SG-café donderdag 01-08-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 01-08-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (11)

#1 Bismarck

De overheidskosten voor de voorbereiding van de no deal Brexit (waar Boris Johnson echt niet naar streeft hoor) lopen hard op in het VK. Dit jaar is er al 4,2 miljard pond uitgegeven en Boris doet daar vandaag nog 1,1 miljard bij en reserveert alvast nog een miljard. Als er 31 oktober inderdaad geen deal is, zal dat overigens lang niet toereikend zijn.

#2 Ronzhu

@1 Boris heeft nog zo’n extra 26 miljard om te economie mee te stutten wanneer de dip komt, dat is een schatting van wat de staat wettelijk gezien maximaal bij kan lenen om tot een begrotingstekort van 2% te komen. De generatie die niet mag stemmen wordt namelijk niet niet genoeg genaaid blijkbaar. Wat er van zijn verdere véle binnenlandse plannen/beloften komt laat zich raden.

https://www.theguardian.com/politics/2019/jul/29/boris-johnson-says-hell-spend-but-who-will-pay

#3 JSK

@2: voor alle praat van een brexit-recessie/depressie ziet de Britse macroeconomie en staatshuishouding per medio 2016 er een stuk beter uit dan die van Frankrijk, Italie of Spanje… verbaast mij eigenlijk wel gezien de berichtgeving.

#4 Bismarck

@2 en @3: Ik heb het niet over de Britse economie, maar over de operationele kosten van een no deal Brexit, iets waar Johnson van beweert dat hij er niet naar streeft. Desondanks doet hij nu deze uitgaven, die uitsluitend nut hebben als die er dit jaar wel komt. Dat zegt wel iets over zijn intenties.

#5 JSK

@4: klopt maar ik reageerde niet op #1 :)
Verbaast mij dat ondanks alle gloom and doom er niet significant slechter voor staat dan de Eurozone. Dat was denk ik niet wat #2 wilde laten zien.

operationele kosten van een no deal Brexit, iets waar Johnson van beweert dat hij er niet naar streeft. Desondanks doet hij nu deze uitgaven, die uitsluitend nut hebben als die er dit jaar wel komt. Dat zegt wel iets over zijn intenties.

Of hij is bekend met het voorzorgprincipe.

#6 Bismarck

@5: Ook dan is en blijft het een heel bewuste keuze. Er is al keer op keer gebleken dat de EU bereid is om de Brexit uit te stellen, zo lang er aan Britse zijde geen duidelijkheid is (en men er dus ook nog niet klaar voor is). Boris koos er bij zijn aantreden heel duidelijk voor om te stellen dat Brexit op 31 oktober is (no ifs, no buts), ondanks dat die tijd te kort is om fatsoenlijk Brexit-verdrag in elkaar te timmeren dat op meer dan punten en komma’s afwijkt van het verdrag dat al uitonderhandeld is tussen VK en EU (maar waar hij niet aan wil). Dat is geen voorzorg meer, maar bewust aansturen op een crash out. Zijn huidige uitgaven vormen daar een bevestiging van.

#7 Frank789

Een vrouw met geverfd rood haar, tattoos en een flesje bier in haar hand kan natuurlijk nooit een wetenschapper zijn… ;-)

https://www.boredpanda.com/tattoos-red-hair-scientist-woman-called-unprofessional-looks

#8 Hans Verbeek

De olieprijs daalt weer naar de $60 per vat (Brent).
Dat betekent dat de inkomsten van de oliemaatschappijen dalen en dat de oliemaatschappijen daarom de investeringen in nieuwe olieprojecten zullen uitstellen of zullen schrappen. Dit leidt er weer toe dat er meer olie in de grond zal blijven zitten (stranded assets)

Een lage olieprijs is zo een effectief middel om de toekomstige CO2.
De olieprijs kan nog verder verlaagd worden door te vraag te verlagen: dus door minder vliegen en minder tanken en minder plastic gebruiken.
Minder vliegen, je auto wegdoen en stoppen met plastic (verlagen van het aardolieverbruik) heeft dus wel degelijk effect op de toekomstige CO2-uitstoot.

#9 Joop

Wilhelmus die ik aanschouwde …

#10 kneistonie

Wat vindt men hier van Discovery – “oplichters, stomme scripts” – Channel ?

#11 Frank789

@8: Vergeet Hans Verbeek met zijn “stranded assets”, het is veel gecompliceerder:

“De wereld is in beweging [Straat van Hormuz/Iran] , maar de olieprijs staat nagenoeg stil. Al twee maanden lang schommelt de koers van Brent-olie tussen de 60 en 67 dollar per vat. En dat onder geopolitieke omstandigheden die vroeger nogal eens wilden leiden tot prijsschommeling van tientallen dollars”.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/26/geopolitieke-spanning-lijkt-geen-vat-meer-te-hebben-op-olieprijs-a3968339

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*