1. 4

  @2: Hou even in de gaten om welk medium het gaat. De Volkskrant wordt nog steeds met links geassocieerd, maar is al jaren een PVV-spreekbuis.

 2. 5

  @4: Klopt, weet ik. Plus het is een opiniestuk, geen nieuws. Maar toch, de kronkel die gemaakt wordt door Samson en de daarop door de VK gebezigde etikettering zijn tenhemelschreiend.
  Ik zat aan m’n koffie, met de kort daarop in de grond geboorde intentie daarvan te gaan genieten. Ik moet gewoon afleren op zo’n moment de VK te gaan lezen ;)

 3. 6

  @4 De Volkskrant is wel iets minder extreem links geworden als het was, maar om er dan gelijk een PVV spreekbuis van te maken is ook weer wat overdreven. Bovendien gaat het hier om een maatregel die heel de Europese politiek van links tot rechts binnenkort noodgedwongen gaat invoeren, Zweden met een socialistisch kabinet voorop:

  http://www.theguardian.com/world/2016/jan/28/sweden-to-expel-up-to-80000-rejected-asylum-seekers

  (Sorry, de linkse kranten zijn een beetje aan het uitsterven, dus heb ik maar een typische UKIP spreekbuis genomen)

 4. 7

  @2: Gezien jouw reactie is er inderdaad politieke moed voor nodig voor een linkse politicus om tegen zijn kop-in-het-zand-achterban in te gaan.

  Op dit dossier ga je de strijd tegen de ‘nazi’s’ verliezen. Je kan dan in je schuttersputje leidzaam gaan zitten kijken hoe rechts de grenzen dichtgooid, maar je kan ook proberen om zelf een voorstel te doen dat in elk geval je belangrijkste kernwaarden overeind houdt, zoals Samsom hier probeert te doen.

 5. 8

  @7: Ja tuurlijk. Samsom is moedig, want ik reageer.

  De opinieschrijver drukt het eufemistisch als volgt uit:

  In Nederland gaat het sinds september snel de verkeerde kant op. Nederlanders toonden zich enerzijds gastvrij, maar maakten ook duidelijk dat er geen draagvlak is voor ongecontroleerde migratie zonder limiet.

  Vooral dat “maakten ook duidelijk dat er geen draagvlak is”. Het klopt hoor. Als je zo autistisch als een deur bent tenminste. Het is inderdaad overduidelijk gemaakt. Je zou ook kunnen schrijven dat door bedreigingen, geweldplegingen tegen goederen, derden, ambtenaren in functie en het omarmen van openlijk neonazistische groeperingen (vandaar mijn “zwichten voor nazi’s”) een klimaat is gecreëerd waarin zetelgeile politici zo weinig ruggengraat tonen dat de wil van die bedreigers en geweldplegers overheidsbeleid is gaan worden.

  Vervolgens:

  Dat is het besef dat Samsom vandaag uitdrukt.

  Met andere woorden, Samsom is deze politieke zwaai gaan maken, vanwege bovenstaande bedreigingen en andere knussigheid. Of zou hij deze zwaai ook hebben gemaakt als het in Nederland wel gezellig was gebleven? Nee toch? Zwichten dus.
  Samsoms belangrijkste kernwaarden zijn niet de mijne, ik vorm niet zijn achterban. “Universal truth is not measured in mass apeal”. En dus ook niet in facebook likes.

 6. 10

  @8: Doe je oogkleppen eens af.
  Ten eerste gaat dit niet om Nederland, maar om Europa als geheel. De grote toestroom van deze zomer zorgt overal in Europa voor problemen, en juist de landen die veel mensen hebben opgevangen (meer dan Nederland) lopen nu voorop in maatregelen om de toestroom in eigen land te reguleren. Naast rechtstreekse problemen van praktische aard rond het opvangen en integreren van zoveel mensen zorgt het voor afgeleide problemen, waarvan de teloorgang van Schengen en de opkomst van extreem-rechts de voornaamste zijn.

  Ten tweede zijn de zorgen aanmerkelijk breder dan alleen onder extreem-rechts in Nederland

  Ten derde is het niet onzin dat de politiek zwicht voor wat extreem-rechts wil: we vangen de vluchtelingen gewoon op, die asielzoekerscentra komen er gewoon, en met een voorzieningenniveau wat vrijwel nergens ter wereld gehaald wordt.

  Ook specifiek voor Samsoms voorstel geldt dat dit zeker niet de ideeën van extreem rechts zijn, want in dat voorstel staat wat links al heel lang wil: een veilige manier voor vluchtelingen om in Europa te komen, gewoon met het vliegtuig, in plaats van met gammele bootjes. Het gaat daarnaast nog steeds om forse aantallen, zeker als je bedenkt dat de mensen die hier dan komen, hier ook gaan blijven, aangezien de kansloze aanvragen er al zijn uitgefilterd. En voor de uitvoering van dit plan is het noodzakelijk dat de positie van vluchtelingen in Turkije verbeterd wordt, dat lijkt me ook winst.

  In plaats van te hyperventileren, kan je ook eens nadenken over de kansen van dit plan. Je vindt de aantallen misschien te laag, maar die kunnen altijd omhoog na verloop van tijd.

 7. 12

  @10: Samsom en Rutte zijn Nederlandse politici. Zij hebben een beslissing op Nederlands niveau gemaakt en doen een voorstel aan Europa. Verder liggen alle herkomstlanden buiten Europa, dus als je dan toch op grotere schaal wil kijken, is het vreemd om het een Europees probleem te noemen. Ik snap wel waarom dat zo gebracht wordt. Europese landen die “veel” mensen opvangen, willen heel graag een herverdeling met andere Europese landen die er minder opvangen. Maar een herverdeling op nog grotere schaal is natuurlijk ongewenst. Ja, wel om vluchtelingen te dumpen, maar niet om Turkije, Libanon, Jordanië etc. te ontlasten.

  Ten tweede zijn de zorgen aanmerkelijk breder dan alleen onder extreem-rechts in Nederland

  Bezorgde burgers omarmen met weinig tegenzin extreem rechts. De banaliteit van het kwaad. De schijnbare onschuld is er af.

  Ten derde is het niet onzin dat de politiek zwicht voor wat extreem-rechts wil

  Niet tot in de puntjes nee. Maar dit besluit is wel degelijk tot stand gekomen onder druk van. Dat ontkennen is zelf oogkleppen op hebben.

  En voor de uitvoering van dit plan is het noodzakelijk dat de positie van vluchtelingen in Turkije verbeterd wordt, dat lijkt me ook winst.

  En wie moet daarvoor gaan zorgen dan?

  In plaats van te hyperventileren, kan je ook eens nadenken over de kansen van dit plan.

  Ho, wacht eens even. Een plan van een jaar oud, werd toentertijd afgeschoten door Samsom zelf, wordt nu geadopteerd door diezelfde Samsom en gebracht als de halleluja hosanna oplossing, daarover moet ik nu gaan nadenken? Samsom is gedraaid, nou, dan ik ook maar? Ik zei al: Samsom is niet mijn man, de PVDA is niet mijn partij en zijn normen en waarden zijn niet de mijne. Preventieve repressie tegen vluchtelingen is geen beginsel waar ik achter kan staan. Nooit.
  En ik hyperventileer niet. Ik heb astma en apneu.

 8. 14

  @13: Rutte en Samsom hebben alleen een beslissing genomen over het voorstel, in Nederland heeft dit voorstel verder geen enkele status, en dat kan ook niet, want dit speelt op Europees niveau. Nederland komt met dit voorstel vanuit haar rol als voorzitter van de EU.

  Bezorgde burgers omarmen met weinig tegenzin extreem rechts. De banaliteit van het kwaad. De schijnbare onschuld is er af.

  En door dit soort uitspraken geef je ze weinig redenen om daar anders over te denken.
  Bovendien, door zo extreem te polariseren (of je bent voor ongelimiteerde opvang van vluchtelingen en iedereen die zich daar voor uitgeeft, of je bent extreem-rechts) draag je bij aan hun aantrekkingskracht.

  Niet tot in de puntjes nee. Maar dit besluit is wel degelijk tot stand gekomen onder druk van

  Dus is het per definitie een slecht idee?

  En wie moet daarvoor gaan zorgen dan?

  De vorige afspraken met Turkije hebben al tot een flinke verbetering van de positie van vluchtelingen in Turkije geleid, dus het kan.

  Uiteraard is het niet zo eenvoudig om iedereen te laten instemmen met dit plan en de uitvoering, maar dat geldt voor alle plannen.

  een plan van een jaar oud, werd toentertijd afgeschoten door Samsom zelf, wordt nu geadopteerd door diezelfde Samsom en gebracht als de halleluja hosanna oplossing, daarover moet ik nu gaan nadenken?

  Ik weet niet waar je op doelt, maar dit is in elk geval beduidend anders dan het plan van Azmani van een jaar geleden.

  Alleen maar voor alle plannen gaan liggen die beperkingen stellen aan de instroom zorgt ervoor dat de status quo behouden blijft, en ik kan me niet voorstellen dat je daar als links persoon met een hart boordevol empathie voor vluchtelingen nu zo blij van wordt.

 9. 15

  Vwb Samsom: onder druk wordt alles vloeibaar.
  Vwb de Volkskrant: Links bestaat niet meer. Er is alleen rechts en uiterst rechts. (en een enkele linksextremist)

  Heeft dat wat met elkaar te maken? Jazeker! Onder druk wordt iedereen ‘rechts’. En de paar laatste der Mohikanen die zichzelf halsstarrig links noemen zouden eigenlijk een plaatsje in het openluchtmuseum verdienen. Tussen het haringstalletje en de school anno 1900 in;-)

 10. 16

  @14:

  Nederland komt met dit voorstel vanuit haar rol als voorzitter van de EU.

  Dat zei ik toch? Voorstel? En ik vermoed dat dit wel degelijk zaken gaat veranderen aan Nederlands beleid. Komt hier een vluchteling niet via de officiële weg, wordt ‘ie daarom afgewezen, met gebruikmaking of misbruikmaking van dat Schengen dat zo onder vuur zou liggen.

  Bovendien, door zo extreem te polariseren

  Beetje schoolpleinniveau van me, maar “zij” begonnen. En polarisatie is niet zo erg, het betekent slechts dat meer mensen kleur bekennen. Het is niet mijn schuld dat 300+ “bezorgde burgers” Constant Kusters stonden toe te juichen. Nogmaals: de banaliteit van het kwaad.

  De vorige afspraken met Turkije hebben al tot een flinke verbetering van de positie van vluchtelingen in Turkije geleid, dus het kan.

  En daar zit de hypocrisie. Hoe je ’t ook wendt of keert. Ofwel wij (Europa) betalen mee, een rad voor de ogen van de kiezers in feite en daarmee hypocriet, ofwel wij betalen niet mee. En ik hoop dat ik in dat geval de hypocrisie niet hoef uit te leggen.

  Ik weet niet waar je op doelt, maar dit is in elk geval beduidend anders dan het plan van Azmani van een jaar geleden.

  Alle krantenberichten die ik heb gezien, verwijzen naar Azmani’s plan. Laten we zeggen dat ik niet beter weet dan dat.

  En tja, status quo. Niet je sterkste argument.

  Tot slot:

  Mensenrechtenorganisatie Amnesty international haalt vernietigend uit naar het plan dat volgens haar getuigt van een ‘moreel bankroet’ omdat het asielzoekers hun rechten ontneemt.

  uit:http://fd.nl/ondernemen/1137090/kabinet-wil-vluchtelingen-per-veerboot-terugsturen

 11. 18

  Er is een ommeslag gaande in de politiek, waar Samson aan meedoet. Maar in tegenstelling tot wat bijvoorbeeld @10 schrijft is dit een reactie op wat zeer onlangs gebeurde.

  Een situatie wat extreem rechts heel goed wist uit te buiten. Hoewel er – volgens mijn bronnen – nauwelijks Syriërs of Irakezen betrokken waren bij die gebeurtenissen worden er sindsdien overal maatregelen aangekondigd om “criminele vluchtelingen” te beteugelen, cursussen voor “moslimmannen” die vanwege hun ideologie vrouwen verkrachten en om ze buiten de deur te houden.

 12. 19

  http://www.volkskrant.nl/opinie/seksueel-geweld-is-cultureel-bepaald~a4233489/

  De constatering dat Arabische mannen andere culturele vanzelfsprekendheden omtrent vrouwen kennen moet niet verward worden met racisme. Racisme betekent dat je huidskleur verbindt met onveranderlijke, ingeschapen gedragskenmerken en karaktertrekken. Cultuur is echter veranderlijk, omdat er altijd speelruimte is om een eigen invulling aan culturele schema’s te geven. Deze constatering impliceert daarom niet dat iedere man uit het Midden-Oosten een potentiële verkrachter is.

 13. 20

  ’Man met twee vuurwapens op zak opgepakt bij hotel Disneyland Parijs'

  Bij de ingang van een groot hotel op het terrein van pretpark Disneyland Parijs is een man opgepakt die twee vuurwapens op zak bleek te hebben.
  Franse media, waaronder Le Figaro en RTL, stellen dat de man verder een doos met kogels en een Koran op zak had.

  Het houdt maar niet op, die kleine subtiele verdachtmakingen. Wie is er immuun voor de continue stroom van insinuaties?

 14. 21

  @17: Altijd een beetje voorzichtig zijn met wat de Roze Khmer schrijft. Ze geven zelf toe geen journalistiek medium te zijn en ze hebben nogal een knoeperd van een motief om Oekraïne negatief af te schilderen (er moet immers wel even een referendum gewonnen worden). Verwacht dus tot 6 april nog wel wat meer verdachtmakingsstukjes.

 15. 25

  @6822: “Je zou ook kunnen schrijven dat door bedreigingen, geweldplegingen tegen goederen, derden, ambtenaren in functie en het omarmen van openlijk neonazistische groeperingen (vandaar mijn “zwichten voor nazi’s”) een klimaat is gecreëerd waarin zetelgeile politici zo weinig ruggengraat tonen dat de wil van die bedreigers en geweldplegers overheidsbeleid is gaan worden”.
  Jij begint nota bene over het gebruik van ongebluste kalk als ik ontboezemingen doe die buiten jouw politiek correcte kader vallen.*

  * https://sargasso.nl/openbare-orde/#comment-943723

  Elk nadeel heeft overigens zijn voordeel. Met de gedane bedreigingen hoeven bedreigde PVV-ers** zich minder alleen te voelen. Gedeelde smart is immers halve smart.

  ** http://www.omroepbrabant.nl/?news/2257891433/Weer+een+steen+door+de+ruit+bij+PVVer+Jake+Owen+Raats+uit+Etten+Leur.aspx

 16. 28

  @27: Prima. Jij spreekt jouw sympathie uit voor uitgesproken een neonazi groepering, maar ik ben respectloos.
  Jij begint met koketteren met de NVU, maar ik mag je daar niet op aanspreken. Ook prima.
  Jij geeft toe niet voldoende te weten over de NVU (om ermee te gaan koketteren zou ik zeggen), maar ik moet dat soort vragen niet meer stellen.
  Als je de NVU wel kent, dan is jouw sympathieverklaring in mijn ogen een schuldigverklaring. Ken je ze niet, zoals ik al zei, loop dan niet zo puberaal te stoken.
  Ik heb een grafhekel aan nazi’s. Klaar. Kan me niet druk maken om jouw respectloos stempeltje.

 17. 29

  @27: Bijzonder trouwens dat je de uitspraak respectloos vond. Zelf loop je nogal te koop met jouw bewondering voor Theo van Gogh, de man van de suikerzieke joden die naar karamel roken, de copulerende gele sterren in de gaskamer, het Treblinka liefdesspel, de vochtige dromen over sex met Mengele. Al die dingen gericht tegen Nederlandse joden. Gemaakt om afkomst dus, niet om ideologie. Maar meneer Johan kan één opmerking niet hebben.

 18. 30

  @29: Ah joh, neem het hem niet kwalijk. Zijn ‘bevrijding van de politieke correctheid’ dient geen doel. Hij doet het puur omdat het lekker voelt. Zeg maar vlees eten omdat het lekker is, verkrachten omdat het lekker is. Zo een soort argument. Niet te serieus nemen, dat zou hij niet willen. Althans dat begreep ik uit het antwoord op mijn vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren