1. 1

  De Club van Rome told you so. Volgens een nieuw rapport van CarbonTracker (Lost in transition) zal het verbruik van fossiele brandstoffen na 2020 gaan afnemen. En daarmee ook de menselijke CO2-uitstoot.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2015/11/schermafbeelding-2015-11-03-om-10-37-13.png[/img]

  Download het hele rapport hier (PDF)

 2. 2

  @1: Dat wordt dan wel een feestje voor onze economie. Want (bijna) geen economische groei meer, daar is het hele systeem niet op berekend.

 3. 3

  @2: je kunt er niets tegen doen, Bismarck. Net als tegen de wisseling van de seizoenen en het uitdijen van het heelal.

  Het “systeem” is er inderdaad niet op berekend: het is zo gegroeid dankzij de makkelijk winbare fossiele brandstoffen.

 4. 5

  @1

  Ik heb de samenvatting van dat rapport bekeken en je overdrijft de conclusies schromelijk. Wat er echt staat is ongeveer dit: het is niet met zekerheid uit te sluiten dat het gebruik van fossiele brandstoffen na 2020 niet meer toeneemt. Omdat de bevolking misschien minder hard groeit dan wordt verwacht, of omdat de economie helemaal in elkaar klapt, of omdat er een technologische doorbraak komt op het gebied van duurzame energie. Het is allemaal nogal speculatief.

  Natuurlijk zou het best kunnen dat er in de komende vijf jaar ergens een trendbreuk is. Maar dat staat allerminst vast.

 5. 6

  @5:

  Natuurlijk zou het best kunnen dat er in de komende vijf jaar ergens een trendbreuk is. Maar dat staat allerminst vast.

  Mijn eigen mening: die trendbreuk vindt nu al plaats (dus nog voor 2017)
  Door de lage prijs voor steenkool en aardolie, wordt er minder geïnvesteerd om de produktie op peil te houden. Dat betekent dat de produktie van steenkool een aardolie de komende jaren al zal gaan afnemen. De mondiale produktie van steenkool daalt dit jaar al.
  Het speelt zich allemaal af buiten jouw blikveld, Hans. Ook dit rapport van CarbonTracker had je nooit gezien, als ik je er niet op gewezen had.

 6. 7

  Ook dit rapport van CarbonTracker had je nooit gezien, als ik je er niet op gewezen had.

  Nee, maar dat emissiescenario’s voor CO2 niet met absolute zekerheid vaststaan had ik allang zelf bedacht. Dat rapport levert me dus bepaald geen nieuwe inzichten op.

 7. 10

  @9

  Een beetje argwaan lijkt me op zijn plaats. Een beroepswielrenner heeft een trapvermogen van zo’n 6 tot 7 Watt per kilogram lichaamsgewicht. Bij een lichaamsgewicht van 80 kilogram zou die in een uur ongeveer een halve kilowattuur bij elkaar trappen. Voor de meeste mensen zal dat nog een stuk lager uitvallen. Ik geloof niet dat dat genoeg is voor 24 uur stroom in het gemiddelde huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren