SG-café donderdag 26-11-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 26-11-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (17)

#1 majava

Het raakt een beetje op de achtergrond, die parlementaire commissieverhoren over de kinderopvangtoeslagaffaire.

Ondanks dat er geen wereldschokkende dingen gezegd werden, is het bij elkaar wel verdomd stuitend. Vooral de politici lieten blijken dat ze het allemaal betreurenswaardig vonden, maar het gebeurde gewoon onder hun ogen. Ze hadden kunnen ingrijpen. Ze waren deels verantwoordelijk. Ze deden hun werk absoluut niet naar behoren.

Ik hoop dat het rapport niet kritisch zal zijn, maar vernietigend. Je kunt niet wegkomen met een excuus. En dat zeg ik vanwege dat wat ze aangericht hebben. De slachtoffers die ze maakten.

Even wat uitleg waarom ik daar zo fel op ben. Ik heb een korte tijd in relatieve armoede moeten leven. Begin van m’n loopbaan, werk verliezen, maar wel een eigen huis hebben en alle verplichtingen die doorliepen. Hooguit een half jaar dat dit duurde, maar er was iets wat je bijblijft: de stress van het niet (op tijd) kunnen betalen. Aanmaningen en zelf een paar keer een deurwaarder voor pakweg 50 gulden. Het maakt je angstig. De taal die ze bezigen. Je bent al een halve crimineel, ook al is het maar woorden op een stuk papier. Dit valt in het niet bij hoe ze de met die kinderopvangtoeslagen tewerk zijn gegaan en de impact die het op hen had.

Er zijn schuldigen in deze affaire, maar straffen zullen ze niet krijgen. Je mag hopen dat het zal leiden tot een aftreden van deze of gene, al denk ik dat ze allemaal geloven dat ze niets meer met dat departement te maken hebben, dus dan maakt het niks meer uit. Zo gaat dat vast.

#2 Frank789

@1: [ maar straffen zullen ze niet krijgen. ]

Nee, want “die afdeling” was schuldig, of een lang vertrokken medewerker of minister. Hoe vaak lees je niet “het bedrijf krijgt een boete”. Niet “de medewerker krijgt een boete”, laat staan een gevangenisstraf.

Er zijn landen waar altijd een schuldige in het bedrijf is, die heeft zijn handtekening gezet en is verantwoordelijk. Wanneer komt dat hier eens?

We kunnen wel heel snel de verantwoordelijke Russen van een gifmoord in Londen op een zwarte lijst zetten en hun gelden blokkeren, maar een eigen ambtenaar die tientallen gezinnen de jarenlange terreur in hielp? Nee hoor, niemand verantwoordelijk…

#3 Bismarck

@2: “Er zijn landen waar altijd een schuldige in het bedrijf is, die heeft zijn handtekening gezet en is verantwoordelijk. Wanneer komt dat hier eens?”
Ha fijn, een aangewezen pispaaltje. Vergeef me dat ik niet sta te juichen, maar dat soort justitie zie je inderdaad veel te veel in sommige landen; Voor de slachtoffers moet er iemand veroordeeld worden, maar dat eindigt zelden met de echte schuldige(n) in het beklaagdebankje, terwijl op zijn best zijdelings medeplichtigen of met een beetje pech een toevallige passant zondebok met disproportionele straffen worden opgezadeld.

#4 majava

Het dondert nu helemaal in elkaar daar bij het Forum voor Democratie. Eerdmans, Nanninga, Vlaardingerbroek en Pouw-Verweij allemaal weg. Een aantal leden in de provincies ook. Had ik niet verwacht, eerlijk gezegd. Wat kan Baudet dan nog verder doen? Verder dan blijven zitten en doen alsof z’n neus bloedt?

#5 Hans Custers

@4

Misschien zien degenen die nu vertrekken in dat er niks meer te halen valt? Want met Baudet verdwijnt ook de hardcore achterban. En dat was nu net het enige beetje achterban dat er nog over was. Als de tegenstanders vertrekken zou Baudet misschien weer terug kunnen komen. Wie weet haalt hij dan nog een zeteltje of twee binnen in maart. Dan kan hij gewoon blijven doen wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Wat zwatelen in de Kamer en de talkshows aflopen.

#6 majava

@5: Ja, zo zie ik het ook. Zij die nu eruit stappen zien mogelijk ook dat wat ik elders schreef, dat zonder Baudet het een 13 in een dozijn conservative partij dreigt te worden die het altijd af gaat leggen tegen de PVV

Baudet kan z’n eigen tent gewoon voortzetten, inderdaad. En juist ook dat ‘ie best wel een zetel of 2 kan blijven binnenhalen mits hij maar blijft doen wat ‘ie deed. Alleen: wie gaat dan z’n nummer 2 worden? Z’n van Es?

In dat scenario, waar we tenminste boven water hebben dankzij alle opgestapte FvD’ers dat Baudet ‘gewoon’ antisemiet, racist en complotgekkie is (let je even op, okto?) hoeft de media denk ik geen blad voor de mond meer te nemen, of hem keer op keer voor een microfoon te laten orakelen zonder tegenspraak. Ik hoop dat dat voorgoed verleden tijd is. Net als Eerdmans. Of gaat die nu bij Code Oranje langs? :D

#7 Frank789

@3: [ Ha fijn, een aangewezen pispaaltje. ]

Dat zal best eens gebeuren.
Maar werknemers weten dan wel donders goed dat ze veroordeeld kunnen worden als hun handtekening er onder staat. Ik heb dat in zo een land meegemaakt en dat werkt nogal preventief tegen onwettige handelingen of handelingen op de rand van de wet.

#8 Bismarck

@6: Willem Engel past wel mooi als complotgekkie. Bovendien is de hele rel ontstaan omdat Baudet weigerde zijn hand boven het hoofd van Freek Jansen weg te halen. Kortom, nog wel passende vulling voor 3 zetels.

#9 basszje

@2 / @3 Ik zie ook niet veel in dan maar iemand eruit sturen. Dat is met de verantwoordelijke politici al gebeurt zonder resultaat. Politieke verantwoordelijkheid betekent niets als er niet verandert.

Het probleem m.i. is vooral in de bovenste regionen van de ambtenarij waar de top decennia kan blijven rondrouleren ongeacht prestaties en dergelijke.

Als je schoon schip wilt maken dan zou ik zeggen dat de mensen die bovenin dit in takt hebben gelaten eruit sturen. En dan vooral degenen die willens en wetens informatie hebben achtergehouden en getraineerd. Dat de Kamer daar nog genoegen mee neemt gaat er bij mij niet in.

#10 Frank789

De Reclame Code Commissie als wapen tegen de propaganda (en leugens?) van de regering:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/26/luchtvaartkrant-irriteert-bewoners-van-flevoland-a4021560

De Reclame Code Commissie wordt al eens ingezet tegen kwakzalverij, waar de gezondheidsinspectie of het OM verstek laten gaan.

https://kloptdatwel.nl/2019/02/20/rcc-griepalert-oscillococcinum/
https://kloptdatwel.nl/2016/02/12/reclame-code-commissie-magneettherapie/

#11 Co Stuifbergen

@7: Als u wilt dat bedrijven zich meer aan de wet houden, heeft het meer zin om te zorgen dat de burgers goede rechtsbijstand krijgen, dan af en toe symbolisch een kop te laten rollen.

Overigens zijn bedrijven heel gevoelig voor boetes.
Maar dan moeten die boetes wel zo hoog zijn dat de aandeelhouders het voelen.

Een werknemer die de gevangenis ingaat kan vervangen worden, dus daarvan heeft de aandeelhouder niet veel last.

#12 Co Stuifbergen

@6: De media gaan niet opeens kritisch worden op Baudet (en ook niet op Wilders).

Het gaat media meestal alleen om kijkcijfers, en Wilders praat niet met kritische serieuze media.

En kritische vragen stellen is ook meer werk, want dan moet een journalist zich voorbereiden.

#13 Frank789

@11: [ dan af en toe symbolisch een kop te laten rollen. ]

Dat is wat er nu juist gebeurt, en absoluut niet wat ik voorstel.

#14 Bismarck

@13: Je realiseert het je misschien niet, maar het is wel wat je voorstelt in #2.

#15 Frank789

@14: Dan lees je @2: met een vooringenomen bril.
Maar dat realiseer je je misschien niet.

#16 Co Stuifbergen

@1: n.a.v. uw opmerking over armoede:
Ik vind ook schandalig hoeveel kosten in Nederland in rekening gebracht mogen worden door incassoburo’s en deurwaarders.

Vroeger was per adres 1 deurwaarder.

#17 Co Stuifbergen

@2: Er is, n.a.v. de toeslagenaffaire, door het ministerie aangifte gedaan wegens discriminatie en knevelarij.
De aangifte is tegen ambtenaren, niet tegen de staatssecretaris of andere politici die gewaarschuwd zijn.

Overigens lijkt de aanklacht van “knevelarij” mij kansloos, omdat de regels nou eenmaal terugvordering eisten.
De aanklacht wegens discriminatie maakt volgens mij meer kans, al zou ik denken dan sinds het Pikmeer-arrest ambtenaren niet vervolgd kunnen worden voor fouten die ze in hun functie maken.

(en ik blijf mij verbazen over het Pikmeer-arrest)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*