Scientology is een algemeen nut beogende instelling

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus de rechtbank te A.

Open artikel

Reacties (14)

#1 L.Brusselman

Dat de Nederlandse rechtspraak niet rechtvaaardig is mag onderhand wel als feit worden aangenomen.

#3 L.Brusselman

Ik vind dit diepgaand genoeg als het om die oplichters gaat
http://www.southparkstudios.com/clips/104274/what-scientologist-actually-believe

#4 Ronald

Als andere fantasiewereld-organisaties (denk bijvoorbeeld aan Katholieke genootschappen) ANBI status hebben dan zie ik niet in waarom Scientology hier geen gebruik van kan maken. Ook veel andere fantasiewereld-organisaties gebruiken geloofsdwang om mensen “miskoren” af te troggelen.

Dit los van de vraag of de ANBI mogelijkheden voor fantasiewereld-organisaties wel maatschappelijk wenselijk is (het lijkt mij van niet, maar dat is hier niet de discussie).

#5 tigger

@3: Toch is het eigenlijk niet vreemder dan geloven in een joodse zombie die kon toveren.

#6 Benach

Eigenlijk zie ik wel voordelen van die ANBI-status. Op deze manier worden namelijk de geldstromen van Scientology tenminste openbaar en opvraagbaar.

Van mij mag je in de meest absurde dingen geloven, van die joodse zombie tot het vliegende spaghettimonster, maakt me geen fluit uit, maar op deze manier wordt het tenminste duidelijk dat Scientology een piramidespel speelt met hun leden en dat, naar alle waarschijnlijkheid, de bestuursleden een excessieve beloning krijgen.

#7 Kalief

@6 Waarschijnlijk moet Scientology Nederland het grootste deel van haar inkomsten overmaken naar een rekening van de Amerikaanse moederkerk ergens op een belastingvriendelijk en inspectievijandig eilandje. Vandaaruit worden dan salarissen op privérekeningen gestort. Allemaal geldstromen die niet openbaar zijn.

#8 Benach

Prima als dat zo is, laat het maar in de openbaarheid komen. Zoals wat mij betreft Mein Kampf het beste argument tegen nationaal-socialisme is, is voor mij een ANBI-status voor Scientology.

#9 MrOoijer (Jan van Rongen)

In 2014 moeten de boeken open van elke ANBI. Benieuwd wat er dan over blijft.

#10 Andy Cap

@5: Dat is op zichzelf juist, maar ze bedienen zich niet allemaal van eenzelfde agressief indoctrinatieprogramma om hun slachtoffers van hen afhankelijk te maken.

Nu hebben de gevestigde religies natuurlijk een voorsprong, omdat de ouders van de slachtoffers dat meestal reeds vanaf de geboorte plaatsvervangend doen en je zou dus ook kunnen stellen dat die nog veel gevaarlijker zijn.

Moeilijk onderwerp. In ieder geval zou de staat eens moeten ophouden om dat soort zaken via het onderwijs te financieren en te legitimeren. Dat gaat echt veel en veel te ver.

#11 L.Brusselman

Alleen organisaties die een algemeen belang dienen komen in aanmerking.
Alsof het verspreiden en geloven in sprookjes, bovendien dat geloof met drieste maatregelen onderhouden, een algemeen belang zou zijn.Het was een uitgelezen manier om het volk bang en gehoorzaam aan autoriteiten te laten zijn, daarom was religie zo belangrijk voor machthebbers
Daar hebben ze nu andere en effectievere methodes voor.
Afschaffen dus dat belastingvoordeel voor religeuze organisaties.

#12 Henk van S tot S

Ik heb het als eens vaker beweerd, maar toch:
Als er een god(heid) bestond, zou hij/zij zich zelf opheffen vanwege alles wat uit zijn/haar naam wordt beweerd ;-)

@11:
Ik stel voor, dat de regering een eenmalige subsidie geeft om in een hoek van de Efteling, een afdeling religies in te richten. ;-)
Daarna moet het met de bijdragen voor dat soort instellingen ook voorbij zijn.

#13 Noortje

@9 nieuw fiscaal jaar, nieuwe ronde. Ik verwacht dat 2014 een jaar wordt waarin SKA afscheid neemt van de ANBI status ;o)

#14 Inkwith Barubador

“Zo is er voor mensen die het niet kunnen betalen de mogelijkheid om de trainingen tegen een lagere prijs of gratis te volgen.”

Ja, om vervolgens als tegenprestatie slavenwerk te verrichten in de Org. Wil je weg, dan krijg je een rekening van duizenden euro’s gepresenteerd. Maar je hebt geen geld, want je verdient niets. Ondertussen word je geacht cursussen te blijven volgen. Vicieuze cirkel, heel smerig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*