1. 1

  https://www.trouw.nl/groen/rusland-is-van-plan-veel-meer-steenkolen-te-exporteren-~a0c69d8e/

  De penetrante geur van brandende steenkool op een willekeurig Russisch treinstation leert dat, klimaatakkoorden ten spijt, deze fossiele brandstof in dit land nog lang niet op zijn retour is. Verre van dat. Met de bestaande voorraden kan Rusland als het moet nog eeuwen vooruit.

  En dan niet alleen om, zoals nu nog steeds, de eigen treinen te verwarmen of elektriciteitscentrales te voeden, want voor dat laatste wordt meer en meer overgeschakeld op gas. Moskou rekent op een forse groei van de steenkoolexport in de komende jaren, vooral naar de Aziatische markten.

  De Aziatische markt is een groeimarkt. Het fossiele tijdperk begint in de derde wereld pas net.

 2. 3

  @1: En als je de Nederlandse klimaatpogingen afzet tegen de spontane (en onblusbare) steenkoolbranden van carboonlagen die in Noord-China aan de oppervlakte komen, dan zijn dat mondiaal gezien eigenlijk ook maar een druppel op de gloeiende plaat.
  Waar ik dan meer vraagtekens bij stel, is dat er in Europa een rem is gezet op volautomatisch geproduceerde Chinese zonnepanelen met een bijzonder gunstige prijs/kwaliteitverhouding. D’r heeft er blijkbaar weer eentje in Brussel om zijn nering zitten janken.

 3. 4

  @3

  De klimaatdiscussie moet dus anders gevoerd worden. Het ligt in de rede dat ontwikkelingslanden ook ons welvaartsniveau willen halen en dan gaat het klimaat helemaal door het plafond. We kunnen wel rekenmodellen er op los laten om 1,5 of 2 graden opwarming te berekenen. We zullen met het oog op de toekomst met een veel erger scenario rekening moeten houden en vooral ook wat dat gaat betekenen.

  Chinese zonnepanelen vind ik prima, dan moet Europa maar concurrerend worden. En leg er maar veel neer, geen probleem. Maar we gaan het niet redden met zon, wind, geowarmte en nog wat dingetjes.

 4. 5

  Ik ben wat dat betreft zo’n doemdenker. Niet aangaande het klimaat of extreme uitkomsten, al komt dat er ook wel achteraan, maar de wil om er nu iets aan te doen, alle positieve ontwikkelingen ten spijt. Ik zie genoeg aanleg in de mens om het compleet uit de klauw te laten lopen via het niet kunnen afkicken van fossiel.

  Nu kent iedereen de scenarios wel die over en emissies en temperatuur gaan. Ook over gevolgen als zeespiegelstijging, droogte, overstromingen e.d. wordt gepraat. Maar wie heeft het nu over de miljoenen (ook Nederlanders) die op pad gaan en ergens anders hun heil zoeken? Waar is dat scenario? Ik zal het niet meemaken, maar ik denk dat ook al hebben we het (waarschijnlijk) over iets na het jaar 2100, dan nog zou ik dat wel in beschouwing nemen.

 5. 6

  @2

  De burgemeester van Dokkum en die van Utrecht zijn beiden even verstandig. KOZP moest op een aparte locatie demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas. Pegida moet ook op een aparte locatie demonstreren.

  Als jij de verkeerde vergelijking gaat maken, dan krijg je ook een verkeerde uitkomst. Jij haalt fascistische blokkeerfriezen er bij, die wilden helemaal niet demonstreren, maar demonstreren onmogelijk maken.

 6. 8

  @5:

  Maar wie heeft het nu over de miljoenen (ook Nederlanders) die op pad gaan en ergens anders hun heil zoeken?

  Niemand. Maar het wordt geen pretje als het laatste aardgas op is en de import van gas uit Noorwegen en Rusland gaat haperen.

  Ik zal het niet meemaken

  Dat geldt voor de meeste onder ons.

 7. 9

  @8: waarom is de staatsschuld wel een zogenaamde zorg voor ‘onze kleinkinderen’ maar een niet-ondenkbare toekomst met voedselcrises, minder bewoonbare aarde en conflicten agv extreme klimaatopwarming dat niet?

 8. 10

  Nou gefeliciteerd jonge ouders, we lopen in Europa blijkbaar voorop met het niet vaccineren van onze kinderen. In Amerika wordt nu dus gewaarschuwd voor Europese toestanden

  A raging measles outbreak in Europe may be a warning sign of what could occur in the U.S. if something doesn’t change soon, experts say.

  So far this year, there have been 41,000 cases in Europe and 40 deaths, according to the World Health Organization. The European experience may offer a window on how quickly things can go awry when parents choose not to vaccinate their children, doctors caution.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren