1. 4

  @2: Mbt 2e waanlink (Nrc kan ik niet lezen), geweldige ontwikkeling! Met een toegankelijk bloedonderzoek gezonde individuen onderscheiden van kankerpatiënten met een zekerheid van 96%.

  Tegelijk doet zo’n ontwikkeling op voordiagnostiek doet me denken aan de focus uitzending van afgelopen zondag op NPO2. (vanaf pakweg halverwege gaat het specifiek over kanker)

  Eerder bleek al dat bij mannen van 60+ het doodnormaal is om prostaatkankercellen te vinden, maar dat behandeling lang niet altijd wenselijk is omdat de meeste er nooit iets van zullen merken. Vanuit hetzelfde oogpunt heeft een andere dokter kanttekeningen bij de preventieve borstonderzoeken, omdat om 1 leven te redden er nu 3 tot 10 vrouwen onnodig behandeld tegen kanker worden, met alle gevolgen van dien.

  Leuke TV voor als het onderwerp je interesseert.

 2. 5

  (Nrc kan ik niet lezen)

  Rechtermuis op URL; ‘New Private Window’, of je ‘agent header’ ‘spoofen’ en je komt er nog wel eens. Zoveel opties. ;-p

  Als het over kanker gaat, valt er geen ‘leuke TV’ te maken. Ook geen ‘leuke (clickbait) media’.

  Auw..

 3. 7

  @4: [ Met een toegankelijk bloedonderzoek gezonde individuen onderscheiden van kankerpatiënten met een zekerheid van 96%. ]

  Dus pakweg 4% krijgt een foute uitslag? Stel even dat 3% een fout positieve uitslag krijgt. Die krijgen de schrik van hun leven en gaan het dure vervolgtraject in om er achter te komen dat er niets aan de hand is. Als je ieder jaar 100.000 mensen test zijn dat 3.000 vals positieve gevallen per jaar.

 4. 9

  @7: ja daar doel ik op. In die focus aflevering pleitten ze daarom voor genuanceerd gebruik en interpretatie van zulke voordiagnostiek. We kunnen bijvoorbeeld kankercellen vinden zonder dat iemand er ooit daadwerkelijk last van zal hebben. Voorzichtigheid is ook geboden om mensen bijvoorbeeld niet onnodig een hele behandeling te laten ondergaan, met alle leed van dien.

  En om dan terug te komen op de nrc link, een behandeling niet doen zal naast wat onnodig leed ook een flinke duit schelen, waardoor we mensen die wel behandeling nodig hebben gewoon blijven financieren.

  Maar prima @4, we mogen wat verdieping en discussie over wat medische ontwikkelingen en perspectieven verder niet leuk noemen. Taboe genoteerd. Auw auw auw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren