1. 9

  ””Als we in Nederland meer gaan doen dan in de rest van de wereld, dan zal het eindresultaat zijn dat er in Nederland bedrijven naar andere landen vertrekken, waar ze meestal milieuonvriendelijker gaan produceren. Dan is het resultaat dat Nederland armer wordt, en de wereld nog steeds warmer.”

  Getekend Halbe Zijlstra

  Fijn dat het bedrijfsleven altijd boven alles voorrang krijgt.

 2. 11

  @6: Tja, ik kom zelf uit het vakgebied en volgens mij is er helemaal nergens consensus over in de bedrijfskunde/managementland. Zonder zelfsturende teams te willen verdedigen zijn er op een aantal van die 5 punten wel wat aanmerkingen te maken. Bijvoorbeeld: 3. Rotklussen worden niet opgepakt
  In het team van Renate was niemand geïnteresseerd in boekhouding, dus werd daar nauwelijks aandacht aan besteed..

  Dan lijkt me het team niet goed ingevuld. Had je wellicht een boekhouder/iemand die wel van cijferen houdt moeten aannemen en aan het team moeten toevoegen?

  punt 4 en 5 spreken elkaar enigszins tegen: punt 4 roept dat bij gebrek aan een manager de kans groot is dat er geen gezamenlijk doel is, terwijl in 5 wordt geroepen dat er in de meeste groepen altijd wel een leider op staat.

  En de afsluiting van punt 5 is ook wat wazig; En dan kun je dus net zo goed een manager aanstellen.. Huh sorry is dat zo? Wellicht is juist het idee dat er vanuit de groep een leider opstaat en die kan alleen echt de leidingen hebben omdat de rest hem als leider accepteert, zeg maar en soort van “quasi-democratisch “gekozen leider. Die dus ook weer net zo makkelijk genegeerd kan worden omdat hij/zij geen formele macht heeft. Een manager die aangesteld wordt door een hogere macht heeft wat dat betreft een heel andere machtsbasis, een formele, en kan niet worden genegeerd als men het niet meer met hem/haar eens is, das toch echt een ander soort leider.

  Maar zoals gezegd, ik wil hier ook niet beweren dat zelfsturende teams zaligmakend zijn.

 3. 12

  Ha McLovin, natuurlijk heb je goede punten. Ik moest bij dit stuk denken aan een ander voorbeeld, namelijk de belastingdienst die onder de aanpak van “Gedeelde Verantwoordelijkheid” van Jenny Thunissen in enkele jaren is verworden tot een afgrijselijke bende. Gaat niet helemaal over zelfsturende teams. Ik krijg toch wel erg vaak het gevoel dat het merendeel van de mensen juist behoefte hebben aan sturing en leiderschap, maar dan wel een met een luisterend oor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren