SG-café maandag 10-09-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 10-09-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (45)

#2 Anno Niem

Waarom is Okke Ornstein nog niet geschorst door Twitter?

#4 rongvk

@1 Jezus man, 30 jaar geleden was bij ons het dorp 1,5km verderop nog een andere cultuur, met alle matpartijen en incidenteel messentrekken -als er tijdens de kermis teveel werd gezopen- van dien.

De definitie van vreedzaam is wat subjectief, maar ik maak me bepaald geen zorgen dat mensen met een ander kleurtje mijn strot afsnijden of de lokale Albert Heijn in de as leggen.

#5 Karin van der Stoop

@4: Ik woon in de Bijlmer. Nou ja, waar ik woon is het over het algemeen een vrij blanke bedoening, maar waar ik boodschappen doe (op verschillende plaatsen, ik heb wel 5 of 6 winkelcentra in de buurt) is het een smeltkroes van heb ik jou daar. De snackbar zit naast de donnerkebabtent, de kroeg zit naast de toko en de Turkse groenteboer. De oer-Hollandse kaasboer maakt reclame voor de Marokkaanse visboer omdat die zulke lekker kibbeling heeft. De supers worden bemand door allerhande types met verschillende achtergrond, die onderling soms een andere taal spreken, maar als je vragen hebt word je prima geholpen in het Nederlands. Of Engels (ook veel toeristen hier wegens camping en hotel in de buurt). Hier en daar doolt een dakloze rond en die komt ook nog aan zijn kostje. Regelmatig wordt Jezus’ boodschap luidkeels verkondigd, tegenover de moskee die ook druk bezocht wordt. Als je hier woont snap je echt dat gemekker over clashende culturen niet.

#6 analist

@5: Bijlmer, waarin miljoenen aan stadsvernieuwing is gepompt, lijkt mij niet representatief. zo extreem als in #1 is het in Nederland niet, maar dat het goed gaat… nee. het gaat.

#7 JANC

@6: “extreem”: In Köthen is iemand tijdens een gevecht neergestoken. Dat is niet niks. Maar het zou niet zo breed in de pers worden uitgemeten als er geen mensen met een ander kleurtje bij betrokken zou zijn geweest. Idem Chemnitz – het slachtoffer daar was notabene een niet-Duitser. Het is de hysterische disproportionele aandacht die extreem is. Frankrijk kom ik vrijwel nooit. Kan ik met geen zinnig woord iets over zeggen. Behalve dat er ieder jaar vele Nederlanders en Belgen op vakantie gaan. Goed, ze zullen niet in de banlieu’s komen, maar zo extreem zal het wel niet zijn. Het lijkt mij dat er gewoon problemen zijn in bepaalde buurten, net zoals dat in Nederland is. Maar als de Bijlmer niet representatief is, is een banlieu dit ook niet.

#8 Hans Verbeek

De winter op het noordelijk halfrond is alweer vroeg begonnen.
Sneeuwbedekking is alweer groter dan het langjarig gemiddelde.
(zie Global Snow Lab of Canadian Cryosphere Watch

#9 JANC

In België is er een politiek relletje ontstaan. Onlangs zei Bart de Wever, kopstuk van de Vlaams-nationalistische N-VA dat de politiek geïnfiltreerd wordt door de drugsmaffia. Kopstuk Kris Peeters van de CD&V, zeg maar de Belgische CDA, meende dat De Wever overdreef. Nu dat twee Antwerpse CD&V politici in Frankrijk zijn opgepakt moet Peeters toegeven “Dat waren profetische woorden”.

In hetzelfde interview kon hij het desondanks of wellicht daarom niet nalaten een jijbak te doen richting De Wever/N-VA en het gebeuten te bagaliseren “hij stond maar op plaats 46”.

#10 Henk van S tot S

@8:
Dat is te verklaren:

Door opwarming wordt wordt de droge polaire lucht (waar geen sneeuwkristallen in gevormd worden) vochtiger, dus val er meer sneeuw.

#11 analist

@7: ja ok, maar het ene niet-representatieve voorbeeld counteren met het andere. wat levert dat op?

#12 Bolke

https://edition.cnn.com/2018/09/10/politics/us-bolton-icc-plo-intl/index.html

Misschien wordt het eens tijd voor wat sancties tegen de VS

#14 JANC

@10: Zoiets is wel vaker geschreven. Helaas, het is soms tegen een muur praten.

#15 JANC

@11: Je moet niet zo overdrijven. Dat fear-mongering is schadelijk. Hoewel het door (extreem)rechts tegengesproken wordt was er bijna sprake van het recht in eigen hand nemen in Chemnitz omdat er geen nuance meer wordt aangebracht. Je bent voor of je bent tegen. We schieten niets op met het probleem erger voor te stellen als het eigenlijk is.

#16 analist

@15: mwah. bagatelliseren creert vooral irritatie bij degenen die “on the fence” zitten. een Karin die alles fantastisch of verschrikkelijk vindt heb je al overtuigd. en zelfradicaliseerder “Le Redoutable” overtuig je haast per definitie niet.

#17 Hans Verbeek

@10: dat weet ik, Henk. #noargumenthere
Maar wellicht weerkaatst de extra (vroege) sneeuwval zoveel zonlicht dat de atmosfeer niet verder zal opwarmen. (negatieve feedback)

#18 Hans Verbeek

Trumps nieuwe vuiligheidsadviseur, Bolton, waarschuwt dat een aanval met chemische wapens in Syrië beantwoord zal worden met nog zwaardere vergeldingsbombardementen door de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Zou Assad werkelijk zo gek zijn om zich nogmaals aan die steen te stoten? Of zouden de White Helmets een aanval met chemische wapens in hun laatste bolwerk Idlib ensceneren?

Ik hoop geen van beiden… wat dan weer jammer zou zijn voor de Amerikaanse wapenindustrie.

#19 Manfred

@17 Dus hoe meer wit hoe minder klimaatopwarming?

Dat betekent enerzijds dat Zwarte Pieten slecht zijn voor het klimaat, anderzijds dat witte mensen goed zijn voor het klimaat. Dilemma.

#20 Henk van S tot S

@17:
Pffffff !!!

#21 gbh

@18: Dat heet een vrijbrief: zolang Assad, Iran en de Russen Idlib op elke andere mogelijke manier compleet uitmoorden is er helemaal niets aan de hand.

Weekje Corbyn in beeld:

https://mailchi.mp/cbea7d29949c/weekly-labour-antisemitism-roundup

#22 gbh

Regime atrocities have been documented by Syrian rescue workers, medics, human rights activists, and journalists.

Today Labour’s Shadow Foreign Secretary @EmilyThornberry smeared them all as terrorists: “so-called open source intelligence provided by proscribed terrorist groups” [b]

https://twitter.com/EmilyThornberry/status/1039192457429348354

Schandaal!

#23 Hans Verbeek

@21: van compleet uitmoorden is geen sprake, gbh.

#24 Bismarck

@17: “Maar wellicht weerkaatst de extra (vroege) sneeuwval zoveel zonlicht dat de atmosfeer niet verder zal opwarmen. “
Wat was er ook alweer met september in het noordpoolgebied? Iets met de ondergang van een bepaalde lichtbron…

#25 Hans Verbeek

@24: daar hebben we het eerder over gehad, Bismarck. De zon staat inderdaad lager dan in juni.
Maar stel je nu eens voor dat de extra sneeuwbedekking in september veel groter wordt dan de afname in mei en juni.
Het wordt natuurlijk een heel moeilijke integraalberekening, maar ik acht het goed mogelijk dat de extra sneeuwval in september en oktober voldoende zonlicht weerkaatst om de afname van het sneeuwdek in mei en juni te compenseren. Dat is mijn persoonlijke interpretatie.
In juni en juli was het dit jaar kouder dan normaal in het noordpoolgebied.

#26 majava

@25: voordat je helemaal giddy wordt van één momentje met wat meer sneeuwbedekking, ga nog eens terug naar je originele post waar je schreef “…groter dan het langjarig gemiddelde.” Heb je wel eens gekeken naar wat dat langjarige gemiddelde is? Als dat die 1998-2011 is, dan zit je te vergelijken met een periode al retedik in de opwarming. Alle jaren er vlak na zullen dus vrij wild om dat recente gemiddelde heen zitten. Ook eronder. Gewone variatie.

#27 Hans Custers

Dat is mijn persoonlijke interpretatie.

Precies. Het is de persoonlijke interpretatie van een notoire verspreider van bullshit. Totaal niet serieus te nemen. Alleen de ware bullshitter is in staat wat te brallen over een albedo effect van een pietepeuterig beetje meer sneeuw dan gemiddeld in een enkele maand van een enkel jaar en om ondertussen de langetermijntrend (ik herhaal: de langetermijntrend) van het zee-ijs totaal te negeren.

De definitie van bullshit van Harry Frankfurt (bron: Rational Wiki) is helemaal van toepassing op wat Verbeek hier uitkraamt.

Philosopher Harry Frankfurt, in his essay On Bullshit, attempts a rigorous philosophical definition of bullshit. For Frankfurt, this consists of drawing a sharp distinction between a bullshitter and a liar; the difference being that a liar cares enough about the truth to state known falsehoods, whereas a bullshitter does not care because some other goal is paramount. “Liars at least acknowledge that it matters what is true. By virtue of this, Frankfurt writes, bullshit is a greater enemy of the truth than lies are.”

#28 Hans Verbeek

@26:

dan zit je te vergelijken met een periode al retedik in de opwarming.

FYI, majava.
De gemiddelde sneeuwbedekking per seizoen is sinds 1972 niet noemenswaardig veranderd.
zie: http://www.climate4you.com/images/NHemisphereSeasonalSnowCoverSince1972.gif

IJstijden beginnen met koudere zomers in het Noordpoolgebied, zodat niet alle sneeuw wegsmelt.
Zoals je op dit plaatje kunt zien, worden de zomers in het Noordpool – en Zuidpoolgebied kouder.
De aarde als geheel warmt op, maar de polen koelen zomers af.
De winters worden weliswaar warmer in het Noordpoolgebied., maar de temperatuur blijft dan toch ver onder nul: sneeuw smelt nog steeds niet bij -20.
We gaan het zien, majava, interessante tijden.

#29 majava

Climate4you voor al je grafieken met aangepaste Y-assen… En ergens denk ik ook dat je beter anomalies kunt nemen.

je 2e grafiek. Finland: heb net m’n heetste zomer ooit gemeten afgesloten. Zo zie je maar, 17 jaartjes denk je een trend te hebben (tot wel een halve graad kouder) en dan opeens nummertje 18. Interessant inderdaad.

#30 Hans Custers

Voor de geïnteresseerden: Hier een grafiek met langetermijntrends van de sneeuwbedekking per maand, over 1984 – 2014.

Edit: Deze blogpost van Tamino bevat nog recentere data.

#31 Hans Verbeek

@29: de grafiek waar ik naar verwijs heeft juist geen aangepaste Y-as. Hij begint gewoon bij nul.
Grafieken met anomalieën in de sneeuwbedekking kun je vinden @ Global Snow Lab
Caveat: Global Snow Lab gebruikt niet voor elke maand dezelfde Y-asschaal

@30: Hans, je eerste grafiek geeft geen absolute waarden, maar percentages. Ziet er indrukwekkend uit, maar het is natuurlijk een visueel truukje. De sneeuwbedekking in de zomermaanden is namelijk heel klein en dan leiden kleine afwijkingen tot hele hoge percentages.

In de tweede grafiek zie ik aangepaste Y-assen. Dat is ook een manier om kleine verschillen groter te doen lijken.

#32 Hans Custers

In de tweede grafiek zie ik aangepaste Y-assen

Huh? Wat bedoel je met aangepas? Dat de Y-as niet bij 0 begint. Zal ik je eens wat vertellen? Het idee dat een as altijd bij 0 zou moeten beginnen is: bullhsit!

#33 Hans Verbeek

@29:

Finland: heb net m’n heetste zomer ooit gemeten afgesloten. Zo zie je maar, 17 jaartjes denk je een trend te hebben (tot wel een halve graad kouder) en dan opeens nummertje 18.

dit plaatje laat zien dat Finland afgelopen zomer (net als de rest van Europa veel warmer was dan normaal, maar dat het Noordpoolgebied in juli 2018 koeler was dan normaal, precies de trend sinds 2000 volgend.

Ook deze grafiek laat zien dat de temperatuur in het Noordpoolgebied ’s winters ver boven het langjarig gemiddelde, maar in de zomermaanden voornamelijk onder dat gemiddelde bleef.
Het is een merkwaardige paradox: warmere winters, maar koelere zomers

#34 Hans Verbeek

@32:

Het idee dat een as altijd bij 0 zou moeten beginnen

Ik zeg helemaal niet dat dat moet. Ik vind het persoonlijk netter staan.

#35 Hans Custers

Ik vind het persoonlijk netter staan.

Ofwel: bullshit. Er is namelijk geen enkele rationele reden voor. Dat jij het “persoonlijk netter vindt staan” is in de verste verte niet relevant of interessant.

#36 majava

@31:

In de tweede grafiek zie ik aangepaste Y-assen. Dat is ook een manier om kleine verschillen groter te doen lijken.

Dat. Kleine verschillen. Bijvoorbeeld 0,80 graden hoger. Wat is nu 0,80 graden als het dag en nacht al veel meer dan 10 kan verschillen, denkt Hans V. En CO2? Over de 400 ppm. Nou nou, parts per million. Da’s wel erg weinig.

En in jouw wereld zetten we dat in grafieken met een Y as die lekker veel aangeeft zodat alles onleesbaar en vlak lijkt.

#37 Hans Verbeek

@36:

. Wat is nu 0,80 graden als het dag en nacht al veel meer dan 10 kan verschillen, denkt Hans V.

Jij weet niet wat ik denk, majava !
Geef alleen je eigen mening en leg anderen geen worden in de mond of gedachten in het hoofd.
We kunnen wel zonder die framing van jou.

Jij begon in #29 over aangepaste Y-assen.

#38 Bismarck

@33: “Ook deze grafiek laat zien dat de temperatuur in het Noordpoolgebied ’s winters ver boven het langjarig gemiddelde, maar in de zomermaanden voornamelijk onder dat gemiddelde bleef.”
Is dat serieus jouw interpretatie van de grafiek die je linkt, Hans Verbeek? Dan begin ik ook wel zo’n post als #25 te begrijpen Hans Verbeek. En we hebben het er inderdaad al een heleboel keren eerder over gehad, Hans Verbeek. Toen heb ik je ook voorgerekend (en daar zijn niet zo’n moeilijke berekeningen voor nodig) dat wat je nu (weer!) beweert in #25 onzin is, Hans Verbeek.

#39 majava

@37: dat weet ik wel, want dat schijf je zelf, in de aangehaalde quote. ‘Kleine verschillen’ is jouw bewoording. En mijn aangepast betekent aangepast aan het publiek: ontkenners. Zal ik het nog even uitspellen: die Y-as waarden zijn zo groot dat het verschil bijna niet te zien is. Het is niet alleen daarom bizar, maar ook omdat de seizoenen nooit en te nimmer schommelen tussen de waarden die daar aangegeven zijn.

#40 Hans Verbeek

@38: Bismarck, ook de data van GISS laten zien dat het Noordpoolgebied afgelopen zomer koeler was dan normaal.
Op deze kaart van juni 2018 zijn het Noordpoolgebied en Groenland lichtblauw gekleurd, dus koeler dan normaal.
En op deze kaart van juli 2018 zijn het Noordpoolgebied en deel van Siberië lichtblauw en dus koeler dan normaal.

@39: prima, majava

#41 Hans Custers

@40

ook de data van GISS laten zien dat het Noordpoolgebied afgelopen zomer koeler was dan normaal.

Ja, maar dat schreef je niet in #33. Daar had je het over:

warmere winters, maar koelere zomers

Zomers en winters. Dat is twee keer meervoud. Op basis van de waarnemingen van één enkel jaar. Terwijl je er honderden keren op bent gewezen hoe onzinnig het is om zulke conclusies te baseren op waarnemingen over een korte periode. Je zou dat best kunnen begrijpen, maar het interesseert je overduidelijk geen zak. Je blijft er gewoon in het wilde weg op los bulshitten.

#42 Hans Verbeek

@41:

Zomers en winters. Dat is twee keer meervoud. Op basis van de waarnemingen van één enkel jaar.

O sorry, Hans, koelere zomers komen dit decennium vaker voor op de Noordpool. Je kunt het zelf ook wel even controleren op de prachtige GISS-website. Bijv. 2017, 2014 en 2013

Volgens dezelfde gegevens van GISS is er sprake van een afkoelende trend voor de zomers in het Noordpool-gebied sinds 2000. zie dit kaartje

Ik heb daar geen verklaring voor. Jij wel?

#43 Hans Custers

@42

Ja, je hebt wel een punt. Ik had wat meer rekening moeten houden met het Bullshit Asymmetrie Principe van Brandolini:

The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than to produce it.

In dit geval kwam je in #33 met een totaal onzinnige argumentatie (je baseerde je op de temperatuur van één enkel jaar) toevallig uit op een conclusie die wel enigszins klopt. Dat was even aan mijn aandacht ontsnapt.

Wat er aan de hand is is trouwens, in elk geval voor een deel, best goed te begrijpen. Het gebied boven, pakweg 80° noorderbreedte is ook in de zomer grotendeels bedekt met ijs. En ijs wordt niet warmer dan 0°C. In de zomer ligt de oppervlaktetemperatuur dan ook altijd in die buurt. En de lucht vlak boven dat ijs zal dan niet veel warmer worden.

Het is dus heel basale fysica die verklaart waarom de zomers daar niet warmer worden. Er zou nog een kleine trend over kunnen blijven door natuurlijke variaties of veranderingen in stromingspatronen. Maar zolang er in de zomer nog ijs overblijft zal de zomer hier niet veel warmer worden.

#44 Hans Verbeek

@43: mee eens. Ik ben benieuwd of de afkoelende trend in de zomers gaat doorzetten.
We spreken elkaar vast nog wel eens.

#45 Hans Custers

Ik ben benieuwd of de afkoelende trend in de zomers gaat doorzetten.

Daar durf ik best wat voorspellingen over te doen. Op basis van feiten en logica is het antwoord: nee. Iets dat in wezen helemaal niet bestaat kan namelijk niet doorzetten.

Maar juist omdat er in wezen helemaal geen trend is, zal het gezwam erover van wetenschapsontkenners en bullshitters nog wel een tijd aanhouden. Want in een dataset zonder werkelijke trend, maar met wel wat variabiliteit, zal het heel vaak lukken om een beginpunt zo te cherrypicken dat je een licht dalende trend krijgt.

En naarmate de ijsbedekking in de zomer af zal nemen kunnen er nog allerlei complicaties mee gaan spelen: het vriespuntsverlagende effect van zout zeewater, de beperkte dekking van het gebied door metingen, hoe datasets als GISTEMP omgaan met de temperatuur boven zeeijs en van de oceaan. Kortom: tal van aanknopingspunten voor verspreiders van desinformatie en bullhsit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*