1. 5

  Even iets anders. Vandaag ontving ik een aankondiging van Enexis dat binnenkort mijn elektriciteits- en gasmeter allebei worden vervangen door een zgn. “slimme” energiemeter. Ik weet dat daar enkele jaren geleden heel wat over te doen is geweest, men wilde het vanuit Den Haag zelfs verplicht stellen. Dat is gelukkig niet doorgegaan, dus je kan ook weigeren. Ook zou het mogelijk zijn om de dataverbinding in het apparaat uit te laten zetten. Die informatie staat natuurlijk niet in het vrolijke positieve foldertje, daarvoor moet je de website van Enexis wat beter doorpluizen. Zonder die verbinding zouden je verbruiksgegevens niet continu aan de hogere machten worden doorgegeven. Of dat wil men je althans laten geloven. Je blijft dan zelf de meterstanden doorgeven voor de rekening. Wel hou je dan de mogelijkheid om zèlf gegevens uit het ding op te vragen. En dat is misschien toch wel weer interessant, daar ben ik technofiel genoeg voor.

  Ik sta nu dus voor de volgende keuze:

  – Het ding compleet te weigeren.
  – Het ding te laten installeren maar dan zonder verbinding.

  De optie van installeren met continue verbinding is voor mij géén optie, dat hoef ik hier zeker niet uit te leggen.

  Iemand hier ervaring mee? Ik heb gelezen dat bij sommige mensen het (gemeten) verbruik na plaatsing veel hoger werd. Dat moeten we natuurlijk ook niet hebben. Andere nadelen?

 2. 7

  @5:
  Ik meen dat die problemen van onnauwkeurigheid, bij de huidige slimme meters niet meer voorkomen.
  Kan er hier
  https://www.gaslicht.com/energie-informatie/slimme-meter
  niets over vinden.
  Als je geen “terugdraai-meter” en binnenkort zonnepanelen, wilt plaatsen is een slimme meter wel handig.
  Zie https://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren
  doorscrollen naar “Eisen aan de meter”
  GreenChoise betaald het eerlijkst voor teruggeleverde stroom (staat ook in bovenstaade link

 3. 8

  @7: Ik ben al klant bij Greenchoice. Dat leek destijds al de beste keuze. Met zonnepanelen en terugleveren heb ik nog niets te maken. Zou wel willen, maar de verhuurder denkt daar anders over. Mind you: we hebben ook pas sinds enkele jaren dubbel glas en een HR-ketel. Met andere woorden we lopen hier bepaald niet voorop in de ontwikkelingen. Maar het zal misschien ooit wel komen.

  Ik neig ernaar de slimme meter te laten komen en het communicatiedeel uit te laten zetten. En dan zelf te gaan hobbyen met de gegevens uit het apparaat. Er zijn op het web heel wat voorbeelden te vinden van mensen die een Arduino op hun meter hebben aangesloten om de verbruiksgegevens uit te lezen. Dat lijkt me nuttig en leuk om te doen.

 4. 10

  @9:

  De Arduino zal best makkelijker zijn dan met een zaklamp, bloknootje en potlood op je knieën liggen.

  Dat is precies het idee. Als je toch een beetje bewust met energie om wil gaan dan is het wel nuttig om van uur tot uur inzicht te hebben in je verbruik. Maar wie duikt er nu elk uur de meterkast in?

  De slimme meter als “speeltje” :-)

  De netbeheerder knarst met de tanden ;-)

  Laat maar lekker knarsen, daar zit ik niet zo mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren