1. 2

  @1: Ach er is altijd nog de catch 22 van de aantallen. Zodra er een opvang gepland wordt, staan de dorpsbewoners meteen te eisen dat de opvang kleinschalig moet blijven. Dat de kosten van de opvang daardoor een veelvoud worden, is voor diezelfde mensen later weer reden om te roepen dat het allemaal te duur is.

 2. 3

  @2: Goed, welbeschouwd is kleinschalig ook beter dan moloch azc natuurlijk, zij het dat dan alle vluchtelingen alleen nog maar opgevangen kunnen worden als gemeenten gewoon geen weigerrecht meer hebben.

  Otterlo over kleinschalig:
  Spandoek:”600 nee, 100=ok”
  Reporter:”Maar liever eigenlijk niemand?”
  Otterloër:”Liefst niemand!”

 3. 5

  @3: “welbeschouwd is kleinschalig ook beter dan moloch azc natuurlijk”
  Daar verschil ik toch van mening over. Een AZC heeft professionele medewerkers nodig (begeleiders die kunnen omgaan met getraumatiseerde vluchtelingen, tolken, therapeuten, taaldocenten, voorlichters naar de omliggende bevolking, beveiliging tegen extreemrechtse agressie). Als je asielzoekers gaat verspreiden over heel veel kleinschalige locaties, betekent dat dat je simpelweg niet overal deze mensen erbij kunt zetten. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de opvang. Als gevolg daarvan loop je weer een groter risico dat er iets mis gaat (ruzie, vandalisme, hongerstaking, noem maar op) en ook dan staat half Nederland weer te zie-je-wellen. Daarnaast loop je het risico dat bij kleinschaligere opvang men het ook de moeite niet waard vindt om eventuele aanpassingen te doen (bv. in het kader van veiligheid), want te duur voor dat handjevol mensen.

 4. 7

  @5: Zie je wellers moeten hun bec houden. Maar da’s een open deur.
  In feite verandert het aantal vluchtelingen niet als je verspreidt of centreert. En ik mag hopen dat de meeste hulpverleners/professionals kunnen woonwerkverkeren. Taalles e.a. kunnen wel gecentreerd gedaan worden.
  Voordeel is het voorkomen van AZC-ghetto vorming twee kanten op. Met andere woorden: meer tweerichtingscontact met de al langer in Nederland wonenden. Plus minder peer pressure in de AZC’s.

  Edit, oh ja, @4:

  https://www.youtube.com/watch?v=BgDEG4w_VV0

 5. 8

  @7: Tolken, bewakers en begeleiders heb je toch behoorlijk permanent op locatie nodig. Meer locaties betekent simpelweg meer mensen nodig. En woon-werkverkeren is leuk, maar werk-werkverkeren is toch echt puur verspilde tijd (en daar ga je bij de spreiding over minilocaties veel van nodig hebben), net als de tijd die je kwijt bent aan vervoer bij centrale taallessen (en dat kan ook maar beperkt, je kunt niet mensen voor de taallessen 100km gaan verslepen, het zijn geen splintergrefo’s).

 6. 9

  @8: 100 km had ik het het ook niet over. Juist overal, verspreid door alle dorpen en elke stad, met regionale centra, de grotere kernen, voor taalles, andersoortige scholing, spreekuur, etc. Dat vereist inderdaad wel een uitbreiding aan personeel, maar daar ben ik ook voor. Er is jarenlang veel expertise verloren gegaan, want minder vluchtelingen. Ik begrijp dat wat ik zeg meer geld gaat kosten, maar dat mag wat mij betreft geen contra zijn, los van het feit dat het op de totale begroting rondom vluchtelingen niet veel zou uitmaken.
  Bomvolle leefgemeenschappen van honderden mensen, inclusief gezamenlijke keukens en dergelijke. Pfffff, ik moet er niet aan denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren