1. 3

  De poep raakt nu daadwerkelijk de ventilator. https://www.theguardian.com/politics/live/2018/nov/15/brexit-deal-theresa-may-takes-agreement-to-parliament-politics-live

  De Britse onderhandelaar van het ‘akkoord’ geeft toe dat hij niets heeft bereikt en eigenlijk ook niets te zeggen had over die onderhandelingen. En May moet nu blijven doen alsof ze het wel een fantastisch plan vindt.

  De voordehandliggende oplossing is het afblazen van die hele Brexit, maar die oplossing is politiek volstrekt onmogelijk. Helaas ben ik geen geweldig tekenaar, maar ik zie een cartoon voor me met May die een put graaft, er zelf invalt en besluit om dan maar heel hard door te graven.

 2. 5

  Heerlijk schouwspel, die Brexit. Ik geloof dat de teller al op vier (onder)ministers staat, na gisteravond. Twee juniors, en twee gewone minsters. En dan moet het nog door het parlement.

  Maar het is godbetert toch geen schande om, met twee jaar extra kennis, nog eens aan het volk te vragen: ‘willen jullie die nu echt?’.

 3. 6

  @5: Die kan nog wel oplopen. Volgens de Guardian waren er 11 ministers tegen de deal in het overleg gisteren. Bedenk daarbij dat alle ministers in het VK ook parlementslid zijn…

 4. 8

  @7: interessant. een oplossing kan ook het belastingstelsel vereenvoudigen. bijvoorbeeld: als je de bijdrage van de werkgever aan de lease-auto belast als gewoon inkomen, dan heb je ook dat gedoe met de bijtelling niet.

 5. 10

  @5

  Niks er van! Ik geniet van het schouwspel, vooral omdat ik niet in GB woon. Ik geef al maanden geen rooie penny meer voor het politieke leven van May. Maar misschien onderschat ik haar wel. Misschien stuurt ze aan op nieuwe verkiezingen waarbij de brexit uiteraard het onderwerp zal zijn. Dan moet Corbyn ook met de billen bloot. Of de deal wordt aangenomen, dat kan ook nog. Dan komt ze als sterke vrouw uit de strijd. Het is nu een beetje de keuze tussen vazalstaat zijn van Brussel of het zwarte gat van de no deal.

  Hier kan geen enkele soap tegen op. (Daar kijk ik sowieso niet naar, maar dat terzijde)

  @3 Wat begrijp je niet aan een overeenkomst? Voor het afblazen van de brexit is medewerking van Brussel en vooral de lidstaten nodig. Op 30 maart staan de Britten buiten de EU. De volgende jaren kunnen gebruikt worden om alles te herschikken.

 6. 11

  @10: “Voor het afblazen van de brexit is medewerking van Brussel en vooral de lidstaten nodig.”

  Dat zie ik echt wel gebeuren. Die hele Brexit is ook voor de EU ontzettend veel gedoe, dus als van het eiland het signaal komt, we doen het toch niet (al is dat op 28 maart), zie ik vanuit de EU dat nog wel gefixt worden. Het is eerder dat de Engelsen zelf niet over hun trots heen komen om te zeggen: Het was eigenlijk een heel stom plan, we hebben er destijds niet goed over nagedacht. Inmiddels zijn we tot inzicht gekomen, laten we het toch maar niet doen.

 7. 12

  @11: Ach, die Engelsen denken toch nooit ergens over na? Hoe ze de arabieren hebben belazerd door de staat Israel te laten ontstaan, de ellende die het splitsen van India en Pakistan heeft veroorzaakt, de Windrush generation, om van de Afrikaanse koloniën maar te zwijgen.
  Maar in hun hoofd is de Act of Navigation nog steeds geldig.
  As a nation they fucked up, and as a nation they can fuck off.
  Ze houden hun vrijgezellenfeesten maar weer mooi in Margate of Blackpool.
  Verder mag van mij de EU Cameron persoonlijk aansprakelijk stellen. Dat weekdier schrijft een referendum uit, voert art. 50 uit en peert ‘m.
  Enfin: ze mogen er nog best wel bij blijven, hoor. Maar dan wel geheel op ònze voorwaarden.

 8. 13

  @12:“Maar dan wel geheel op ònze voorwaarden.”
  Graag, maar ik denk dat er eerst een scheiding noodzakelijk zal zijn voor we zover komen. In die zin is het voor de EU beter als de Brexit (en zo hard mogelijk, volgens de wensen van Blonde Boris) doorgaat. Maarja, wil je het de Engelsen (en vooral de Schotten en Noord-Ieren, die er in duidelijke meerderheid niet om gevraagd hebben) aandoen?

 9. 14

  @13: Van de Engelsen die ik persoonlijk ken, zit een deel al bijna twee jaar aan de antidepressiva e.d. Die wil ik dat ook niet aandoen.
  Het zou een boel schelen als de gekozen Sin Fein-leden voor een keer hun trots (eed aan Liesje2) zouden laten varen en hun zetel in het parlement waarnemen.

 10. 16

  @11

  Het is eerder dat de Engelsen zelf niet over hun trots heen komen om te zeggen: Het was eigenlijk een heel stom plan, we hebben er destijds niet goed over nagedacht.

  Daarom moeten de Britten ook zélf tot de conclusie komen dat het beter is om bij de EU te blijven, zowel de conservatieven als Labour. Uiteraard is het voor het continent ook een gedoe en economische schade. Maar als winst ligt er (mogelijk, het moet nog blijken) een afrekening met de eurofoben op het continent. Natuurlijk hou je idioten die PVV stemmen, maar een deel van de populisten met net een greintje meer verstand gaan misschien nadenken. Willen we in deze eeuw overeind blijven en nog een heel klein beetje wat voorstellen tegen over de nieuwe grootmachten zoals (o.a.) China dan kan dat alleen met een verenigd Europa.

 11. 17

  Beetje laf van Rees-Mogg; Hij komt met een vertrouwensstemming binnen de partij. Had hij die aangevraagd in het parlement, dan was May op zeker weggestemd.

 12. 19

  @17: Dat is natuurlijk niet laf, maar tactiek. Het gaat erom de macht in de Tories over te nemen, niet om het afzetten van May sec.

  Overigens geef ik May nog een goede kans om het brexitakkoord door het parlement te krijgen; er is op dit moment geen alternatief wat een meerderheid heeft.

  Pas als dat er is, is May echt in de problemen.

 13. 23

  @21: onbelaste km vergoeding mag er wat mij betreft ook uit. probleem is het volgende: de marginale belastingdruk is in Nederland veel te hoog. dit komt door de combinatie van flinke tarieven en hoge toeslagen/uitkeringen. om werk nog enigszins te laten lonen zijn er allelei fiscale faciliteiten in het leven geroepen rondom arbeid. helaas zijn deze faciliteiten misbruik en fraude gevoelig, waardoor er extra gecontroleerd moet worden.

 14. 27

  @19: “er is op dit moment geen alternatief wat een meerderheid heeft.
  Pas als dat er is, is May echt in de problemen.”

  Haar alternatief heeft ook geen meerderheid en dat kan wel degelijk een probleem worden, als de meerderheid die ertegen is, inderdaad ertegen stemt (en het debat vandaag beloofde wat dat betreft weinig goeds).

  @22: ;-)

 15. 30

  @27: Veel lawaai inderdaad, maar als puntje bij paaltje komt? Teken aan de wand is dat Rees-Mogg weliswaar een motie van wantrouwen tegen May heeft aangekondigd, maar dat de benodigde 48 steunverklaringen er nog niet zijn.

  De deal is nu concreet, met heronderhandelen kan je misschien nog 1 of 2 concrete puntjes binnenhalen maar meer zit er niet in voor de Britten. En er is geen tijd meer. De parlementariërs die een brexit echt belangrijk vinden, zullen wel gek zijn om niet uiteindelijk voor te stemmen.

  Labour is ook niet echt een baken van eenheid en ontbeert een serieus alternatief.

 16. 31

  Wat ik me afvraag is of al die mensen die zo tegen (of voor) de gesloten overeenkomst zijn, deze die 585 pagina’s gelezen en ook begrepen hebben. Het lijkt mij onwaarschijnlijk. Heronderhandelen? Maar waar over dan? Duizenden uren zitten er in en we zijn al dik twee jaar na het brexit referendum. Wanneer gaat er iemand constateren dat je over zo’n belangrijk onderwerp geen referendum kan houden? Referenda zijn een garantie op chaos en verdeeldheid als het over belangrijke zaken gaat. De markten werden al weer zenuwachtig, dat belooft nog wat;-)

 17. 33

  @32: Gaan al die hard brexit tories echt tegen stemmen? Ik vraag het me af.

  Aangezien heronderhandelen er niet in zit, zal ook Labour behoorlijk onder druk komen te staan om kleur te bekennen. Aangezien ik me niet kan voorstellen dat May nieuwe verkiezingen gaat uitschrijven, zal het alternatief toch een referendum zijn (maar met welke opties precies?). Dan kan Corbyn niet meer duiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren