SG-café dinsdag 24-11-2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 24-11-2015. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (14)

#1 Ernie

Heb de interessante analyse van Robert Fisk (The Independent) hier nog niet langs zien komen?
http://tvo.org/video/programs/the-agenda-with-steve-paikin/how-isis-threatens-the-world

En een cursus nieuws manipulatie met fotos (wisten we natuurlik wel, maar toch):
http://deredactie.be/permalink/2.41872?video=1.2504950

#2 Hans Verbeek

Afgelopen zondag nam Haile Gebreselassie afscheid als wedstrijdloper tijdens de Great Ethiopian Run. Hij deed dat in stijl: op blote voeten.

[img]http://i.tmgrup.com.tr/dailysabah/2015/11/22/1448209622512.jpg[/img]

#3 Hans Verbeek

Interessante waarschuwing op het meldformulier Terrorisme van de politie.

Let op! Ga nooit zelf op zoek. Want als u in bezit bent van bijvoorbeeld filmpjes of teksten met betrekking tot terrorisme, bent u mogelijk strafbaar.

#4 Joop

Geluksprofessor Ruut Veenhoven: “Hoe meer psychologen, hoe gelukkiger een land is.”

#5 Henk van S tot S

@4:
Niets ten nadele van psychologen, maar empathische vrienden/kennissen en familie, maken een hoop consulten overbodig.

#6 frankw

De management modegril van zelfsturing blijkt toch niet altijd zo goed uit te pakken: http://www.nrcq.nl/2015/11/24/waarom-zelfsturende-teams-toch-niet-altijd-werken

#7 zuiver

@2: Mooi!

#8 Sjap

Toch opmerkelijk dat als je eens flink met de stofkam door Brussel gaat dat er genoeg wapentuig gevonden wordt om een klein leger mee te beginnen.http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/24/ruim-1-200-huiszoekingen-sinds-noodtoestand

#9 McLovin

””Als we in Nederland meer gaan doen dan in de rest van de wereld, dan zal het eindresultaat zijn dat er in Nederland bedrijven naar andere landen vertrekken, waar ze meestal milieuonvriendelijker gaan produceren. Dan is het resultaat dat Nederland armer wordt, en de wereld nog steeds warmer.”

Getekend Halbe Zijlstra

Fijn dat het bedrijfsleven altijd boven alles voorrang krijgt.

#10 Hans Verbeek

Pesterijtje van Oekraïnse nationalisten: de hoogspanningskabels van het vasteland naar de Krim opgeblazen. Ca. 1,6 miljoen inwoners van de Krim zitten zonder stroom.
http://www.reuters.com/article/2015/11/22/us-ukraine-crisis-crimea-electricity-idUSKCN0TB04920151122

#11 McLovin

@6: Tja, ik kom zelf uit het vakgebied en volgens mij is er helemaal nergens consensus over in de bedrijfskunde/managementland. Zonder zelfsturende teams te willen verdedigen zijn er op een aantal van die 5 punten wel wat aanmerkingen te maken. Bijvoorbeeld: 3. Rotklussen worden niet opgepakt
In het team van Renate was niemand geïnteresseerd in boekhouding, dus werd daar nauwelijks aandacht aan besteed..

Dan lijkt me het team niet goed ingevuld. Had je wellicht een boekhouder/iemand die wel van cijferen houdt moeten aannemen en aan het team moeten toevoegen?

punt 4 en 5 spreken elkaar enigszins tegen: punt 4 roept dat bij gebrek aan een manager de kans groot is dat er geen gezamenlijk doel is, terwijl in 5 wordt geroepen dat er in de meeste groepen altijd wel een leider op staat.

En de afsluiting van punt 5 is ook wat wazig; En dan kun je dus net zo goed een manager aanstellen.. Huh sorry is dat zo? Wellicht is juist het idee dat er vanuit de groep een leider opstaat en die kan alleen echt de leidingen hebben omdat de rest hem als leider accepteert, zeg maar en soort van “quasi-democratisch “gekozen leider. Die dus ook weer net zo makkelijk genegeerd kan worden omdat hij/zij geen formele macht heeft. Een manager die aangesteld wordt door een hogere macht heeft wat dat betreft een heel andere machtsbasis, een formele, en kan niet worden genegeerd als men het niet meer met hem/haar eens is, das toch echt een ander soort leider.

Maar zoals gezegd, ik wil hier ook niet beweren dat zelfsturende teams zaligmakend zijn.

#12 frankw

Ha McLovin, natuurlijk heb je goede punten. Ik moest bij dit stuk denken aan een ander voorbeeld, namelijk de belastingdienst die onder de aanpak van “Gedeelde Verantwoordelijkheid” van Jenny Thunissen in enkele jaren is verworden tot een afgrijselijke bende. Gaat niet helemaal over zelfsturende teams. Ik krijg toch wel erg vaak het gevoel dat het merendeel van de mensen juist behoefte hebben aan sturing en leiderschap, maar dan wel een met een luisterend oor.

#13 Henk van S tot S

Was wat oud spul aan het beluisteren van de “Dutch Swing Collage Band” en kwam dit ook tegen “Anneke van het “Brandend Zand…” maar nu met Dr. Jazz
https://www.youtube.com/watch?v=G-i7mpcFAl8

#14 Inkwith Barubador

@10: Dan halen ze hun energie toch uit Rusland? Ze zijn immers onderdeel van Rusland?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*