1. 2

  @1: Maar hopen dat ze in België er anders over denken. Op vrijdag liepen er een paar honderd hesjes door Brussel te raddraaien, op zondag liepen er 65.000 mensen te demonstreren voor klimaatmaatregelen. Rara wie kreeg er meer aandacht?

 2. 3

  Al vanaf het begin hadden we hier op Sargasso ‘vastgesteld’ dat het de gele hesjes in Frankrijk niet echt ging om die accijns op brandstoffen. De media bleven dat toch elke keer weer als hoofd- of enige reden aanvoeren. Nu heeft die gele vestjes beweging geen kop of staart, dus moeilijk om dat te vragen. Afgaande op de interviews was dat niet het geval en was de conclusie hier de juiste.

  Ik ben eens gaan kijken naar Twitter profielen van de NLse gele hesjes en volgers. Dat is nu wel makkelijk omdat ze profielfoto’s door hesjes hebben vervangen. Wat ze dan gemeen hebben met elkaar is het geklaag natuurlijk. Vooral de moslims moeten het ontgelden… Heel veel PVV en FvD aanhang. Regelmatig pro-Isreal gedoe. Ik begon te zoeken omdat ik me in eerste instantie afvroeg waarom de 99%/occupy beweging nooit echt van de grond is gekomen en dit nu (al is het wat vroeg en de rage (eng/nl) ook weer kan overwaaien) groter lijkt te zijn.

  Maar dit zijn geen neo-hippies. Geen mensen die zich veel lijken bezig te houden met politiek, lobby en corporatisme, ondanks dat ze zich ook bestolen voelen door diezelfde verdachten. Mar wat had ik dan ook moeten verwachten van mensen die PVV zien als vertegenwoordiging van ‘het volk’. Gele hesjes is boosvolk dat in populisme trapt. Meh.

 3. 5

  @3: interessant idd dat de gele hesjes hier zo’n extreem-rechts karakter hebben (zwarte pieten, Prinsenvlaggen, shout-outs naar PVV, FvD).

 4. 6

  @3: Het zijn kwartje-van-kok militanten :+

  Elders kan ik het niet zo goed inschatten, maar in Nederland lijken me het allemaal ‘ gewone wordt gepakt / alle turken terug naar marokko ‘-figuren, met wat oude bekenden uit de extreem-rechtse scene. De blokeerfriezen hebben men op een idee gebracht.

 5. 7

  @2: Mediaaandacht is één ding, maar wie krijgt er uiteindelijk het meest zijn zin? Tja, als je de verrechtsing in het moele van de zgn “middenpartijen” hoort…
  Misschien moeten die klimaatbezorgden zich toch maar eens tot een nieuw soort “Christianity” bekeren. ?

  @3: Ten eerste is het weer iets nieuws. En het journaille heeft nu eenmaal de luie gewoonte persverklaringen klakkeloos over te typen

  @6: Dat Kwartje van Kok (dat trouwens niet van hem was, maar al voor zijn aantreden was bekokstoofd) schijnt stilletjes afgeschaft te zijn, maar we hebben dat niet gemerkt.

 6. 9

  Wie nu nog met het kwartje van Kok komt, die is zeker de hele omschakeling naar de euro ontgaan.

  :-)

  Het geeft wel aan hoe diep de trauma’s zitten. Kom niet aan de heilige koe. Als Kok weer terug gereïncarneerd is en wederom premier is van Nederland dan heeft auto-rechts het er nog steeds over!

 7. 10

  @3

  Het is mij van meet af aan duidelijk dat de gele hesjes boosmensen zijn. Alleen verschilt de motivatie van persoon tot persoon. Linksextremisten trekken op naast rechtsextremisten en beiden zijn fel tegen Rutte. Veel hersens zitten er doorgaans niet in. Maar dat zijn we gewend bij de populisten. Boos-zijn en nadenken gaat nu eenmaal niet samen.

 8. 11

  @Lutine: ” de gele hesjes boosmensen zijn. ….. Boos-zijn en nadenken gaat nu eenmaal niet samen.
  Rellen kan natuurlijk ook gewoon een leuk tijdverdrijf zijn.

  En mensen komen buiten was heel goed is. Beweging, opwinding, actie, spanning en sensatie. En veel mensen vinden aandacht krijgen fijn, wat kan door te gaan geel-hesjes-en.

 9. 13

  @11.

  Prachtige reactie!

  Gewoon ontspanning zoeken.

  De kikker heeft door dat het water bijna kookt. Heel langzaam werd de temperatuur eind jaren zeventig/begin jaren tachtig omhoog gezet.

 10. 17

  @8: het is vergelijkbaar met het sneuvelen van de nummer 2 van Al Qaida. Dat horen we ook al jarenlang en bijna iedereen slikt het als zoete koek. Als je nummer twee weghaalt, dan wordt nummer drie automatisch nummer twee.
  2011
  2012
  2015
  en 2017.
  #perpetualwar #1984

 11. 21

  @11

  Eens. Die gele hesjes geven weer wat beweging. Naar een stilstaand beeld kijken is niet spannend. Het is ongeveer net zoiets als Wilders. Je weet dat het nergens over gaat wat Wilders zegt, maar alle reacties op Wilders maken het volgen dan weer leuk. Anders zou het journaal en de debatten in de kamer niet gevuld kunnen worden.

 12. 22

  @17

  De nummer 2 van Al Qaida of de maffia kan eindeloos sneuvelen.
  Net zo lang tot de laatste op is. Dan is nummer 1 alleen over!

  Oh nee…dan is nummer 1 ook geen nummer 1 meer, nummeren is dan zinloos geworden;-)

 13. 24

  @5 Er lopen ook heel veel SP’ers tussen en in Frankrijk aanhangers van Melenchon. In België zitten ze in het overwegend socialistische Wallonië en en niet in Vlaanderen waar de meeste rechtse partijen zitten. In de Volkskrant verklaart de Nederlandse tak tegen de “Unilevers” en voor meer sociale huurwoningen te zijn, van huis uit links dus.

  Het zijn gewoon eenvoudige mensen die een beetje klaar zijn met de aanvallen van een handjevol Grauwe Eeuw en co extremisten op hun cultuur en de globalisering in zij geheel. Energietransitie interesseert ze niets, zij moeten gewoon elke dag met hun auto naar hun werk om de kost te verdienen en dure brandstof moeten ze ergens anders weer wegbezuinigen. Het is de hoofdoorzaak dat de Europese populisten al jaren groeien als kool terwijl de sociaal democraten nederlaag na nederlaag lijden. Nieuw is alleen dat ze nu ook de barricades op gaan, al deden ze dat in de jaren 70 eigenlijk ook al en is het in Frankrijk nooit weggeweest:

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/-gele-hesjes-protesteren-ook-in-nederland-klaar-is-klaar-genoeg-is-genoeg-~b9f78c86/

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/27/gele-hesjes-tegen-de-groene-hoop-a2756683

 14. 25

  @24.

  Helemaal mee eens, Le Redoutable. Het is gewoon een sociaal economisch probleem. Net zoals het vetgemeste varken van de arme familie ingeleverd moest worden bij de rijkste familie van het dorp, want die vonden hem ook wel lekker.

  Dan moeten de arme mensen maar vegetariër worden of meer vleestax betalen omdat dat goed voor ze is. Aldus de rijke familie.

 15. 26

  Ondertussen heeft het Britse lagerhuis de regering May in minachting bevonden, vanwege de weigering om het parlement volledige inzage te geven in de juridisch advies over de Brexit. Inmiddels heeft een minister door deze motie gedwongen toegezegd om het morgen alsnog volledig vrij te geven, zodat het meegenomen kan worden in de stemming over Mays Brexit plan volgende week.

 16. 27

  @17: “De nummer 2 van Al Qaida” klopt an sich, zolang je maar niet beweert dat er een zware slag aan IS is toegediend als de ervaring leert dat er zo weer een sterke nummer 2 aanschuift.

 17. 28

  @9: “Het kwartje van Kok” staat vooral voor de onbetrouwbaarheid van politici en/of hun belachelijke beloften.

  Ik zou dan ook bij de volgende verkiezingen graag een stemhulp zien die weergeeft hoe de betreffende partij de afgelopen 4 jaar heeft gestemd per onderwerp en niet wat ze in hun verkiezingsprogramma beloven.

 18. 30

  @29.

  In het NRC staat een reactie van Esther de Lange, CDA-er in het EP, dat ze hebben aangedrongen bij Orban dat hij het herroept, en dat Merkel (ook partijgenoot) erg boos hierover is. Ze hebben binnenkort overleg, dan zal dit een heikel punt worden. Eigenlijk moeten Orban zijn partij gewoon uit de EVP gezet worden. Maar dat durven ze niet.

 19. 32

  @28

  Het kwartje van Kok is niet meer dan een populistisch frame. Allereerst was het 20 guldencent en geen kwartje. Dus zouden we al meer dan 16 jaar van het dubbeltje van Kok moeten spreken. (En dan is 10 eurocent omgerekend nog te veel)

  Daarnaast was staatssecretaris Van Amelsvoort (CDA) de bedenker er van en wilde Hanja Maij Weggen (ook CDA) de variabele kosten laten stijgen. Later beweerde het toenmalige kabinet dat het ‘kwartje’ was teruggegeven door bevriezing. (Ja, discutabel)

  Het was de Bovag die de 20 cent afrondde naar boven en met de beruchte term kwam. (Waarom niet naar beneden? Minder effect!)

  En het is niemand minder dan Balkenende (ons aller bekend) die als woordvoerder van financiën ook met de term begon te smijten, hierbij gesteund door de VVD! (Voel je de autolobby?)

  Ook de moeder aller populisten gebruikte de term, je weet wel, die kale relnicht. En jawel, het LPF-rommel kabinet haalde het kwartje van Kok binnen. (Vonden CDA en VVD hélemaal geen punt) Dat kabinet viel al snel en toen werd het kwartje van Kok aan wegen uitgegeven…. (210 miljoen euro aan asfalt)

  Hofstra (VVD) heeft later doodleuk nog een keer geprobeerd het kwartje terug te krijgen, maar dat is niet gelukt.

  De moraal? CDA zijn de bedenkers van het kwartje én degenen die de kiezers paaiden door het naar Kok te framen. VVD surft altijd gratis mee op de populistische golven. Fortuyn was een schaamteloos man. (Maar dat wisten we sowieso al) En Wim Kok was slechts de uitvoerder. Maar de autolobby en ander rechts gepeupel weet het al weer 25 jaar naar links (PvdA) te framen. En men weet bijna al niet meer beter.

  Ik zou dan ook bij de volgende verkiezingen graag een stemhulp zien die weergeeft hoe de betreffende partij de afgelopen 4 jaar heeft gestemd per onderwerp en niet wat ze in hun verkiezingsprogramma beloven.

  Zinloos. Regeringspartijen kunnen per definitie niet hun programma stemmen. En oppositie voeren kan de grootste idioot: zie Baudet. Het stemgedrag van Baudet (als hij er is) is nietszeggend.

 20. 33

  @31: Dank je! Die kende ik nog niet.

  Uitslag: “Uw keuzes komen het meest overeen met:” zo’n beetje alle partijen rond de 60%, behalve de PVV die overduidelijk het minst bij mij past.

  Waarmee voor mij weer is aangetoond dat ik mijn stem niet goed kan plaatsen omdat niet één partij voor bv 80% wil wat ik wil. En daarom hebben we andere vormen van democratie nodig, althans om mijn stem goed te laten functioneren. Ik zou dan ook apart op een partij willen stemmen voor bv economie, veiligheid, zorg, onderwijs, defensie om maar een paar hoofdgroepen te noemen.

 21. 34

  @32.

  Jammer, een mooie uitleg over het kwartje van Kok.

  Maar het einde is weer zoals Lutine altijd babbelt. Je mag niet weten wat een partij stemt, dus niet inhoudelijk wat onderbouwing, want Lutine heeft een hekel aan elke vorm van oppositie. Dat is bij voorbaat al extreem, links of rechts. We zullen volgend jaar wel zien hoe dat in de nieuwe Eerste Kamer gaat.

 22. 35

  @33.

  Helemaal eens. Ik kom met een aantal partijen rond de 60%. Waarbij partijen zijn als de VVD en de SP. Dan kan je zien dat we inderdaad zoals je opmerkt nieuwe vormen van inbreng kiezer nodig hebben.

 23. 36

  Uw keuzes komen het meest overeen met:

  SP 67%
  PvdD 63%
  50Plus 63%
  PvdA 60%
  GroenLinks 60%
  D66 57%
  ChristenUnie 57%
  VVD 47%
  PVV 47%
  CDA 47%
  SGP 47%

  Zo zie je maar dat je met politieke tegenstanders toch nog aardig wat gemeen hebt.

 24. 37

  @36.

  Er wordt heel vaak unaniem ergens voor gestemd, uitzonderingen daargelaten. Wat interessant is , is als niet alle kabinetspartijen voorstander zijn, en er dus oppositiepartijen nodig zijn. Op rechts gebeurt dat wel meer dan eens met PVV, SGP en FvD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren