Risico’s investering in fossiele brandstoffen steeds groter

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Fossiele investeringen van pensioenfondsen verzwaren economische klap

De waarde van pensioenfonds ABP’s investeringen in fossiele brandstoffen is vanaf eind vorig jaar tot het dieptepunt op 16 maart dit jaar met 44 % gedaald, terwijl de waarde van de rest van het portfolio met 26 % afnam. Dit blijkt uit een simulatie op basis van de publiek beschikbare aandelenportefeuilles van pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn, uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo in opdracht van Both ENDS. De simulaties laten zien dat de risico’s van investeren in de fossiele-brandstoffensector steeds groter worden.

[persbericht Both Ends]
0

Reacties (14)

#1 Michiel de Pooter

Zolang je aandelen niet verkoopt, zijn alle verliezen theoretisch. Investeerders in fossiel zoals ABP, zijn langetermijn beleggers, die aandelen tientallen jaren in bezit houden. Korte termijn rendement is derhalve niet zo boeiend en zelfs irrelevant.

#2 Hans Verbeek

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.. na peakoil al helemaal niet meer.

#3 Henk van S tot S

@1:
Dat de pensioenuitkeringen vanwege de “dekkingsgraad” lager kunnen worden en de premies hoger kunnen worden, speelt zeker geen rol??

#4 Hans Verbeek

@3: nee, zie #2

#5 Le Redoutable

Oud nieuws van organisaties die heel erg naar WC eend ruiken. De olie was gister al 20% omhoog, nu is juist een hele goede tijd om in te stappen voordat alle lockdowns eindigen:

https://www.forbes.com/sites/sarahhansen/2020/05/05/why-are-oil-prices-rebounding/#52cfbd232de6

#6 Michiel de Pooter

@3: Begrijp je vraag niet goed Henk. Wat is je punt ?

#7 Henk van S tot S

@6:
De dekkingsgraad kan binnen een betrekkelijk kort termijn een behoorlijke invloed hebben op de premies en uitkeringen van o.a het A.B.P.
Aan een eventuele toekomstige stijging heeft men dus voorlopig weinig.

#8 Michiel de Pooter

@7: Dat laatste lijkt op een open deur. We kunnen de toekomst niet voorspellen. Wat we wel weten dat het gebruik van fossiel niet af maar toeneemt. Uit de Low Carbon Economy Index 2019 van pwc weten we dat de mondiale energiebehoefte steeg met 2,9% en voor 69% werd ingevuld met fossiel. Dus die grafstemming rond fossiel en Big Oil is misplaatst. Die is pas van toepassing als er een meerjarige downtrend is.

https://www.pwc.co.uk/services/sustainability-climate-change/insights/low-carbon-economy-index.html

#9 Hans Verbeek

@8:

Wat we wel weten dat het gebruik van fossiel niet af maar toeneemt.

Huh?
Ik denk dat je het mishebt, Michiel.
Het verbruik van steenkool groeit niet meer sinds 2013.
Zie: https://ourworldindata.org/grapher/coal-consumption-by-region
Het verbruik van aardgas nog wel, maar dat is de minst schadelijke fossiele brandstof.
Europa wil overigens snel afkicken van aardgas.Nordstream-2 wordt wellicht nooit operationeel.
https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/eu-weighs-options-for-gas-grid-in-zero-carbon-world/
De grote vraag is of het verbruik van aardolie nog wel toeneemt. Ik denk van niet. Ook als de reisbeperkingen worden opgeheven zal (mijns inziens) het verbruik van aardolie gestaag gaan dalen.

#10 Michiel de Pooter

@9: Bij ons thuis is 69% van 2,6% een toename. Moet je pwc bellen. Ergens houdt het een keer op.

O ja, en het verbruik van aardolie “zal gestaag dalen”. Hou je er dan wel rekening mee dat ook in post-corona tijden er miljarden arme mensjes zijn, die een hogere levensstandaard nastreven ? En die 2 miljard nieuwe aardbewoners tot 2050, wat doen we daarmee ? Op water en brood ?

Peakoil ? Ik ben de laatste omdat te ontkennen. Alleen zolang het geen momentum krijgt, begint het steeds meer op de wederkomst van Christus te lijken.

#11 Hans Verbeek

@10:

Hou je er dan wel rekening mee dat ook in post-corona tijden er miljarden arme mensjes zijn, die een hogere levensstandaard nastreven ?

Ik denk dat veel mensen (zoals ik) erachter komen dat je levensgeluk niet afhangt van een hoge levensstandaard. Je wilt graag dat je basisbehoeften (eten, huisvesting, verwarming, kleding) vervuld worden. Maar het nastreven een hogere levensstandaard leidt niet tot meer levensgeluk. Behalve natuurlijk als je gelooft dat reclame en Hollywood de werkelijkheid laten zien.

#12 Michiel de Pooter

@11: Ik weet niet of wij (goudhaantjes) in het westen, de eerst aangewezenen zijn, om mensen aan de andere kant van de aarde uit te gaan leggen, wat levensgeluk is. Ik denk dat het zelfs aanmatigend is. Het tragische is natuurlijk, dat jouw (en enigszins ook mijn) inzicht over levensgeluk pas ontstaan is, nadat een hoge levensstandaard was bereikt. Dat geeft te denken en stemt tot nederigheid.

#13 majava

@12: Ik moet wel eerst zeggen dat ik niet precies weet waar Hans de lat legt met z’n hoge en basis-levensbehoefte, maar jij hebt wel gelijk.

Ik woon ruim en in de natuur, hier waar ik zit, en ook redelijk sober. Die keuze heb ik ook gemaakt. Geen riool. Geen waterleiding. En het streven is om nog meer zelfstandig te worden. Maar ik maak om de haverklap een beroep op moderne techniek. Die ik ook overal kan krijgen. Val ik van het dak, dan komt er een heli -want de ambulance doet er te lang over. Ik stuur dit commentaar met 4G, maar 5G zal niet lang op zich laten wachten, zelfs in deze uithoek. Etc, etc. Mij zul je niet horen pochen over dat sobere leven, want in een land als dit, of NL is het nooit echt sober.

#14 Hans Verbeek

@12:

Het tragische is natuurlijk, dat jouw (en enigszins ook mijn) inzicht over levensgeluk pas ontstaan is, nadat een hoge levensstandaard was bereikt.

Ik vind dat niet zo tragisch. Ik vind het best goed om dat in te zien, beter laat dan nooit.
Ik denk dat je een bepaalde leeftijd moet bereiken om zoiets in te zien en niet een bepaalde levensstandaard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*