1. 8

  Het Vaticaan versus de Orde van Malta ofwel paus Franciscus versus kardinaal Burke.

  Wie wil weten hoe en waarom het rommelt in de katholieke wereld (in casu het Vaticaan en de Orde van Malta) moet het artikel in de Catholic Herald of in de National Catholic Register lezen.

  American Cardinal Raymond Burke is the order’s cardinal patron, whose task it is to promote relations between the Holy See and the Knights and to keep the Holy Father informed about spiritual and religious aspects of the order.

  Dezelfde kardinaal heeft Franciscus al het vuur aan de schenen gelegd aangaande Amoris Laetitia middels zijn dubia en gaat wellicht voor een formele correctie. Het probleem in de Malteser orde:

  […] first became public after the grand master of the Knights of Malta, Fra’ Matthew Festing, dismissed Albrecht Freiherr von Boeselager as grand chancellor (the order’s third-ranking official) on Dec. 6, accusing him of being ultimately responsible for the distribution of contraceptives through the order’s humanitarian agency, Malteser International.

  Overleg tussen Franciscus en Burke leidde tot het ontslag van Boeselager wat blijkbaar niet de bedoeling van Franciscus was. Een Vaticaanse commissie van onderzoek wordt dan ingesteld waarna de Orde van Malta stelt dat het Vaticaan geen zeggenschap heeft over de orde. En daarmee is er een competentiegevecht tussen het Vaticaan en de Orde van Malta ontstaan of zo u wilt, tussen Franciscus en Burke. Om het simpel te stellen: Fransiscus is links en Burke is rechts. Het is gevecht tussen beiden is een spiegel van de toenemende druk van het conservatisme in de Roomse Kerk. Als Burke wint is dat een ruk naar rechts.

  Een ruk naar rechts in de katholieke wereld zou een interferentie kunnen geven : samenwerking van beide werelden. Het is eerder geweest en als men parallellen bekijkt tussen de seculiere politieke wereld van 1933 en nu zal men ook de parallellen moeten bekijken tussen het handelen van het Vaticaan toen en nu.

  Het is op zijn minst een interessante schermutseling tussen Franciscus en Burke.

  (NB: dit commentaar verscheen ook als logje op mijn eigen blog)

 2. 11

  @9: túúrlijk was het toeval dat Trump zijn arm precies in dezelfde stand hield als Kovaleski (de journalist in kwestie) en brabbelde als hoe hij blijkbaar denkt dat een gehandicapte zou praten… En ja, ik heb de overige filmpjes ook gezien waar hij anderen op de hak nam (of beter gezegd: zichzelf voor lul zette), wat er toch echt anders uitzag en klonk.

  Dat Trump zich uberhaubt gedraagt als een volslagen idioot tijdens toespraken, is tekenend voor zijn niveau. En dat van de stemmers op hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren