jaar. Daar is je 360 dan. Geen verhoging. Een regel en een subheader lager lees je dan dit: “Al met al valt de energienota van een doorsnee huishouden van drie personen volgend jaar zeker 160 euro hoger uit.”

Geen 360, maar 160. Blijf maar even doorlezen, want verder staat er dat overstappen naar een andere leverancier honderden euro’s kan besparen. 2019 kan dus gewoon goedkoper uitvallen. Trek je gele vestje maar weer uit. Al vrees ik dat die vestjes te lui zijn om links te lezen en de AD liegebeesten op hun woord geloven.

#2 Basszje

Je krijgt voor bouwmaterialen betaald als je bloemen exporteert, maar verder weet je nergens wat van af natuurlijk – https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nederlandse-banken-wasten-gestolen-magnitsky-miljoenen-wit

#3 Bismarck

Weliswaar al gisteren gebeurd: Qatar is uit de OPEC gestapt. Op zich niet erg verwonderlijk, aangezien de OPEC vooral door buurland Saudi-Arabië beheerst wordt, het land dat Qatar al ruim een jaar aan het bedreigen is.

#4 Le Redoutable

@1 Voor heel veel huishoudens is 360 euro bovenop de 190 van dit jaar gewoon heel veel geld voor iets waar ze niets voor terugkrijgen. Die 190 Euro van dit jaar komt heel erg in de buurt van de extra rekening die ik net binnen heb gekregen met precies dezelfde uitleg van de leverancier daarbij, dus zo veel zal daar niet aan “gelogen” zijn.

Overstappen is leuk om een bonus te pakken, maar, uiteindelijk moeten alle leveranciers de kostenverhoging doorberekenen, bovendien stappen vele huishoudens al regelmatig over omdat ze simpelweg elke cent nodig hebben om rond te komen. Al lezen de gele vestjes helemaal geen AD, die energierekening krijgen ze toch in de bus, je kan die kostenstijging dus toch niet verzwijgen in de hoop dat iedereen die zomaar slikt.

Zoals ik gister heb laten zien hebben de gele hesjes geen politieke kleur, ze komen uit de hele lagere inkomensgroep van SP tot PVV, een groep die op de rand van energiearmoede staat. Ik waarschuw hier al lang voor, maar telkens is het antwoord dat het allemaal wel mee zou vallen of zelfs goedkoper zou worden. Het tegendeel blijkt waar, en dan moeten die kosten de komende jaren nog vele malen omhoog om ook maar in de buurt te komen van wat de milieuclubs eisen, de gele hesjes zijn het directe resultaat daarvan. En als de politiek niet heel snel hun doelen naar een realistische waardes bijstelt, zoals Macron heeft moeten doen, gaan we er alleen maar meer van zien, of nog erger hebben straks een populistische regering.

#5 Bismarck

En waarom wordt de elektriciteit duurder? Omdat België op kerncentrales vertrouwt: “Wat niet meehelpt is dat meerdere Belgische kernreactoren door problemen stilliggen. Onze Zuiderburen kopen daardoor meer stroom in Nederland, wat de prijs opdrijft.” En niet door belastingverhogingen: “De belasting op stroom blijft dalen”

#6 majava

@4:

Voor heel veel huishoudens is 360 euro bovenop…

Het is geen 360 euro, dat is een AD verzinsel. Als je reageert op mij kun je tenminste de moeite nemen om mijn reactie te lezen of het artikel op gaslicht te lezen.

Zoals ik gister heb laten zien hebben de gele hesjes geen politieke kleur

Dat heb je niet laten zien, dat is jouw mening. Lees dat Volkskrant ding van jou, de NOS en van mij part het AD over de hesjesdragers dan is de waslijst aan klachten die ze hebben bijna oneindig. Dat gaven de journalisten ook al aan. Wat ik heb gedaan is kijken naar de individuele hesjes en fans op Twitter (want die gasten hebben het niet zo op openheid in hun gesloten Facebook groep). Dan is de meerderheid niet links. Het is bijna allemaal boosvolk voor wie racisme ook maar een mening is.

#7 Lutine

@4

zoals Macron heeft moeten doen

Macron moest niks. Hij dacht de gele hesjes met een fooitje naar huis te kunnen sturen. Die ruiken nu succes. En daar de boosmensen zowel links als rechts zijn komen ze met verschillende (en tegenovergestelde) wensen. Maar misschien heb ik het mis en horen we nooit meer wat van die gele hesjes.

#8 JANC

@4: alleen negeer je het punt van #1 dat die verhoging niet de chocoladeletters 360 maar 160 zijn. Zolang overstappen een keuze is die geld oplevert is jouw argument niet correct. Want het wordt immers aangeboden. Die stijging wordt dus niet doorberekend.

#9 analist

@1: welk artikel?

eens dat het een slecht geschreven artikel van AD is, maar jij kan er ook wat van. volgens mij is de totale toename 360 pj, waarvan 160 aan belastingen. of lees jij dezelfde (of andere) 160 euro weer op Gaslicht.com?

#10 majava

@9: Dat lees je inderdaad alleen op gaslicht.
https://www.gaslicht.com/nieuws/energieprijzen-2019-wat-betekent-dat-voor-uw-energierekening
Hier is het AD artikel op gebaseerd. Als je zo’n forse toename leest (360 in een jaar), ga jij dan wel of niet de bron lezen om te zien hoe dat dan zit?

Het is dan ook helemaal geen 360 e. Het kan ook gewoon 0 zijn. Dat lees je niet op AD.

#11 gbh

Stelletje kleuters:

Yale psychiatrist explains how devotion to Trump is based on emotional patterns most people grow out of by age five

https://www.rawstory.com/2018/12/yale-psychiatrist-explains-devotion-trump-based-emotional-patterns-people-grow-age-five/

#12 analist

@10: lijkt mij eerder een tikfout van het AD. je zou haast denken dat ze 160 euro bedoelen.

#13 Bookie

@12
In het artikel hebben ze het over € 200 stroom en gasprijzen (3 persoonsgezin) en € 160 belasting. Zelf gasloos dus voor mij valt het mee.

#14 Lutine

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/04/een-eeuwig-graf-voor-moslims-op-drentse-bodem-a3056037

We hebben er een probleem bij.

Hij wilde zijn vader begraven volgens de islamitische regels. Dat bleek in Nederland niet gemakkelijk. Er zijn volgens de uitvaartwebsite Lassurance 49 begraafplaatsen met een islamitisch deel in Nederland, maar die voldoen meestal niet aan de belangrijkste regel: een eeuwigdurend grafrecht.

Eeuwig duurt wel erg lang in een kabouterlandje als Nederland. Maar dat is nog niet alles.

Ook mogen moslims niet worden begraven tussen niet-moslims

Apartheid in het hiernamaals? Moslims deden het juist zo goed. Begraven in het land van herkomst? Ruimte zat daar.

#15 Joop

@14.

Laatste zin klinkt wel erg populistisch, Lutine. ;-)

#16 frankw

Ik heb, helaas, veel te maken met jeugdzorg. Berichten als deze, waar de zorg voor zeer kwetsbare jongeren wordt uitbesteedt naar buiten de regio maken me heel erg boos. Moet je als ouder met kind met heel veel problemen opeens van de kop van Noord Holland of naar Zuid Holland of naar Gelderland reizen om je kind te bezoeken. Wat een ontzettende kutbestuurders hebben we in dit land.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/05/weg-vrij-voor-ingrijpende-verandering-in-jeugdzorg-a3059622

#17 Henk van S tot S

@14:
En wat is nu precies je punt?
Of gun je die mensen hun eigen “ereveldje” niet?
;-)

#18 JANC

We may be 1-0 down at this stage of the negotiation with the EU but we can still win 2-0, aldus Boris Johnson

#19 gbh

Smelt van Groenlandse ijskap is in een stroomversnelling geraakt:

https://www.scientias.nl/smelt-van-groenlandse-ijskap-is-in-een-stroomversnelling-geraakt/

Warme Golfstroom is in 1500 jaar tijd nog nooit zo zwak geweest als nu:

https://www.scientias.nl/warme-golfstroom-is-in-1500-jaar-tijd-nog-nooit-zo-zwak-geweest-als-nu/

#20 Karin van der Stoop

@11: Tel daar bij op dat onderzoekers vonden dat mannelijke Trump-stemmers wellicht (correlatie aangetoond, causaliteit nog niet) hun mannelijkheid in twijfel trekken…: https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/onderzoek-wijst-uit-slappe-lulletjes-houden-van-trump

#21 Lutine

@20

Dat had ik zonder onderzoek ook wel door, Trump lult al slap zolang als ik hem in beeld heb. Daar is hij best wel goed in.

#22 Bismarck
#23 beugwant

@22: En dat landje kan dat zonder torenhoge benzineprijzen. Openbaar vervoer, onderwijs, zorg, nutsbedrijven: ze zijn er voor het nut van ’t algemeen en niet om alsmaar af te romen.

#24 Lutine

Met dank aan het bankwezen wat een flink deel van de Luxemburgse economie uit maakt. (Sorry, ik wil het feestje niet verpesten) Ook leuk om te weten: 60% van de arbeid komt uit het buitenland. Maar dat kan snel in een postzegelstaatje.

Oh ja, het brandstoftoerisme levert jaarlijks 600 mlj op! Het is een stukje omrijden en het kost wat CO2 emissie, maar die emissie compenseren ze dan weer met gratis openbaar vervoer! Klimaatneutraal brandstoftoerisme, wie heeft het?

Goed bezig;-)

#25 beugwant

@24: Verkopen die banken ook benzine? En hebben ze ook een filiaal hier in de buurt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*