SG-café vrijdag 05-01-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 05-01-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (24)

#2 Emile M

Alleen in de virtuele bar gooi ik nog maar eens een balletje op. Zou er een juridische basis zijn voor deze loterij?
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/04/een-loterij-bepaalde-de-uitslag-in-virginia-republikein-yancey-won-a1587208

#3 gbh

“You Can’t Make This S— Up”: My Year Inside Trump’s Insane White House

https://www.hollywoodreporter.com/news/michael-wolff-my-insane-year-inside-trumps-white-house-1071504

#4 Anoniem

@2 Het is in heel veel landen en bij veel organisaties zo dat bij gelijke stemmen bij de verkiezing van een persoon het lot beslist. Zo ook in Nederland:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004627/2017-12-01#AfdelingII_HoofdstukP_Paragraaf2_ArtikelP7
Ik vind het ook wel wat hebben. Misschien lees ik er te veel in, maar toch een mooi idee in de steeds verder polariserende samenleving dat beide kandidaten, als ze genoeg stemmen hebben, gewoon goed genoeg zijn om in het openbaar bestuur plaats te nemen.

#5 Bismarck

@4: Ik vind het geen fraaie oplossing en in een districtenstelsel is het ook relatief makkelijk op te lossen met een extra kiesronde in het district waar de stemmen staken. In het Nederlandse stelsel zou dat een stuk problematischer zijn voor verkiezingen op hoger dan gemeentelijk niveau, maar daar is puur door het aantal kiezers de kans op stakende stemmen ook veel kleiner.

In dit geval (en in het algemeen in de VS) speelt nog wel een tweede (in mijn ogen groter) probleem mee: Of een stem ongeldig is, is daar een arbitrair proces, omdat de grondwet stelt dat het gaat om de intentie van de kiezer. Een biljet waar bv. vijf hokjes zijn ingekleurd, maar ook één naam is onderstreept, kan dus afhankelijk van hoe de kiescommissie er tegenaan kijkt, toch een geldige stem zijn (voor de onderstreepte naam). Bij gevolg is het aantal geldige stemmen dus een grijs gegeven, dat zelfs de inzet kan zijn van juridische processen. Denk bv. aan Florida in 2000, waar de layout van de stembiljetten ertoe leidde dat Gore meer ongeldige stemmen accumuleerde dan Bush. Vervolgens liet Gore ongeldige stemmen aanvechten en moesten die herbekeken worden op geldigheid. Op een gegeven moment liet de gouverneur van Florida (toevallig een broertje van Bush) dit proces stilleggen omdat hij het te lang vond duren, waardoor Bush president werd. Dan kom je al gevaarlijk dichtbij de wijsheid van Stalin.

#6 Bismarck

@4: Nog aanvullend: Jullie weten al hoe ik denk over districtenstelsels en Gerrymandering, maar het is wel duidelijk dat de samenstelling van het parlement daar wel heel scheef loopt met de stemverhoudingen.

#7 JeroenT

hehe, het muntje is bij ‘m gevallen; het duurde even…
Heeft iemand enig idee wat de brave borst nu met zijn tijd moet gaan doen? En waar moet de sukkel van gaan leven? Wachtgeld?

https://nos.nl/artikel/2210590-camiel-eurlings-treedt-terug-als-lid-internationaal-olympisch-comite.html

#8 gbh
#9 Lutine

@7

En waar moet de sukkel van gaan leven?

Uitsmijter?

#10 Lutine

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2210606-in-venezuela-heeft-iedereen-honger.html

Nu Venezuela op instorten staat, lijkt de teloorgang van links op het Zuid-Amerikaanse continent compleet. Een jaar of tien geleden woonden drie van de vier Zuid-Amerikanen nog in een socialistisch geleid land. De populariteit van ‘knalrode’ presidenten, zoals de charismatische Hugo Chávez in Venezuela, en meer gematigde linkse leiders als Lula da Silva in Brazilië, was ongekend. De term ‘Roze Vloed’ was geboren. Internationaal was er lof voor de progressieve politici die het continent zouden veranderen. Maar toen keerde het tij.

Een ongemakkelijke waarheid, socialisme werkt niet.

#11 Co Stuifbergen

@10: dictaturen werken niet.

sommige vormen van socialisme werken erg goed:
– gratis onderwijs, in plaats van kinderarbeid
– woningcorporaties (tot ze te groot werden)
– werkloosheidsuitkeringen, ziektekostenverzekeringen
– arbo-wetgeving
Voor veel van deze maatregelen geldt dat ze leidden tot een hogere productiviteit, naast de betere gezondheid.

en ik zou eraan toe willen voegen:
– AOW (dit leidt niet direct tot meer productiviteit, wel tot meer welzijn)

#12 Bismarck

@10: Ik ben benieuwd naar jouw inzichten over Brazilië in dit verband. Waar nu een president zit die veel corrupter is dan de socialistische voorganger die door het parlement is gewipt op dubieuze corruptiebeschuldigingen.

@7: Ik gok zo burgemeester in één van de kleinere gemeentes in Limburg. Wie weet wel zijn geboorteplaats Valkenburg. Kan ie ook nog wat met sport blijven doen.

#13 JeroenT

@12: burgemeester zonder VOG??

#14 Bismarck

@13: Waarom zou die die niet krijgen? Bij mijn weten is Eurlings niet Jos van Rey (die zal de komende 2 jaar geen VOG krijgen voor een Burgemeesterschap).

#15 Lutine

@11

Socialisme als dictatuur werkt niet bedoel je? Venezuela was toch aanvankelijk een democratie, maar inmiddels overgegaan in een dictatuur. Wat dat betreft was het een interessant experiment. Op het moment dat het uitdelen van gratis geld niet langer werkte ging de democratie over in dictatuur. Dat lijkt me een belangrijke les.

De door jou genoemde vormen van socialisme kennen we in ons land ook. Grotendeels tot stand (en in stand gehouden) gekomen door regeringen van verschillende signatuur. Door de bank genomen gaat het dan ook niet slecht in Nederland en de west Europese democratieën.

@12

Je verzet de doelpalen, Bismarck. Als de ene corrupte president vervangen wordt door de andere, dan zegt dat niets. Ook als de regering van Maduro wordt vervangen door een rechtse regering geeft dat geen garanties op een betere gang van zaken.

#16 Henk van S tot S

Willem Alexander op bezoek bij Buma.

Ik heb een vraag betreffende 6 januari:

Ik kan de koning van Spanje uitnodigen om te verenen met een diner, maar wie nog meer?
;-)

#17 McLovion

@15: Ja maar wat werkt wel? Alsof die landen die daar genoemd worden zulke gezellige consumptie paradijzen waren toen ze nog vrolijke kapitalistische corrupte dictaturen waren? Toen leefde zeker niemand in armoede? Beetje popi geschiedsvervalsing allemaal. Jan lul in Latijns-Amerika is altijd al de lul geweest, met de Spanjaarden, na de ” bevrijding”, onder rechtse dictaturen, onder linkse corrupte regimes. Er is daar sinds het kolonialisme altijd een dunne laag welgestelden geweest die door de eeuwen de touwtjes in handen hebben gehad ongeacht in welke vorm. Dacht je echt dat in bijvoorbeeld nu in Venezuela vlak onder de “publieke” top echt andere poppetjes zitten dan voor Chavez?

En in plaats van goedkope statements zoals “socialisme werkt niet” of “marktwerking werkt niet” op dit soort complexe samenlevingen los te laten is het wellicht verstandig genuanceerde analyses er op los te laten.

#18 Emile M

@15: Niet alleen bij linkse mensen corrumpeert macht. Erdogan is niet links, deelt geld uit en schuift zijn land een dictatuur in; Poetin in Rusland en Kagame in Rwanda idem dito toen zij het aantal ambtstermijnen oprekten.

#19 gbh
#20 Cerridwen

@17: jarenlang liep (een deel van) links weg met de socialistische Chavez, en nog steeds zie je dat bijvoorbeeld de SP en Corbyn uiterst zuinig zijn in hun veroordelingen van het regime Maduro.

En nu het in Venezuela rampzalig uitpakt moeten we het ineens genuanceerd gaan bekijken?

Voor iemand met een links wereldbeeld is dit de gemakzuchtige uitweg. Maak in plaats daarvan eens zo’n opmerking over een rechtse politicus (hoeft niet eens een dictator te zijn). Of reflecteer op waar het mis is gegaan.

#21 Hans Verbeek

Na de Arabische Lente in Libië en de opstand tegen Assad in Syrië zijn er nu een “spontane betogingen” tegen de regering in Iran.
Even wat achtergrond over deze betogingen:

#regimechange #perpetualwar

#22 McLovin

@20: je moet niks, maar genuanceerd denken is meestal wel aan te raden. Maar als je vastgeroest wil blijven denken in dogma’s, gaat u gang. Ik leer graag van mijn fouten en wijzig mijn mening wel eens. Voortschrijdend inzicht heet dat geloof ik.

#23 Bismarck

@15:Je verzet de doelpalen, Bismarck

Ik verzet geen doelpalen, Lutine. Jij komt aan met een citaat over oa. Brazilië, waar een socialistische president is vervangen door een rechtse president, Lutine. Ik ben benieuwd hoe je dus denkt over Brazilië, Lutine, in het kader van je bewering “socialisme werkt niet”. Dat heeft niets te maken met verzetten van doelpalen en alles met jouw stelling en citaat, Lutine. Vertel maar eens, Lutine, hoe werkt socialisme niet in Brazilië, vooral in vergelijking met kapitalisme. Of roep je maar wat in #10, Lutine?

Ook als de regering van Maduro wordt vervangen door een rechtse regering geeft dat geen garanties op een betere gang van zaken.
Mag ik daar al een licht terugkrabbelen in lezen? Het gaat niet om socialisme (of kapitalisme), maar om corruptie?

@20: ” jarenlang liep (een deel van) links weg met de socialistische Chavez”
Je liegt. Ook hier op Sargasso is Chavez door de jaren heen door redactie en vele reaguurders behoorlijk ongenuanceerd veroordeeld, ongeacht de nuanceringen die er toen toch echt makkelijk aan te dragen waren. Inmiddels gaat het in Venezuela slecht genoeg om met de stroom mee Maduro te veroordelen ongeacht voorgeschiedenis en omstandigheden (want dat het met Venezuela zo slecht gaat is ook niet uitsluitend Maduro te verwijten, dus nuancering is nog steeds noodzakelijk).

#24 Lutine

Een ongemakkelijke waarheid

Het was een voorspelling die is uitgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*