1. 3

  @2: In de grote meerderheid van de landen heeft IS nog geen aanslag gepleegd. Dat gaat veranderen als:
  – IS voet aan de grond krijgt onder de Palestijnen
  – Israel zich actief mengt in de strijd tegen IS, wat ze nu niet doen.

  Antisemitisme is wijdverspreid onder jihadisten, maar desondanks staat Israel niet hoog op het prioriteitenlijstje op het moment. Kijk ook naar waar Hezbollah zich mee bezig houdt.

 2. 4

  Gespleten tongen van politici.

  “Nee, dan Geert Wilders. „Ik zeg het al meer dan 10 jaar”, twitterde hij de nacht na de aanslagen. „De islam hoort niet bij ons. Brengt overal geweld en gevaar.”

  Dus bekeek ik eveneens even zijn laatste verkiezingsprogramma. Ook geen Syrië. En het CPB plaatste Geerts daadkracht in een nuttige context: óók hij bezuinigde een half miljard op veiligheid én een half miljard op Defensie.”

  http://www.nrc.nl/next/2015/11/17/een-man-voorzag-wat-wilders-miste-1558230

 3. 10

  @9: Weinigzeggend voor jou misschien, maar jij bent dan waarschijnlijk ook al heel erg oud, en voor jou heeft WO2 gevoelsmatig dan sowieso nooit heel erg ver in het verleden gelegen.

  Voor mensen die geboren zijn rond 1980 is de Tweede Wereldoorlog gevoelsmatig echter altijd iets geweest uit het hele verre verleden, iets dat zich héééél lang voor hun geboorte afspeelde.

  En tegelijkertijd voelen mensen uit 1980 zich nog vrij jong. Ik bedoel, 35 … dat is het nieuwe 25. En 25 is het nieuwe 20. Dus mensen van 35 zijn bijna nog tieners. Of zoiets. Dus gevoelsmatig beleeft die generatie het zo:

  -tijd tussen WO2 en mijn geboorte = héééél lang;
  -tijd tussen mijn geboorte en nu = relatief kort …

  Maar in werkelijkheid leven mensen uit 1980* nu dus ook al een langere tijd dan er tijd tussen hun geboorte en WO2 zit. Dat besef kan choquerend zijn.

  Maar dat geldt dus alleen voor die generatie van rond 1980, voor hele oude mannen zal het inderdaad “weinigzeggend” zijn …
  ______
  * (of althans zij die op 11 augustus j.l. 35 jaar waren; als je nu wel 35 bent, maar dit pas ná 11 augustus werd, dan kan je nog even genieten van het feit dat je korter leeft dan de tijd tussen WO2 en je geboortedag in 1980 … )

 4. 11

  Sophie in ’t Veld Geverifieerd account 
  ‏@SophieintVeld Slovakia PM: every Muslim’ in country’s territory is under surveillance. And here is #EPP and Council pushing for more surveillance powers

  Islamofobie in actie.

 5. 12

  @10: “Weinigzeggend voor jou misschien, maar jij bent dan waarschijnlijk ook al heel erg oud, en voor jou heeft WO2 gevoelsmatig dan sowieso nooit heel erg ver in het verleden gelegen.”
  Voor mij liggen zowel de 2e wereldoorlog als 1980 gevoelsmatig heel erg ver in het verleden. Hoe zal ik het zeggen, alles waar ik meer “herinneringen” van heb via media dan via mijn eigen daadwerkelijke herinneringen, ligt wat mij betreft in een ver verleden, ongeacht hoe jong ik me voel. Verder geldt voor iedereen behalve de ouden van dagen dat de tijd tussen WO 2 en nu in ieder geval groter is dan de tijd tussen hun geboorte en nu (want mensen denken niet in “hoe ver was dat voor mijn geboorte”, maar in “hoe lang was dat geleden”, ontzettend lang geleden dus). Het gaat niet zo lang meer duren of bijna iedereen die nog een eigen herinnering van WO2 heeft is uitgestorven.

 6. 13

  Zit ik nog steeds in een koortsdroom, of is (eindelijk!) dat +/- ding volledig afgeschaft?

  Kon de redactie van Sargasso mijn plusjes niet langer aanzien? ;-p

 7. 15

  alles waar ik meer “herinneringen” van heb via media dan via mijn eigen daadwerkelijke herinneringen, ligt wat mij betreft in een ver verleden, ongeacht hoe jong ik me voel.

  Dus de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag liggen voor jou al in een ver verleden?

  Het gaat niet zo lang meer duren of bijna iedereen die nog een eigen herinnering van WO2 heeft is uitgestorven.

  Het zal mogelijk aan je leeftijd liggen, maar volgens mij begrijp je niet helemaal dat ik het überhaupt niet heb over mensen van die generatie. Of waarom begin je er nu voor de tweede keer in twee berichten over?

  Ik heb het over mensen die nú rond de 35 zijn … die zijn net een cruciale grens overgegaan t.o.v. de Tweede Wereldoorlog. Tot voor kort bestreek hun leven altijd een kortere tijd dan de periode tussen hun geboorte en het einde van WO2 … vanaf nu ongeveer niet meer.

  En dat mensen van 35 geen herinneringen hebben aan de Tweede Wereldoorlog hoef je ons niet te vertellen, de meeste mensen begrijpen namelijk heel goed dat 1980 ná 1945 kwam.

 8. 16

  @15: “Dus de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag liggen voor jou al in een ver verleden?”
  Ik bedoel uiteraard de tijd. Neem 1980: Ik kan me meer tijd herinneren van beelden die ik later gezien heb van de troonwisseling ed. dan van mijn eigen leven in dat jaar (sterker nog: Ik kan zelfs geen enkele herinnering met zekerheid toewijzen aan dat jaar, zonder heel hard te gaan lopen reconstrueren). Parijs ligt vooral ver weg in afstand, maar ik kan me meer tijd van wat ik vrijdag zelf deed herinneren dan de beelden van de aanslag die ik gezien heb, ergo vrijdag zit nog fris in mijn geheugen.

  “die zijn net een cruciale grens overgegaan”
  Die grens is totaal niet cruciaal, dat was eigenlijk wat ik bedoelde. Eigenlijk is het zelfs dusdanig onbelangrijk dat ik spijt krijg van de hoeveelheid woorden die ik er al aan vuil heb gemaakt.

 9. 17

  @16:

  Die grens is totaal niet cruciaal, dat was eigenlijk wat ik bedoelde.

  Voor jou niet nee, omdat je dan schijnbaar al zo vreselijk oud bent dat die grens voor jou nooit enige betekenis heeft kunnen opbouwen.

  Jouw ‘ik-ben-nu-net-zo-oud-als-het-einde-van-de-Tweede-Wereldoorlog-op-mijn-geboortedag-was’-dag kwam waarschijnlijk al zo vroeg in je leven dat je toen helemaal nog geen historisch bewustzijn had … als je überhaupt al van na de Tweede Wereldoorlog bent.

  Voor mensen van mijn leeftijd – die nu ongeveer hun ‘ik-ben-nu-net-zo-oud-als-het-einde-van-de-Tweede-Wereldoorlog-op-mijn-geboortedag-was’-dag vieren – is het een mijlpaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren