1. 1

  Waarom niet nu Tepco nationaliseren en meteen met de bouw van de dam beginnen? Als de last van het winnen van deze energie overduidelijk voor rekening van alle Japanners komt – misschien zelfs wel voor rekening van vele anderen als er geen gezonde vis meer te vangen valt – dan mogen die mensen er ook wat aan verdienen als het ooit weer beter mocht gaan. Vooralsnog lijkt me dat alle inkomsten van Tepco nu moeten gaan naar zo snel mogelijk oplossen van alle problemen.

 2. 2

  As far as I can tell from the announcements made by Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), the nuclear fuel that has melted down inside reactors at the Fukushima nuclear plant has gone through the bottom of the containers, which are like pressure cookers, and is lying on the concrete foundations, sinking into the ground below.

  Als ik het me goed herinner, bevindt zich onder het reactorvat maar boven de fundering een grote betonnen bak die specifiek bedoeld is om de kernbrandstof in geval van een meltdown zo veel mogelijk te verdelen teneinde de reactie te stoppen/remmen en het materiaal te koelen (door de oppervlakte te vergroten). In Tsjernobyl ontbrak zo’n bak en hebben mijnwerkers die daadwerkelijk later onder de reactor gebouwd!

  Ik denk echter dat de ondergrondse waterwerken hier vooral dienen omdat het hele reactorgebouw vol met radioactief water staat en zo lek is als een mandje. Dat “op punt diep in de grond te branden” uit de titel lijkt me nogal onwaarschijnlijk en is ook niet op te maken uit de publicaties van Tepco; het is slechts speculatie in het artikel waarnaar gelinkt wordt. Sowieso is een dergelijk scenario (“China Syndrome”) hoogst controversieel en zou een ondergrondse dam of iets dergelijks dat heus niet oplossen.

  Neemt niet weg dat die dam er moet komen, maar het verhaal erachter lijkt me onjuist en past perfect in de strijd tussen Tepco en haar critici om wie de meeste desinformatie de wereld in weet te helpen….

  http://en.wikipedia.org/wiki/China_Syndrome

 3. 3

  @2:

  in Tsjernobyl lag het iets anders, als ik het me goed herinner; er was wel een bak, maar de meuk zakte daar bijna doorheen en kon dientengevolge een enorme explosie veroorzaken, die ervoor had gezorgd dat wij nu niet achter ons toetsenbordje konden zitten.
  mijnwerkers hebben een tunnel gebouwd om een koelsysteem aan te leggen, dat echter nooit is geplaatst, de betonnen constructie is wel verstevigd en houdt het op het randje tot op de dag van vandaag.
  kosten voor verbetering van de sarcofaag: 1 miljard euro. geld is er niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren