1. 4

  @3: Tja, dat weet je vooraf als je je namens de SP kandidaat stelt. Beetje vreemd dus dat die lugthart zich wel eerst dankzij de SP laat verkiezen, maar eenmaal op het pluche zijn deel van de afspraak niet nakomt. Gevalletje wel de lusten, niet de lasten.

 2. 5

  @3:
  Je bedoelt, dat de SP baantjesjagers als volgt buiten de deur houd (bedrag kan intussen zijn aangepast):

  “Kamerleden, wethouders en gedeputeerden krijgen van de SP een nettosalaris van ongeveer 2.500 euro per maand. De rest van het salaris gaat naar de SP. Die afdracht rekent de fiscus als gift.”

  De onkostenregeling valt hier buiten.

  Dit belastingontduiking noemen vindt ik nogal populistisch.

  N.B.
  Björn Lugthart wist dit van te voren en had kunnen bedanken.

 3. 6

  @5
  Wie noemt het belastingontduiking?

  Gebruik maken van de giftenaftrek is belastingontwijking. Het hoeft niet, maar het mag. Een constructie daaromheen optuigen om een organisatie te bevoordelen op zo een wijze waar deze giftenaftrek niet voor is bedoelt noemen we een belastingontwijkingsconstructie. Op zich legaal, maar ga dan geen kritiek leveren op andere organisaties die gebruik maken van een belastingontwijkingsconstructie.

 4. 7

  @6: Overigens is het terugstorten aan de overheid niet toegestaan. Als je een vergoeding kan krijgen in dergelijke functies *moet* je dat aannemen.

  Daarnaast is de giftenaftrek gemaximeerd en met de hoeveelheid die je naar elders stort zie je dat verder echt niet in de belastingaangifte van deze mensen.

  Maar zeur vooral verder.

 5. 8

  @6

  Volgens mij zit er wel een verschil tussen trucs om belasting te ontwijken om daar zelf beter van te worden, en geen belasting betalen over geld dat je zelf ook helemaal niet ontvangt.

  Als ik een deel van mijn inkomen aan de SP af zou dragen, mag ik dat ook aftrekken. En dat is geen belastingontwijking, want het is precies waar die regeling voor bedoeld is. Het enige verschil tussen mij en die SP-wethouder zou dan zijn dat die wethouder vooraf zijn handtekening heeft gezet over een overeenkomst met zijn partij over die afdracht.

 6. 10

  @6:
  Mocht je andere bedoelingen hebben gehad, bij voorbaat mijn excuses, maar:

  Naar mijn idee plaatste je de link bij #3 om de SP het een en ander wilde aanwrijven.
  Ik vond het eufemistische “belastingontwijkingsconstructie” derhalve niet bij mijn reactie van #5 passen.
  ;-)

 7. 13

  @7
  Bij periodieke giften geldt geen drempel en geen maximum. Onzin wat je zegt derhalve.

  @8
  Natuurlijk is dat belastingontwijking. Je mag giften aftrekken, maar het hoeft niet, Je mag hypotheekrente aftrekken, maar het hoeft niet. Je trekt het af om belasting te ontwijken. Je mag je winst naar een land met een lagere belasting verplaatsen, maar het hoeft niet.

 8. 14

  @10
  Als je als organisatie gebruik maakt van belastingadviseurs om de giftenaftrek te optimaliseren en daarmee de belastingdienst je organisatie zoveel mogelijk te financieren mag je gerust spreken van een constructie.

 9. 16

  @13

  Je gebruikt het begrip “belastingontwijking” in zijn letterlijke betekenis, terwijl er normaal gesproken net iets anders mee wordt bedoeld. (Met “belastingontwijking” wordt vrijwel altijd bedoeld dat er mazen in de wet worden gebruikt om minder belasting te betalen, en dus niet dat er fiscale regelingen precies zo worden toegepast als de bedoeling is.) In sommige kringen geldt zoiets misschien als een slimmigheidje (bij gebrek aan echte argumenten?), maar voor het denkende deel van de bevolking is het gewoon een goedkoop en doorzichtig retorisch trucje.

 10. 17

  De SP afdracht is dan misschien geen belastingontwijking, staatsrechtelijk is het zeer dubieus en waarschijnlijk illegaal:

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/opinie/columns/sp-afdracht-deugt-niet.9551238.lynkx

  Het lijkt me überhaupt zeer onwaarschijnlijk dat je contractueel een werknemer mag verplichten salaris af te dragen aan de werkgever. Daarmee zou je elke CAO om zeep helpen, ik ben benieuwd wat de SP er van zou vinden als een werkgever in het bedrijfsleven dit toe zou passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren