1. 1

  Even peilen hier: gaan we voor of tegen stemmen met het raadgevend referendum dat Geenstijl naar alle waarschijnlijkheid gaat afdwingen en is Sargasso groen of donkergroen van jaloezie dat ze een landelijk raadgevend referendum naar alle waarschijnlijkheid hebben weten te bewerkstelliggen?

 2. 2

  Als ik het lijstje rechts zo bekijk is er blijkbaar alleen nog maar het SG-café als WvdD. Gebeurt er dan echt zo weinig in de rest van de wereld dat we geen waan meer kennen of is het café zo goed dat alle wanen daarin geplempt worden?

 3. 5

  @4: En daar gaat een *raadgevend* referendum wat aan doen? Da’s best ironisch.

  Ik weet het niet hoor, met referenda? Stel dat ze dwingend zijn, en er komt verplicht een referendum over het herinvoeren van de doodstraf. Die zou best eens op een meerderheid kunnen rekenen. Moeten we niet willen. Want de wens van de meerderheid van de bevolking is niet perse het beste.

 4. 7

  @4: die democratie waar iedereen om de zoveel tijd de kans heeft om die hele bende weg te stemmen… en het keer op keer niet doet. VVD nog altijd stevig in het zadel, is het niet? En datzelfde stemvee zou opeens wel een correcte beslissing kunnen nemen.

 5. 8

  @6: Ik betwijfel dat. Net als het grondwetsreferendum – Geen EU maar een een Nederlands referendum trouwens – gehouden is nav van een speciaal daarvoor aangenomen wet. Je kunt dus overal een referendum voor houden, als je maar even een wetje maakt. Dat zal ongetwijfeld ook, op EU-niveau kunnen. En dus ook voordat er überhaupt een besluit genomen wordt.

  Alles kan, als men maar wil.

  En als men dus geen referendum wil, dan komt dat er ook niet. Met alle geleuter dat je maar kunt verzinnen er omheen.

  NB: ik ben een groot voorstander van referenda en ik denk dat het grondwetsreferendum een van de beste initiatieven ooit is geweest. Als je geen referenda wil, wil je eigenlijk ook geen democratie. Democratie is meer dan alleen maar stemmen voor iemand die voor jou dingen gaat roepen. Dan moet je elke vorm van wettelijk verkozen leider accepteren als democratisch want daar is het verschil met NL of EU en zo echt niet zo groot.

 6. 9

  @7: correcte beslissingen bestaan niet. Alleen beslissingen die instemming hebben. En dat kan over tien jaar best wel eens fout kunnen blijken. Jammer dan. Dat komt in democratieën voor en in autoritaire systemen.

  Het omgekeerde komt trouwens ook voor.

 7. 11

  @8
  Nederland kan niet eenzijdig de doodstraf herinvoeren. Dat moet dan een Europees besluit zijn, waarover een referendum kan worden gehouden.

  We hebben een correctief referendum, omdat geen kiezer het met alle punten van een partij eens kan zijn, waarop deze zijn stem eens in de vier jaar mag uitbrengen. Tevens worden er besluiten genomen over zaken die nooit in een programma hebben gestaan.

  Een corrigerend referendum zou wat mij betreft bindend moeten zijn, een initiërend referendum lijkt mij een slecht idee.

 8. 12

  Het is nog een beetje vroeg voor bier. Doe maar water.
  En wil je de TV even aanzetten: ik wil je wat laten zien.

  Californië wordt elk jaar een minder aantrekkelijke woonplaats. Belangrijkste reden om te vertrekken: het is onzeker of er over 5 jaar nog wel schoon drinkwater zal zijn.

 9. 13

  @8: ” Als je geen referenda wil, wil je eigenlijk ook geen democratie. Dan moet je elke vorm van wettelijk verkozen leider accepteren”
  Wat een ontzettende drogredenering is dat dan. Vertegenwoordigende democratie is ook democratie en dat houdt iets meer in dan “wettelijk verkozen”.

  @11: “Nederland kan niet eenzijdig de doodstraf herinvoeren. Dat moet dan een Europees besluit zijn, waarover een referendum kan worden gehouden.”
  Hier geloof ik helemaal niets van. Volgens welk verdrag? De EU kan hooguit bij internationaal verdrag afgesproken hebben dat landen die zich bij dat verdrag hebben aangesloten de doodstraf niet kunnen herinvoeren. De beslissing tot herinvoering ligt hoe dan ook alsnog bij de landen (die daar door de EU alleen van weerhouden kunnen worden).

 10. 14

  @1 De meeste op Geenstijl weten niet eens op een kaart aan te wijzen waar Oekraïne ligt, laat staan dat ze weten waar het verdrag over gaat. Geenstijl werkt alleen in op de anti EU stemming bij het PVV volk wat daar in meerderheid vertegenwoordigd is.

  Daarnaast is het een onzinnig referendum, want het verdrag is al lang afgesloten en Nederland kan het niet in zijn eentje terugdraaien. Wat het hoofdzakelijk doet is het Kremlin wat positieve propaganda bezorgen, Putin gebruikt PVV achtige groepen in heel Europa als zijn useful idiots. Bovendien toont het het nut van de representatieve democratie aan.

 11. 15

  @14: “Daarnaast is het een onzinnig referendum, want het verdrag is al lang afgesloten en Nederland kan het niet in zijn eentje terugdraaien.”

  Niet het verdrag, wel de nederlandse wet die het ratificeert en dan geld het verdrag voor ons gewoon niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren