1. 3

  @2: Tsjetsjenen hebben gewoonlijk de Russische nationaliteit. Het onderscheid wordt vooral gemaakt als het om zaken in Rusland gaat. Dus in zekere zin ja, Tsjetsjenen die in Rusland tegen Rusland vechten worden zo onderscheiden. Als ze elders wat doen, bv. in Syrië of Oekraïne meevechten in Russische huurlingeneenheden, is het onderscheid met de (andere) Russen minder relevant.

  Het is met andere landen niet zo anders. Als je op vakantie in het buitenland gevraagd wordt waar je vandaan komt, zeg je ook Nederland, maar als je dezelfde vraag in Amsterdam krijgt, zeg je Limburg (en als je de vraag in Venlo krijgt, zeg je Maastricht, of ook Limburg, als je de Venloër wil plagen).

 2. 7

  @6: Rusland stelt economisch weinig voor inderdaad, dat is ook een van de redenen waarom de vergelijking met Nazi-Duitsland van 1938/39 (dat toen in zijn eentje al een militair budget had dat groter was dan dat van Frankrijk, het VK en de VS samen) alleen door absolute onbenullen wordt gemaakt.

  Blij dat je dat eindelijk inziet, nu kunnen we het er tenminste met zijn allen over eens zijn dat Mearsheimer vanaf het begin gelijk had.

 3. 13

  @7 Het Russische defensie budget is vele malen groter dan dat van Oekraïne, Georgie en Moldavië. Alleen als je onder de NAVO parapluie zit durft Putin niet met Groenen mannetjes stukken land van je te annexeren. Dat wij een groter budget hebben komt grotendeels dat bij ons alles veel duurder is, voor 1 Amerikaanse soldaat koop je 50 Russische Groene mannetjes. Bovendien is de kans dat de NAVO Rusland zal binnenvallen totaal nul, uitbreiding is geen enkel gevaar voor Putin, hooguit voor zijn droom de USSR in ere te herstellen.

  Maersheimer heeft het dus helemaal fout, het is niet de uitbreiding van de NAVO die de oorzaak is van Putin’s uitbereidingsdrift, het is het tekort aan uitbreiding van de NAVO die dat mogelijk maakt.

 4. 15

  @13

  het is niet de uitbreiding van de NAVO die de oorzaak is van Putin’s uitbereidingsdrift, het is het tekort aan uitbreiding van de NAVO die dat mogelijk maakt.

  Dat lijkt mij een open deur, alleen onbenullen zien dat niet. De enige reden dat er nog geen groene mannetjes in de Baltische staten zijn verschenen is de NAVO.

  Het is dus juist de uitbreidingsdrift van de NAVO die heeft voorkomen dat Rusland nog verder westwaarts oorlog voert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren